Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тъжно е, че за една година на президентство на Доналд Тръмп отношенията на САЩ с Русия не се подобриха в сравнение с онова, което бяха по времето на Барак Обама. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за Евронюз.

Отношенията дори се влошиха в известна степен, допълни той, визирайки конфискацията на дипломатическо имущество на Русия в САЩ, което, според него, противоречи на Виенските споразумения и на принципите, на които се основава американската конституция и американското общество. Лавров припомни, че Тръмп е обещал по време на предизборната си кампания да развие нормални отношения с Русия, основаващи се на взаимното уважение и изгода.

За Сирия и Турция

Говорейки за отношенията със САЩ, Лавров каза, че сътрудничеството между двете страни за Сирия продължава, въпреки, че е много трудно. Той припомни, че зоната за деескалация в южната част на страната е била създадена с участието на Русия, САЩ, Йордания и работи много добре, но предстои да се приложи изтеглянето на всички сили, които не са сирийски, от този район.

По повод турската операция в Африн, Лавров припомни, че още от началото на ангажимента си в Сирия, американците са на страната на кюрдите и пренебрегват позицията на Турция, а именно, че тя смята някои групи в Сирия като еманация на Кюрдската работническа партия и поради тази причина ги е сложила в списъка си с терористичните организации.

"Турците повториха, че ще попречат с всички средства на кюрдите да поемат контрола на границата между Сирия и Турция. Но през този период американците постоянно въоръжаваха и то доста масивно кюрдските сили и игнорираха турската позиция. Като си играеха с кюрдския въпрос само в една част от региона, САЩ показаха, че това е една много опасна игра. Една игра, която може да доведе до големи вълнения в много страни, в които живеят кюрдите", предупреди Лавров.

И допълни:

"Ние трябва да помислим за начина, по който да гарантираме равенство на кюрдите в настоящите граници на страните, в които те се намират, вместо да се опитваме да предизвикваме вълнение в целия район, както бе направено през миналия век от нашите западни колеги".

На въпрос дали Русия вижда в Турция и Иран съюзници в изготвянето на обща политика за влияние в Близкия изток, след като трите страни са постигнали споразумение за Сирия, Лавров каза, че трите страни искат да свършат "онова, което бе започнатото в Сирия, по времето, когато администрацията на Обама стана напълно некомпетентна при изпълнение на споразуменията между Москва и Вашингтон за прекратяване на огъня". 

"Следователно ние нямахме друг избор, освен да работим с онези, които държат на обещанията си", каза Лавров, визирайки Иран и Турция, които са демонстрирали воля за борба с тероризма.

Говорейки за трите страни, Лавров каза, че се подготвя нова тристранна среща на върха, която може да се очаква през първата половина на март.

За разширяване на военното присъствие на САЩ

В интервюто Лавров коментира широк спектър от въпроси. Той каза, че присъствието на САЩ на международната сцена се развива все повече във военната област при управлението на Тръмп. Лавров припомни, че "американците са в Сирия, където никой не ги е канил, в Афганистан, където те бяха поканени, но в продължение на 15-16 години присъствието им не донесе нищо, производството на дрога се умножи десетократно, а терористичната заплаха продължава да съществува". Лавров припомни, че в Ирак сега американските сили разширяват присъствието си, след като при Обама се бяха изтеглили. Той припомни също, че военните учения на САЩ в Югоизточна Азия са се увеличили доста отвъд необходимото, за да се възпре севернокорейската заплаха.

А американският противоракетен щит в Полша и Румъния, в Южна Корея и в една интересуваща се от него Япония поражда проблеми не само за Русия, но и за Китай.

За Европа

Говорейки за Европа, Лавров каза, че Русия иска да види една силна и стабилна Европа и отрече хипотезите, че една дестабилизирана и отслабена Европа ще служи на стратегическите интереси на Русия. Той припомни, че Европа остава най-големият инвестиционен партньор на Русия и затова Русия иска ЕС да се развива постоянно.

Руският министър каза, че нуждите от енергийни ресурси в Европа нарастват и че те могат да бъдат удовлетворени благодарение на проекти на Русия с Европа, като Северен поток 2 и Турски поток. Миналата година Газпром е увеличил по един зрелищен начин доставките за Европа, така че разговорите за необходимост да се избегне зависимостта от руския газ са политическа игра, чиято цел е да се разруши по един изкуствено начин естественото икономическо партньорсто на Русия с Европа, смята Лавров.

За Балканите

За Балканите министърът напомни, че те са исторически партньори на Русия и припомни, че Русия е положила много усили, за да гарантира сигурността и независимостта на много балкански държави по време на Руско-турската война, Първата световна война и Втората световна война. Той припомни, че в последните години Русия има много добри отношения със Сърбия и Словения, че има добър диалог с Македония, че неотдавна паузата в отношенията с Хърватия е била прекъсната.

Той каза, че ситуацията в Черна гора поражда безпокойство и има опити да се използва тази стана в антируската борба и добави, че членството в НАТО на Черна гора й е било наложено.

"Няма практически страна на Балканите, където американският посланик заедно с европейските посланици, да не е поискал от ръководството да престане да дружи с Русия", каза Лавров и допълни, че Русия не иска никога от нейните партньори на Балканите или на други места да спрат да развиват отношенията си с дадена страна. "Това е фундаменталното различие между нашата външна политика и външната политика на Запада".

За Украйна Лавров каза, че разполагане на миротворци на ООН там не трябва да противоречи на минските договорености. 

За идеите, че Русия има планове за нападане на трите балтийски страни, Лавров каза, че те може да се "зародят само от възпален мозък", пише БТА.

Коментари

Mark Watson's picture
Mark Watson
watmark

Некои съображения

Балканите да дружат с Расия? Ха. Русия обикновено идва на Балканите с войски. И на това му вика дружба? Весел човек е булдога не Пътин. Въпреки че не му личи от мордата.
 's picture

ultra

На снимката конят наистина е

На снимката конят наистина е тъжен, защото има за какво! Балканите отдавна вече не са лесната плячка за имперската уста!
Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

Не, глупако, ние не искаме с вас

Освен остриетата на руското икономическо влияние, като Пеевски и Цацаров, и продажната рублофилска политическа пасмина, обилно представена в парламента и президентсвото, никой не ви иска тук. Че кой ли нормален човек може да иска азиатския нео-фашизъм на Кремъл? (Като гледам и Нинова и Овчаров не го искат за децата си. Нищо че, продажниците му с продажници, така усърдно го продават на народа си.)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.