20,7 на сто биха гласували за ГЕРБ, а 18,2 на сто за БСП, ако изборите бяха днес. Третото място е за ДПС с 6,4 на сто, следват "Обединените патриоти" - 5,2%. "Воля" и "Да, България" са с 1,5 на сто, а РБ - с 1,2%. Така изглеждат електоралните нагласи през февруари 2018 г. според последното изследване на "Тренд"*. Съществена промяна спрямо януари или декември м. г. почти няма.

Премиерът Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45%). Втори след Борисов според "Тренд" е вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, следват Томислав Дончев и Лиляна Павлова.

В дъното остават Бисер Петков (социален министър), Емил Караниколов (министър на икономиката) и Боил Банов (министър на културата), но това се дължи най-вече на ниската им разпознаваемост (половината от хората въобще не знаят кои са), а не толкова на отрицателните оценки за тяхната работа.

Вицепремиерът Валери Симеонов е с 27 на сто положителни оценки, но повече от половината от хората - 54 на сто, го оценяват негагивно. Двамата с Каракачанов, Лиляна Павлова и Цецка Цачева са най-разпознаваемите членове на МС. Правосъдната министърка събира повече негативни мнения дори и от Валери Симеонов - цели 59 на сто.

Едва двама от министрите имат положителен рейтинг - Каракачанов и Томислав Дончев.

За поне една трета от хората девет от министрите остават непознати, трима от тях са неразпознаваеми от половината от българите.

"В таблицата умишлено не сме показали оценката за работата на министъра на транспорта Ивайло Московски, тъй като по време на терена се случи трагичен инцидент, който може да се е отразил върху обществените нагласи", уточняват от "Тренд".

Президентската институция и омбудсманът традиционно са най-харесвани - съответно с 63 и 62 на сто. Една трета от анкетираните одобряват работата на правителството, 54 на сто са на противното мнение. Най-нехаресваните институции са съд, прокуратура и парламент. 

Истанбулската конвенция - не са я чели, но не я одобряват

Според данните на "Тренд" само половината от запитаните декларират, че са запознати с документа. Най-информирани са хората с висше образование - две трети от тях. Само 16% от всички българи подкрепят приемането на конвенцията, а 46% са против. Единствено сред привържениците на ГЕРБ мнението относно документа е разделено на две равни части. От "Тренд" уточняват, че теренът на проучването е приключил, преди министър-председателят да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията от Народното събрание.

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Източник на финансиране: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1004 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 1.02 – 8.02.2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%