Въпреки ускоряващия се растеж, световната икономика е изправена пред най-високото ниво на риск през последните десетилетия, твърдят експерти от Economist Intelligence Unit (EIU), аналитичното звено на The Economist. Те публикуваха десетте най-сериозни заплахи. Протекционизмът, териториалните спорове, тероризмът, нарастващият брой киберпрестъпления и дори заплахата от ядрена война са в списъка на геополитическите, финансовите и операционните рискове, пред които е изправена бизнесът.

Източникът на част от рисковете са най-големите икономики в света - САЩ, Китай, ЕС. EIU е съставила списък на потенциално дестабилизиращи събития по "силата на риска", като оценяват тяхното въздействие върху световната икономика по скалата от 1 до 25. Силата на риска отчита вероятността събитието да се случи - от много ниска (0-10%) до много висока (над 40% през следващите две години), и неговия ефект: годишна промяна на растежа на БВП в рамките на 0 - 0.1 процентни пункта при много ниско влияние, на 2 и над 2 процентни пункта - като много силно влияние, което означава негативен тренд. 

1. Продължителният спад на цените на акциите на основните фондови пазари дестабилизира световната икономика (сила на риска - 15). Аналатичното звено дава средна вероятност това да се случи и много силно влияние. Развитието на световната икономика навлиза в нова фаза, в която все повече централни банки ще прекратят програмите за парични стимули и ще повишат лихвените проценти, чието изключително ниско ниво стимулира бума на фондовите пазари.

Това значително увеличава несигурността за участниците на пазара, което се отрази в рязък скок във волатилността през февруари след дълъг и спокоен "бичи пазар". Продължителният спад на фондовите пазари ще подкопае доверието на потребителите и кредитирането, тъй като финансовото положение на банките ще се влоши.

2. Спад в световната търговия в резултат на политиката на протекционизъм в САЩ (силата на риска е 15, както в предходния случай), средна вероятност, много силно влияние. САЩ могат да се оттеглят от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) и да ограничат вноса от Китай, което ще предизвика търговска война.

Нарастването на протекционизма ще има сериозни последици извън САЩ и Китай: ще се отрази негативно на цените и наличностите на американски и китайски стоки във веригите за доставки на компании от други страни. Последствията от това ще бъдат намаляването на инвестициите и потребителските разходи, което ще подкопае растежа на световната икономика.

3. Териториалните спорове в Южнокитайско море ще доведат до сблъсъци между страните (силата на риска е 12), средна вероятност, силно влияние. Китай трябва да стане "водеща световна сила" и да има "първокласни" въоръжени сили до 2050 г., реши конгресът на Китайската комунистическа партия през октомври 2017 г. Засилването на активността на Пекин на международната сцена е съпроводено от намаляване на ролята на Съединените щати, които осигуряват безопасността на морските маршрути.

Териториалните спорове в Южнокитайско море са сериозен източник на разногласия и напрежение между Китай и редица азиатски държави. Поради въоръжени конфликти може да има проблеми в доставките чрез регионални вериги и морски пътища.

4. Растежът на световната икономика ще надхвърли 4% (силата на риска е 12), средна вероятност, силно влияние. Рисковете могат да бъдат не само отрицателни. По-нататъшното увеличаване на стопанската активност в редица големи и развиващи се държави може значително да стимулира растежа на световния БВП. Ръст от над 4% не е имало от 2010 г. насам.

Ускоряването на глобалния растеж не само ще помогне на пазарите, които се развиват по-бавно, но и ще улесни дългосрочното преориентиране на китайската икономика. По-голямото търсене ще поддържа цените на суровините, като допълнително ще подобри икономическата ситуация в страните износителки.

5. Едни мащабни кибератаки ще навредят на дейността на държавните институции и частни корпорации. Силата на риска е 12, средна вероятност, силно влияние. Честотата и силата на кибератаките се увеличава (през 2017 г. най-големите случаи са с вирусите WannaCry и Petya) и съществува риск хакерите да сринат държавни или корпоративни мрежи или да ги манипулират за дълго време.

Кибервойните се водят от различни участници - от правителства или спонсорирани от тях групи, като икономическите загуби могат да се окажат значителни. 

6. В Китай ще започне сериозен и дългосрочен икономически спад (силата на риска е 10), ниска вероятност, много силно влияние. Бързият растеж вероятно ще продължи и през 2018 г., но остават въпроси за това колко дълго Китай може да забави мерките за намаляване на все по-големия си дълг, което в крайна сметка предизвиква финансова и икономическа криза.

Ако кредитният балон се спука и цените на недвижимите имоти започнат да падат, може да бъде трудно за Пекин да запази контрола върху икономиката. Силното влошаване на положението в Китай ще засегне цените на суровините и чуждестранните компании, които все повече зависят от търсенето в Китай.

7. Мащабни военни операции на Корейския полуостров (силата на риска е 10), ниска вероятност, много силно влияние. Напредъкът на КНДР в разработването на ядрени оръжия и балистични ракети, които могат да достигнат територията на Съединените щати, увеличава степента на риск в нестихващия вече 60 години конфликт.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп зае много по-твърда позиция спрямо Северна Корея, отколкото предшественика му Барак Обама. Политици в САЩ призовават да бъде нанесен ответен удар по КНДР, която вероятно ще отговори. За Южна Корея и Япония последствията ще бъдат ужасни.

8. Конфликтите в Близкия изток ще доведат до пряка конфронтация между големите държави, което ще засегне световните енергийни пазари (силата на риска е 10), ниска вероятност, много силно влияние. Дългата вражда между Саудитска Арабия и Иран се влоши по време на войната в Сирия и Йемен, кралството организира и блокадата на Катар.

Турция все повече се въвлича в конфликта в региона. В най-лошия случай конфронтацията между различните участници ще се превърне в въоръжен конфликт, Ормузкият проток ще бъде блокиран, което означава и доставките на петрол, скокът на цените ще засегне световната икономика.

9. Петролът ще стане много по-евтин, ако се разпадне прилагането на споразумението ОПЕК +, сила на риска 9, средна вероятност, средно въздействие. Споразумението между ОПЕК и Русия за ограничаване на производството на петрол е валидно до края на 2018 г., а страните обещават да го напуснат постепенно. Но нарастването на политическото напрежение в Персийския залив може да подкопае желанието на страните от региона да си сътрудничат за ребалансиране на петролния пазар.

Ако Русия излезе от споразумението по някаква причина, сделката може да се смята за анулирана. Пазарът може да се върне на нивата от около 1.8 милиона барела на ден, предизвиквайки спад на цените. Това ще удари САЩ и Канада, подкопавайки инвестициите и страните производителки на петрол, може да предизвика дългова и политическа криза в Нигерия и Ангола.

10. Много страни ще напуснат еврозоната, сила на риска - 5, много ниска вероятност, много силно влияние. Рискът от излизане на Гърция от еврозоната в средносрочна перспектива не е изчезнал, икономическите проблеми в Италия заради липсата на структурни реформи с течение на времето могат да провокират опити да се напусне монетарния съюз.

Напускането на еврозоната от държави, които преживяват кризи, ще доведе до силно обезценяване на валутата и до невъзможност да обслужват дълга, деноминиран в евро. Банките ще понесат големи загуби от портфейлите на държавните облигации. Всичко това може да доведе до рецесия на световната икономика.