СИМОНА РУСЕВА

Американската тайна служба НСА (National Security Agency) дава годишна заплата от $ 175 000 (близо $ 14 600 на месец) и никой засега не иска да я вземе.

Това става ясно от официалната интернет страница на службата. От НСА търсят “директор на стратегическите комуникации”. На прост език това е шеф на пресслужбата, накратко - говорител.

Явно никой не приема вестта от добрата ѝ страна - солидно дори за САЩ заплащане за подобна длъжност.

Медалът обаче има и обратна страна – как да обясниш на света, че работодателят ти шпионира дори приятелски страни?

Както Клуб Z съобщи, в Германия през юни т. г. бяха разконспирарани две къртици на янките - в самата разузнавателна служба БНД и в отбранителното министерство, има съмнения за поне още дузина двойни агенти. Преди година стана ясно, че дори канцлерката Ангела Меркел е била подслушвана.

Значи се търси PR-гений.

В обявата е посочено, че “очакванията на президента на НСА са за повече прозрачност”. Припомня се, че такава стопанинът на Белия дом Барак Обама обяви в публична реч на 17 януари т. г.

Но това не е достатъчно. От назначения на поста се изисква изключителна дискретност. Което ще рече да се съблюдава сигурността на работещите в службата 40 000 души, като не се допусне изтичането на секретна информация. Не могат да бъдат оповестявани източници на информация, становища и методи на работа.

Който чете поменика с изисквания, не може да не е наясно каква бъркотия е имало досега в централата на НСА, наричана още "Криптоград".

Говорителят се задължава да изработи нова стратегия за комуникация, да я защити и при одобрение да я приложи на практика. Длъжен е също да изгради екипа си от медийни корифеи, които да имат подобаващо поведение пред тв камера. Лично той отговаря и за интернет страницата на службата.

Друго основно задължение е при кризи и други особени случаи непрестанно да уведомява президента на НСА и директорите по направления за течащите новини по сериозните медии. Че трябва всеки ден да прави преглед на националния и задграничния печат, се разбира от само себе си. Говорителят отговаря и за изразходването на бюджета, предоставен на пресслужбата.

Други важни изисквания са:

- Най-малко 10 години опит в сферата на комуникациите и то в държавната администрация. За предпочитане са кадри от Пентагона.

- Опит при кризисен мениджмънт.

- Добри познания във военната област, армейски традиции и йерархия.

- Стратегическо, критично и творческо мислене.

- Завидни познания по финанси, подбиране и работа с персонал.

- Готовност да бъде подложен на стриктната и секретна програма за проверка на надеждност, при която се проследява и целият личен живот на кандидата.

В познатия си стил германският в. “Билд” коментира: “Значи се търси свиня, която да дава вълна и да снася яйца.”