„Не ме докосвай“ (Touch Me Not) – филмът на румънската режисьорка Адина Пинтилие – спечели голямата награда „Златна мечка“ на фестивала „Белинале 2018“. Творбата е копродукция на Румъния, Германия, Чехия, България и Франция. 

Българското участие във филма е на продуцентката Мартичка Божилова („Агитпроп“), с музиката на Иво Паунов, при звука и специалистите по кастинга. Участват и двама български актьори – Ирмена Чичикова и Георги Налджиев.

„Не ме докосвай“ изследва интимността. По неясната граница между реалността и измислицата, филмът следва емоционалните пътешествия на Лаура, Томас и Кристиян, като предлага дълбоко емпатично проникване в техните животи. Копнеещи за интимност, но и дълбоко страхуващи се от нея, те работят, за да преодолеят старите модели, защитни механизми и табутата, да прережат „въжето“ и накрая да бъдат свободни. „Не ме докосвай“ е разказ как да се обичаме един друг, без да губим себе си.

Голямата награда бе определена от жури с председател режисьора Том Тиквер измежду 19-те филма в конкурсната програма.

Полската режисьорка Малгожата Шумовска получи Голямата награда на журито за филма „Лице“ (Twarz). „Сребърна мечка“ на името на Алфред Бауер бе присъдена на филма „Наследничките“ (The Heiresses) на парагваеца Марсело Мартинеси, който получи и отличието за най-добра актриса – Ана Брун. Французинът Антони Бажон получи приза за най-добър актьор за играта си в „Молитвата“ (The Prayer).

За най-добър режисьор бе обявен Уес Андерсън за анимацията „Кучешкият остров“. „Сребърна мечка“ за най-добър сценарий получиха Мануел Алкала и Алонсо Руизпаласиос за филма „Музеят“. Приз за изключителен художествен принос бе връчен на Елена Окопная за костюмите и дизайна на филма на Алексей Герман-младши „Довлатов“.

Площад Славейков