Калабрийската мафия Ндрангета е установила контакти с Мария Трошкова - помощничка на словашкия премиер Роберт Фицо, и със секретаря на Държавния съвет за сигурност Вилиам Ясан. Благодарение на тези връзки мафиотите, регистрирали в Словакия фирми, могат да осъществяват мащабни финансови машинации със средства от фондовете на Европейския съюз. Това се твърди в недовършен материал от убития словашки журналист Ян Куциак, публикуван днес от братиславското онлайн издание, където е работил - Aktuality.sk, предаде ТАСС.

Куциак и приятелката му Мартина Кушнирова бяха намерени мъртви в неделя в дома му във Велка Мача недалеч от Братислава.

"Вие свързвате невинни хора с двойно убийство без никакви доказателства. Не го правете", коментира премиерът Фицо, цитиран от Асошиейтед прес.

Само ден преди твърденията за връзките между Калабрийската мафия и словашкото правителство, приятел на журналиста отправи обвинения към италианската мафия, че може би е замесена в убийството на Ян Куциак.

Хиляди хора палят свещички в памет на Ян Куциак и приятелката му.

Разкритието направи в интервю за словашкия в. "Сме" и пред изданието "Политико" британско-канадският журналист Том Никълсън, който от години живее и работи в Словакия.

Приятел на Ян: Той работеше за връзка на италианската мафия в измама с европари в Словакия

Според Никълсън Куциак му е казал преди да умре, че е работил по случая на евентуална връзка на италианска мафия в измама, свързана с европейски субсидии в Източна Словакия. Никълсън каза, че е готов да даде показания, но полицията все още не се е свързала с него. Той поясни, че Куциак е водел разследване за измами с плащания на европейски средства на двама пребиваващи в Словакия италианци, за които се предполага, че имали връзка с калабрийската мафия Ндрангета.

"Във всички случаи словашките тайни служби имат имената на гангстерите", каза Никълсън. Той допълни, че Ян Куциак, но и той самият са работили по изтекли поверителни документи, свързани с въпросните измами.  Том каза и, че словашката организирана престъпност никога не е убивала журналисти, докато италианските мафии не са проявявали такива скрупули.

"Сме" написа, че двамата италиански бизнесмени, разследвани от Куциак, са правили бизнес с високопоставен съветник на премиера Роберт Фицо, предаде Асошиейтед прес. Запитан по въпроса, Фицо опроверга твърденията и коментира, че опозицията използва престъплението, за да отправя критики срещу правителството му.

Премиерът Фицо показа наградата от 1 милион евро, която правителството обяви за информация около убийството на Куциак. Зад него са шефът на полицията Тибор Гашпар (вляво) и вътрешният министър Робърт Калиняк.

Словакия още е в шок след новината за убийството на журналиста. Словашкото правителство обяви награда от 1 милиона евро за информации, които ще помогнат на властите да разкрият убийството на журналиста. 

Досега в Словакия не е имало подобно престъпление. Още вчера полицията каза, че убийството е свързано с работата на Куциак. Той е работил за електронното издание Aktuality.sk, собственост на германската медийна група "Аксел Шпрингер" и на швейцарската издателска компания "Рингие".

Куциак се беше специализирал в разследване на корупционни афери, сред които такива касаещи евентуални връзки между бизнеса и управляващата партия "Смер - социална демокрация" на Фицо.

Последната статия на Куциак е от 9 февруари и касае транзакции на фирми, свързани с бизнесмена Мариан Кочнер. В миналото Куциак пак беше писал статии за него и после се бе оплакал в полицията от заплахи от негова страна. Според анализатора Григорий Мезеников убийството на журналиста и неговите предполагаеми връзки със словашкия политически елит може да предизвикат политическо земетресение в Словакия. Анализаторът казва, че е била прекрачена червена линия и случилото се може да разтърси електората на управляващата партия.

Премиерът Фицо е известен с критиките си спрямо медиите. На пресконференция през 2016 г., той каза по адрес на някои журналисти, че са "мръсни антисъветски проститутки". Той също така нарече журналистите "прости идиотски хиени" и "гадни змии".

Снощи в центъра на Братислава се събраха много хора, за да изразят възмущението си от убийството на журналиста и да запалят свещи в негова памет. Подобна акция имаше и в Прага. Нови протести срещу убийството на Куциак и срещу корупцията в Словакия ще се състоят в Братислава в сряда и в петък. Опозицията пък вече настоя словашкият вътрешен министър Роберт Калиняк и началника на националната полиция Тибор Гашпар да подадат оставка.

Неотдавна неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" класира Словакия на 7-о място сред най-корумпираните страни в ЕС, припомня Франс прес.

Къщата, в която бе извършено жестокото убийство.

Днес началникът на полицията на Словакия каза, че разглежда като сериозни появилите се версии в медиите за възможна намеса на италианската мафия в убийството, предаде АП. Тибор Гашпар допълни, че словашката полиция поддържа контакти с чешките и италианските служби по случая с двойното убийство, предаде Ройтерс. Той не уточни причините за контактите с Чехия, но каза, че тези с Италия са в резултат на медийните информации за вероятността италианската мафия да има нещо общо с престъплението.

САЩ и Евросъюзът са шокирани

Съединените щати и Европейският съюз осъдиха остро убийството на словашкия разследващ журналист, работил по случаи с данъчни измами и съмнителни бизнес сделки, съобщи ДПА.

Говорителката на американския Държавен департамент Хедър Науърт заяви, че САЩ са "шокирани и натъжени" от тази "безпрецедентна атака срещу свободата на печата и демокрацията в Словакия". Тя призова за "бързо и решително разследване" и за даване под съд на отговорните за престъплението.

По-рано вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че е "шокиран от ужасните новини".

"Осъждам този подъл акт - убийството или сплашването на журналисти няма място в Европа, няма място в никоя демокрация", каза Юнкер чрез свой говорител.