Разликата между ГЕРБ и БСП е 3, 5%, а "Обединените патриоти" губят проценти спрямо декември м. г.  Правителството губи доверие сред все повече български граждани. Това показват данните от национално представително проучване на "Афис", осъществено в периода 8-12 февруари 2018 г, при което са интервюирани са пряко "лице в лице" в домовете им 1010 пълнолетни български граждани.

"Обединените патриоти" губят подкрепа

На парламентарни избори към днешна дата, ГЕРБ събира подкрепата на 26% от пълнолетното население. Този дял към юли 2017 г. (непосредствено след старта на кабинета) е бил около 30 на сто. При БСП няма особено движение – към момента готовите да изберат социалистите са 22,4%, колкото приблизително са били и през лятото на миналата година.

Подкрепата към ДПС остава около 7%. 

Случващото се при другите политически формации не е  различно. Минимален, но постоянен е спадът при "Воля" (към този момент подкрепа от 2,5%), което поставя присъствието на формацията на Веселин Марешки в един следваща парламент под все по голям въпрос.

От скандалите губят най-видимо "Обединените патриоти". При тях спадът е от близо 3 на сто. Към момента едва 3,8 на сто от българите декларират подкрепа за националистите, преди месец са били 6,4%

Забелязва се ерозия по отношение на водещите лица на коалицията, коментират от "Афис". Ако доверието във вицепремиера Красимир Каракачанов е било 38% в средата на миналата година, то към настоящия момент говорим за малко под 30 на сто. При вицепремиера Валери Симеонов има спад от 19 на 16%. И в двата случая е налице идентичен процес – затваряне и капсулиране на гласуващите традиционно за националистическите формации и загуба на периферен вот. 

Расте делът на негласуващите и колебаещите се - над общо 35%. Преди 8 месеца този процент е бил 25 на сто.

"Наблюдава общ процес на отлив на политическо доверие и засилване на политическата апатия сред българския избирател. Те отчитат сходна тенденция през последните месеци - демобилизация на всички електорални групи и увеличаване на дела негласуващи и аполитични българи", посочват социолозите.

"От една страна, едва ли ще бъдем свидетели на тежки вътрешнополитически драми преди края на българското домакинство на ЕС, т.е. до средата на годината. В момента мачът се играе на наш терен, ние подаваме топката, очакваме да ни върнат паса, за да отбележим гол. Или поне това е метафората за политическия залог, който стои пред управляващите и преди всичко пред премиера Борисов", коментират от „Афис”.

Доколко обаче може този аргумент да работи, без да се протърка от употреба, действията на коалиционния партньор на ГЕРБ недвусмислено водят до два ефекта. мобилизиране на подкрепа сред евроскептиците; и позацапване на имиджа ни пред европейските партньори, смятат от агенцията.

23 на сто искат нови избори, 27 на сто - правителството да се запази

Близо 23 на сто искат нови избори към момента, тенденцията е към нарастване на този процент. За запазване на кабинета "Борисов" са се обявили 27%, през декември 2017 г. те са били 31 на сто. Умеличават се и хората, които очакват смяна на министри - до близо 34 на сто. 

Така от агенцията стигат до извода, че доверието във властта отново започва да се разклаща и идеята за нови избори набира скорост.

Изострящият се конфликт Борисов - Радев

Според "Афис" в цялата тази пъстра картина от вътрешни и външни фактори не трябва да пропускаме, че конфликтът между премиера Борисов и президента Радев се изостря. Общественото одобрение обаче е в полза на държавния глава, който е един от най-рейтинговите политици през последните години.