Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЧЕЗ може лесно да промени решението си и да включи българското правителство като представител на българската държава в сделката. Това заяви в „120 минути“ по бТВ Петр Поспихал, посланик на Чешката република в България между 1993 и 1998 година.

Той обясни, че дружеството в Чехия е много голямо, а влиянието му е такова, че понякога „прави нещата със сила и решителност както и своя логика, която понякога не обръща внимание на интересите на Чехия или България”.

Дипломатът обясни, че в Чехия държавата не е собственик в пряк смисъл, притежава около 69% от акциите на ЧЕЗ и с това може да влияе върху персоналните въпроси в надзорния съвет. Но не може да влияе върху решенията на ЧЕЗ.

По думите на Поспихал, премиерът Андрей Бабиш не е голям привърженик на сегашното ръководство на ЧЕЗ и си личи, че не е близък с тях.

Даниел Бенеш, който е изпълнителен директор на „ЧЕЗ Груп” е близък с президента Милош Земан. Бабиш е премиер в оставка и очаква следващата номинация. При нас Конституцията е малко друга – дава възможност Бабиш пак да получи мандат за съставяне на правителство и той може да го получи само от президента. Президентът, може да предположим, че си поставя някакви условия и ако спекулираме, едно от тези условия може да е „не ми пипай ръководството на ЧЕЗ”. За Бабиш не е комфортно да влияе в ЧЕЗ”, обясни посланикът.

Петр Поспихал каза още, че ЧЕЗ трябвало повече да се грижи за стабилността на тази сделка.

"Не е отговорно да продавам на някого с ресурс, който не отговаря на размера на проблема. Това е безотговорно", посочи още Поспихал. Той уточни, че по-важното е, че една държава трябва да е подготвена, за да влияе върху стратегическите си интереси.

„Кой друг освен държавата влияе върху законодателството и процедурите си. Не прави най-добро впечатление, че никой не говори, не се интересува и дни след подписването на договора изведнъж се появи проблем”, коментира той.

Ключови думи

Коментари

Завладяна държава

Земан, Бабиш, Бенеш... Оказва се, че Чехия е по-завладяна държава от нашата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.