Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Това, което се разпространява, трудно бих могъл да нарека документ... 

Съдържанието на документа не отговаря на истината."

Така главният секретар на МВР Светлозар Лазаров определи пред Нова тв извадения от Николай Бареков лист, написан на пишеща машина, според който Бойко Борисов е имал отношение към трафика на дрога у нас.

Както Клуб Z писа, става въпрос за това, че покойният бос на ВИС 2 Георги Илиев през 1999 г. казал пред свои приближени, че "новият бос на кокаина се казва Бойко Борисов и имал страшни хора на разположение". Чрез небезизвестния кримигерой Христо Асенов-Бацата думите му стигнали до информатора на МВР.

Лазаров поясни тази сутрин, че има такъв документ с номер от съответната дата, има среща с информатор на тази дата, но пасажите са добавени.

"Наличието на информацията, която е в съответното дело, не отговоря на тази, която е публикувана", каза Лазаров и поясни, че, с думи прости, името на Бойко Борисов е добавяно. 

Лазаров припомни, че първоначално изобщо не се знае дали информацията, която някой агент ти казва, е вярна или не. Споменатата оперативната разработка е била вадена от архива само веднъж през 2003 г., но към това нямали отношение нито тогавашният главсек Бойко Борисов, нито министър Георги Петканов. Главният секретар отказа да отговори кой го е вадил (и евентуално би могъл да е интервенирал върху оригинала, б.р.), освен че е "служител на по-ниско ниво".

 Затова пък Лазаров (който доста пъти е влизал в остри пререкания с лидера на ГЕРБ, а Борисов дори го наричаше "недоразумение"), сега "му сложи рамо" и с друга новина:

"Още вчера г-н Йовчев разпореди проверка с оглед наличие на нерегламентиран достъп до класифицирана информация."

Той отказа да коментира факта, че вътре пише, че срещата е през март 1999 г. а т.нар. "регов номер", с който рапортът е входиран в архива на МВР, е от 1998 г. "Как да го коментирам - да го коментират тези, които са го създали", каза Лазаров.

"Цяла нощ колегите се занимават с архиви в Бургас. Имаме там огромен натиск от престъпност, а хората (т.е. - служителите на МВР, б.р.) обикалят и се занимават с това кой какво казал, какво рекъл... Като имат нещо, да го предоставят на институциите."

Това още каза Светлозар Лазаров и напомни, че той не е "точно човекът, който се слави с най-топли отношения с г-н Борисов."

Николай Бареков днес отговори с открито писмо до МВР-министъра в оставка Цветлин Йовчев, в което призовава да се сравнят вариантът, който има в МВР и "неговият" и че е готов да го предостави.

"Сравнителният анализ на рапорта без пасажа за Бойко Борисов губи всякакъв смисъл, значение и тежест, както от оперативна гледна точка, така и стилистично и художествено. Изводът е, че няма как пасажът за Борисов да е бил добавен, защото без него документът губи значение", пише Бареков, цитиран от BNews.

Засега ГЕРБ мълчат по въпроса.

От цялата текуща сага изниква и друг любопитен въпрос: Ако се удостовери, че МВР са прави, т.е . - няма такъв рапорт с имената на Бойко Борисов вътре,

може ли Бареков да бъде съден за набеждаване? 

В понеделник лидерът на България без цензура сезира прокуратурата срещу Борисов на базата на своя вариант на документа. Което хипотетично може да превърне действието му от обикновена клевета (за която се води дело от частен характер, но имунитетът му в момента не го позволява, б.р.) в престъплението набеждаване, преследвано от Наказателния кодекс.

Чл. 286. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.

(2) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако набеденият бъде привлечен към наказателна отговорност, наказанието е лишаване от свобода от една до десет години.

Т.е. - имаме парадоксален омагьосан кръг - реално Бареков може най-лошо да пострада, ако постигне именно това, което цели - примерно, прокуратурата да образува дело срещу Бойко Борисов и после вземе, че се окаже, че документът не е истински. Тогава би изпълнил състава на ал. 2 от чл. 286. Което пък дава право да му се иска имунитетът по българското законодателство, защото включва затвор над 5 г. 

Справка на Клуб Z установи, че иначе снемането на имунитет от Европейския парламент също не е чудо невиждано - през м.г. той бе отнет на Марин Льо пен за расистки изказвания.

Според правилника за дейността на ЕП (гл. 1, чл. 9) с това се занимава конкретна комисия, след като е сезирана от компетентен орган на държава членка. За да стане снемането факт, то се гласува в зала. 

Ключови думи

Коментари

хахахаха

Дудука съвсем изперка..време е да идват тези с престилките.

Преслав

Цялата ни система е корумпирана.

Стефан

В този случай отнемането на имунитета няма да е толкова проста работа. Моделът е друг ;)

DogWoman

Вижте, това момче явно има нужда от специализирана помощ, не е хубаво да му се подиграваме, очевидно случаят е медицински. Дано поне донякъде разбира какви правни последствия може да имат действията му и какъв автогол може да си натресе съвсем самичък.

живко

Може-но е малко вероятно.Документите са оригинални.Бойко ще е в затвора

д-р Петроff

Съсем скоро,Бареков ще е първият депутат със снет имунитет във Европарламента.

T13

Изобщо не се изненадвам, че Йовчев говори в полза на Борисов.

Деян

Не съм фен на Бойко, но Дудука е отвратителен и трябва да си получи заслуженото. Цяла България ще си отдъхне от този навлек, който се оказа не само досаден, но и с всички признаци на душевно разстройство.

Радо

Може, разбира се, сигурно и до там ще се стигне! Един сайт обаче излезе с една доста любопитна информация. "Рапортът на информатора на МВР „Пламен“, който Николай Бареков изнесе в понеделник и в който се посочват „страшни връзки“ на Бойко Борисов с хора от подземния свят, говори за автентичност. Червеният печат в горния десен ъгъл на документа, който указва регистрационния номер на информатора обаче представлява нарушение на начина, по който се оформят документите. Нарушението е направено съзнателно, за да бъде обявен рапорта за фалшификат и да не може да бъде търсена отговорност за неговото изнасяне в публичното пространство, тъй като по същество той представлява класифицирана информация. При всички случаи е постъпено грамотно. Това заявиха пред komentator.bg двама експерти по сигурността, които са заемали висши държавни служби в периода 1996-1999 година и до които се допитахме за автентичността на скандалния документ." Идея си нямам колко е вярно, но е доста интересно, като четиво.

бардак

Корумпиране сайтове се намират лесно, например като агенция >ПИК< и донякъде >B NEWS<.И компромати се правят лесно като Станишев например, който е фаворит и за 2013г.Сега новака е Барек Дудуков!!!

Ст.Станков

Наказателен кодекс - Глава IX Документни престъпления - Чл. 313б. (Нов - ДВ, бр. 41 от 2001 г., отм., бр. 45 от 2002 г., нов, бр. 102 от 2006 г.) (1) Който унищожи, скрие, преправи или повреди документ на Държавна сигурност или на разузнавателните служби на Българската народна армия, се наказва с лишаване от свобода от три до шест години и глоба от петнадесет хиляди до тридесет хиляди лева. (2) Същото наказание се налага и на онзи, който държи документ в нарушение на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Чл. 314. Който умишлено стане причина да се внесат неверни обстоятелства или изявления в официален документ, съставен съгласно установения ред въз основа на заявление на частно лице, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация. Чл. 315. (1) Който състави документ, като попълни лист, носещ подписа на издателя, със съдържание, което не съответствува на волята на подписалия, се наказва съобразно с различията в чл. 308 и 309. (2) Съобразно със същите различия се наказва и онзи, който чрез измама склони другиго да подпише документ със съдържание, което не съответствува на волята на подписалия. Чл. 316. Наказанието, предвидено по предходните членове на настоящата глава, се налага и на онзи, който съзнателно се ползува от неистински или преправен документ, от документ с невярно съдържание или от такъв по предходния член, когато от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност.

иван петров

Светла, не е лошо юристите ти да попрочетат малко НК и съдебната практика, преди да коментират, още повече, когато извеждат тезата си като заглавие! Набедяване би могло да има, ако Н.Б. беше изпратил сигнал до прокуратурата, в който ТВЪРДИ, че Б.Б. е извършил конкретно престъпление. А той пусна пушилка по медиите, за да има повод да го викнат в прокуратурата, за обяснения. Обясненията обаче не са основание за търсене на наказателна отговорност по чл. 286 НК. Само маркирам, другото в сборниците със съдебна практика.

петя

А защо не подведат под отговорнст посланик Байдън (ако не ме лъже паметта), чийто доклади, в които директно се цитираше Бойко Борисов публикува Уикилийкс ? И те ли са фалшификати? Я не се правете на гръмнати?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.