Тази година 92 държави представиха своите предложения за филми, които да се състезават за най-добър чуждоезичен филм на наградите "Оскар". И това е най-високият брой участници досега. Ето след сложна селекция и петте номинирани филма, които ще се борят за статуетката, представени от Би Би Си:

А Fantastic Woman ("Фантастична жена")

Страна - Чили

Език - испански

Това е втора номинация за Чили.

Режисьор - Себастиан Лелио

Историята - Орландо (Франсиско Рейас) е бизнесмен на средна възраст в чилийската столица Сантяго, който има връзка с много по-младата от него Марина (Даниела Вега). След прекарана заедно с нея вечер Орландо по спешност е закаран в болница, където се оказва, че има аневризъм. Неговите роднини, включително и бившата му жена, не могат да се примирят с факта, че Марина е трансджендър жена, само братът на Орландо приема това. Полицията и болничната управа също подхождат с недоверие към Марина и смятат, че тя има пръст в смъртта на Орландо.

Шансове да спечели "Оскар" - Филмът се появява много навреме, темата е гореща. Може да се окаже, че е проблем, че няма да го има моментът на изненадата, защото вече всички са наясно, че Марина е трансджендър, както и актрисата, която играе ролята. Вега не развива много централния персонаж. Историята губи от силата си във втората част. 

The Insult ("Обидата")

Страна - Ливан

Език - арабски

Това е първа номинация за Ливан.

Режисьор - Зияд Дуейри

Историята - Сценарията на филма разказва как малък спор прераства в национално противоречие. Тони (Адел Карем), ливански християнин, се вбесява, когато работници се опитват да поправят водосточна тръба пред апартамента му в Бейрут без неговото разрешение. Той разменя остри реплики с техния началник Ясер (Камел ел Баша), който е бежанец мюсюлманин от Палестина. Спорът се разраства, подхранван от комбинация от инат и предразсъдъци. Нещата стигат до съд, историята е широко отразена от медиите. 

Шансове за победа - Режисьорът успешно използва един дребен инцидент, за да нарисува картина на общество, за което външният свят знае твърде малко. Малко базови познания за това как палестинците се вписват в ливанското общество ще са от полза. След това обаче историята предлага малко изненада, защото прераства в обичайна съдебна драма. Силните страни на филма са запомнящата се игра на двамата централни персонажи.

Loveless

Страна - Русия

Език - руски

Русия (вкл. и СССР) има 14 номинации и четири победи.

Режисьор - Андрей Звягинцев

Историята - Альоша (Матвей Новиков) е 12-годишен и живее в хубав апартамент заедно с родителите си. Но майка му и баща му са в процес на раздяла и атмосферата вкъщи е напрегната. Дори и преди да са се обичали, любовта сега е изчезнала и родителите на Альоша вече имат нови връзки. След като чува грандиозен скандал между майка си и баща си, момчето изчезва от къщи и не се връща. Група, специализирана в издирването на изчезнали хора, се заема със случая, но въпреки че са професионалисти, не стигат доникъде. Надеждите намаляват.

Шансове за наградата - Три години след като Звягинцев беше номиниран в същата категория за "Левиатан" - новият му филм затвърждава статута му на един от водещите европейски режисьори. Филмът му рисува напрегнатата и потискаща картина на семейство, чийто живот е изпразнен от съдържание. Тази история е едновременно много характерно руска, така и универсална. Това е най-впечатляващият от филмите. Освен това вече спечели наградата за най-добър чуждестранен филм на френската Академия за филмово изкуство, макар за "Сезар" да се бореха и американският филм "Ла-Ла-Ленд", британският "Дюнкерк" и шведският "Квадрат".

On Body and Soul

Страна - Унгария

Език - унгарски

Унгария има 10 номинации и две победи в категорията.

Режисьор - Илдико Еньеди

Историята - Мария (Александра Борбеи) пристига в кланица като млад инспектор по качеството. Тя обикновено поддържа емоционална дистанция, но Ендре (Геза Морчани), директорът, е привлечен от нея. Отначало връзката напредва трудно. След кражба във фирмата пристига психолог, който да говори със служителите. Тогава тя с изненада открива, че Мария и Ендре имат едни и същи лирични сънища. Постепенно двама души, самотни по свой си начин, започват да откриват щастието заедно.

Шансове за успех - В началото историята има очарование и публиката ще иска Мария и Ендре да се съберат. Но реакциите ще зависят от това как хората ще възприемат помощното средство на споделените сънища - сърна в леко приказна гора. Филмът взе голяма награда на Берлинарето мината година. Това е единственият от петте филма, чийто режисьор е жена.

The Square ("Квадратът")

Страна - Швеция

Език - шведски, има и сцени на английски

Швеция има 14 номинации за "Оскар" и три победи като всички са за Ингмар Бергман

Режисьор - Рубен Йостлунд

Историята - Кристиян (Каес Банг) е самодоволен директор на важен музей в Стокхолм. Оттам обявяват нова изложба. Според него инсталацията ще покаже, че инстинктите на обществото са да бъде щедро и приемащо. Неговите собствени инстинкти са подложени на проверка, когато става жертва на кражба и решава да разследва кой е отговорен за нея. В същото време Кристиян започва връзка с привлекателна американска журналистка, в ролята е Елизабет Мос. Малко по малко уреденият му живот излиза от релси.

Шансове да спечели - Съвременият арт свят е очевидна мишена за сатира и отначало историята звучи забавно. Но постепенно става все по-мрачна и се фокусира върху по-общите въпроси за лицемерието в обществото. Главната роля е приятно изиграна от датския актьор, а изборът на Елизабет Мос, както и появата в малка роля на Доминик Уест, ще помогне за привличането на аудитория, която не е шведска. Има и доста сцени, които са на английски. Филмът е носител на "Златна палма" от Кан 2017 г. и е силен конкурент на руския филм.

Наградите "Оскар" - най-високото отличие в киноиндустрията, ще отпразнуват 90-атата си годишнина утре, 4-ти март. Уорън Бийти и Фей Дънауей, двойката, която помним от "Бони и Клайд", ще връчат наградата "Оскар" за най-добър филм на церемонията в неделя вечерта.