Американският петролен и енергиен гигант "Ексон Мобил" обяви, че напуска съвместните проекти с руската "Роснефт".

Причина за това са наложените срещу Русия санкции от САЩ и Евросъюза, се посочва в годишния отчет на компанията, изпратен в Комисията по ценните книжа на САЩ, съобщава Нюз. ру.

Компанията ще излезе още през тази година от общите проекти по усвояването на шелфа на Карско море, търсене на залежи в Чукотско море, както и в Черно море. "Ексон Мобил" е принуден да прекрати сътрудничеството си с "Роснефт", защото ако не го направи, може да попадне под ударите на мерките в санкциите.

Съвместните проучвания с руската компания бяха съгласувани по времето когато президент на "Ексон" беше Рекс Тилърсън - днес държавен секретар на САЩ. Американският гигант щеше да вложи 3,2 милиарда долара за проучване на петролни находища в Арктика както и в някои други райони. Дългосрочните активи на холдинга в Русия през миналата година се оценяват на 5,7 милиарда долара.

В миналото Рекс Тилърсън се водеше за приятел на Путин. Снимка Архив

Но след като през 2014 година Русия анексира със сила полуостров Крим, САЩ и Евросъюзът наложиха санкции, с които бяха и замразени инвестициите на "Ексон мобил". През лятото на миналата година контролен финансов орган на САЩ наложи глоби на компанията за осем договора, сключени през май 2014 г. с Игор Сечин, шеф на "Роснефт". Както е известно той е от най-близкия кръг хора около Путин и е в черния списък на САЩ за търговски сделки.

"Ексон" ще загуби поне 200 милиона долара от прекратяването на споразуменията с "Роснефт", пише "Ню Йорк Таймс".