Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

И група вложители в КТБ са подали жалба по закона "Магнитски" срещу същите лица като Цветан Василев - депутатът Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров. Това заяви дъщерята на банкера Радосвета Василева в онлайн излъчване, озаглавено "Българския Магнитски - история за банка, депутат и магистрат" .

"Не знаем все още какъв ще бъде резулатът от това дело, но ако е положителен за нас, първите потърпевши ще бъдат хората, които са номинирани в жалбата. Ако те са свързани с други хора, индиректно ще бъдат засегнати и те. Ако имат общи интереси, общ бизнес, общи фирми с тях."

Миналата година банкерът в изгнание, който е главен обвиняем по мегаделото КТБ, нае адвокатската кантора Jefferson Waterman International (JWI) да задвижи процедура за санкциониране на замесени в корупционни схеми висши държавни служители в България по глабалния закон "Магнитски". Целта е САЩ да наложат санкции на Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров. Законът предвижда забрана за влизане в САЩ, замразяване на авоарите под американска юрисдикция, както и забрана за американски граждани да поддържат бизнес отношения със санкционираните.

Според Радосвета Василева, Държавният департамент на САЩ в момента провежда разследване, с цел да провери истинността на фактите в жалбата на Василев по процедурите, предвидени в Глобалния закон "Магнитски". Обикновено това отнема от шест до девет месеца, но колкото по-сложни стават случаите, толкова повече време е необходимо.

"Проверката може да трае и по-дълго, тъй като са се уверили, че казусите, които са стигнали до тях, са прекалето сложни от шест до девет месеца."

 "Това е една стена на срама, тази стена я вижда целия свят", каза Василева и допълни, че евентуални санкции от страна на САЩ ще предизвикат верижна реакция и няма да се отнасят само за запориране на активите в американска юрисдикция.

"Има и дело във Вашингтон, заведено от Суверенния фонд на Оман за нарушени инвеститорски права и за експроприация", припомни Василева.

Става дума за дело в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове към световната банка от 2015 г., където инвеститори могат да зещитят правата си. Информацията по делото е конфиденциална. Василева обаче цитира източници, с които се познава от юридическата си практика, според които България е правила опити за извънсъдебно споразумение със Суверенния фонд на Оман.

"Това по принцип се прави, когато една държава се притеснява, че губи. И обикновено не се разпространява информация относно споразумението. Целта е обществото да не знае каква е цената, която ще плати България", каза Василева. "Ако има реално арбитражно решение, цената ще научи цяла България, която предполагам ще е висока."

Работата на българската прокуратура по казуса Василева определи като "шокираща" и "абсолютно несъвместима с концепцията за правова държава".

"Това е прокуратура, която не спава правила, които самата тя е създала. Не спазва НПК, не спазва Конвенцията за правата на човека, не спазва международните договори, не спазва правилата на Интерпол... Какво може да си помисли човек за такава прокуратура?"

Коментари

 's picture

geg

Само, че в България "Магнитски" няма

и никой (за сега) не е убит... Ама карай, и с Underboss може да стане работата ;)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.