Стотици хора блокираха центъра на София с протест пред Министерския съвет срещу сделката с ЧЕЗ. Малко след 12 ч. протестиращите се опитаха да влязат в сградата на Министерския съвет, където днес заседава кабинетът "Борисов 3".

"Г-н Борисов, искаме вашата оставка – вместо обещаната стабилност, една година внасяте само дестабилизация в държавата."

Така подгря събраните лидерката на БСП Корнелия Нинова по време на протеста.

Негови организатори са "Движение за радикална промяна "Българската пролет" и политическа партия "Възраждане". Вчера от соцпартията съобщиха, че се включват също в него.

Протестът пред Министерския съвет беше обявен срещу цялостната политика на правителството на Бойко Борисов, водеща до: „Геноцид на българският народ и бизнес. Политика, изпълнена с гафове и провали, като Истанбулската конвенция и криминалната продажбата на ЧЕЗ. Политика в подкрепа на грабежа на България и повсеместната корупция”.

„Скъпи българи, промяната е възможна, важно е ние, вие, заедно да я поискаме. Затова се обръщаме днес към всички вас. Вярвайте, не губете надежда. Знаем, че целият преход ви е обезверил. Знаем, че има разочарование от политическата класа. Молим ви, не му се поддавайте. Вярвайте най-вече в собствените си сили, а ние ще дадем на тези сили оня тласък в българския парламент, по българските площади, от който те имат нужда, за да завършат с една победа на народа и неговата воля – за свободна, демократична, развита България“, продължи Нинова.

После се обърна задочно към управляващите: "Водите война с президента Радев, водите война с опозицията в Народното събрание, с всеки журналист, политолог, свободен човек.  Всеки различен от вас е подложен на репресия. На нас ни е лесно, но тези хора в цялата страна – обикновени хора, които искат да правят бизнес, не могат заради Калинки, Гинки, Делян-Добревци и суджици. Искаме вашата оставка, защото освен дестабилизацията, на която подложихте страната, крадете от здравето на българите, крадете от образованието на българите. Опорочихте европейския образ на България по време на европредседателството. Отнемате перспективата на европейска България и със сделката с ЧЕЗ, с която ни вкарахте в международен скандал“, заяви Нинова.
 

Събраните започнаха да скандират „Оставка“. 

И се опитаха да влязат в сградата на Министерския съвет, в която по това време течеше редовното заседание на кабинета. Кордон полицаи осуети намеренията им. Според очевидци млада полицайка е пострадала при опитите да спре заедно с колегите си протестиращите. Сред тях  е имало и депутати от БСП. 

"В блъсканицата служителка на жандармерията е ударена с лакът в гърба. Няма обаче никакви данни да е имало умисъл или да е действие, насочено срещу нея", казаха от пресецентъра на МВР. Служителката не е потърсила помощ, уточниха оттам.

В словата се включи и Елена Йончева. "Днес ГЕРБ изкупува електроразпределението, утре „Топлофикация“, вдругиден водата – превръщат ни в заложници. За последните години ГЕРБ ни убеждават, че няма корупция. Казват, че има подобие на корупция. Казват, че корупцията в България не е по-различна от корупцията в Европа. Проблемът обаче не е корупцията, а грабежът. В продължение на 9 години групировката ГЕРБ събираше милиарди“, заяви Йончева.

По думите ѝ групировката мимикрира като партия, а според собствените им думи са „шайка“.

"Зад Гинка се вижда само един човек - Бойко Борисов", каза от своя страна соцдепутатът Стоян Мирчев.