"Вероятно ще има оспорване в съда на проекта за трамвайна линия през Борисовата градина до Студентски град". Това каза пред БНТ главният архитект на София Петър Диков. Предположението му е заради протестите, които проектът предизвика заради опасенията, че заради линията ще се изсекат много дървета. Диков определи тези твърдения като спекулация.

Ще бъдат засегнати 47 дървета, две трети от тях са под 15 см. Трасето е просека на път, която не се е поддържала повече от 40 години и е обрасла с дървета. Дори има осветителни стълбове, които са в добро състояние

каза Диков. Той изтъкна, че по трасето на трамвая има 4 ВУЗ-а, а в Студентски град линията ще обслужва още две висши училища, както и общежитията.

Преди няколко дни столичният общински съвет (СОС) одобри плана за трасето на трамвая до Студентски град въпреки протестите на живеещи в кварталите "Лозенец", "Изгрев" и "Дианабад" и неправителствени организации.

Те подозират общината, че се готви да изсече поредната порция дървета, за да задоволи бъдещи частни интереси за застрояване на Борисовата градина.

СОС одобри регулационният план за участъка от кръстовището на булевардите "Стоян Михайловски" и "Пейо Яворов" до гара Пионер. Това беше единственият участък без план заради съпротивата на живеещите в района и минаването на релсите под прозорците на живеещите на ул. "Никола Габровски".

Новата трамвайна линия е с дължина от 8,8 километра единичен коловоз. Трасето започва от кръстовището на бул. "Пейо Яворов" при "Семинарията", минава по бул. "Стоян Михайловски" през гората и стига до жп гара "Пионер". После трамваят продължава по улица "Никола Габровски", като се предвижда там да бъдат поставени шумозаглушителни стени. Оттам маршрутът е по бул."Г. М. Димитров" и се предвижда той да достига до едноименната станция на метрото.

Оттам трамваят ще се движи по бул. "Св. Климент Охридски" до съществуващото обръщателно ухо след кръстовището с бул. "Андрей Ляпчев". 

Диков каза още, че вече се работи по нов план за Борисовата градина. Според него това е сложна задача, която засяга много интереси. 

Диков заяви, че градината трябва да бъде опазена като градски парк, а частите от нея, които са отнети за друга цели, да бъдат върнати на софиянци.