Огромната част от българите са против случващото се с ЧЕЗ. 72 на сто смятат, че държавата трябва да отмени сделката, а три четвърти, че направо трябва да изкупи дружеството.

Това са част от изводите от експресен, независим от външно финансиране, телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 800 души на възраст 18 г.+ по специална панелна методика, която осигурява максимална надеждност на данните. Сондажът е проведен на 28 февруари и 1 март. Максималното стандартно оклонение е ± 3.5 при 50% дялове.

93% от анкетираните твърдят, че са чули за сделката за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком". 72% от запознатите я определят като ненормална и неприемлива, а само 16% намират случващото се за нормално и приемливо. Останалите не могат да преценят. Общественото мнение явно еднозначно се противопоставя на случващото се, коментират от "Галъп интернъшънъл".

Мнозинство от 61% смятат, че министър Теменужка Петкова е допуснала грешка, а мнозинство от 56% намират, че премиерът Борисов е допуснал грешка. Голямата част от тези отговори са автоматични и хората закономерно търсят вината у ресорния министър. За това спомогна и бързата оставка на министър Петкова, първоначално възприета от Борисов.

Държавата трябва да се намеси и да изкупи ЧЕЗ.

Мнозинство от 72% иска държавата да отмени сделката, а 17% смятат, че държавата не трябва да се меси. Останалите се затрудняват да формират позиция. Както може и да се очаква, преобладаващото мнение по отношение на електроразпределителното предприятие клони към идеята то да е държавна собственост. Три четвърти подкрепят идеята държавата да купи ЧЕЗ, 20% са против, а останалите се колебаят.