От януари до юли 2016 г. външно министерство е сключило две споразумения с Министерството на земеделието и ханите. По силата им МВнР е ползвало услуги по договор за обществена поръчка между земеделското министерство и частна фирма за самолетни билети и логистика.

За целта са били преведени около 700 000 лв. Няколко месеца по-късно след намеса на прокуратурата се установява, че 494 458,03 лв. са платени неоснователно.

Това каза днес небезизвестната прокурор Боряна Бецова, описвайки обвинението в процеса срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместика му Христо Ангеличин.

След намесата на прокуратурата "Юнайтед травъл" връща парите, а Митов и Ангеличин твърдят, че подобна институционална практика е била повсеместна. Когато министерството няма сключен договор по Закона за обществените поръчки (ЗОП), докато текат обжалвания, то не може да спре да функционира. И именно за да спази ЗОП, ползва законно избрана фирма на друго ведомство, обяснявали са неколкократно двамата. Те обаче не дадоха изявления днес.

На проведеното предстартово разпоредителното заседание в Специализирания наказателен съд, целта бе да се изчистят евентуални процесуални пречки за даване ход. Съдът определи, че няма пречки, които да водят до ограничаване правата на подсъдимите и насрочи същинския старт на процеса за 12 март. Бецова участва с още двама прокурори в делото - едно от "знаковите", които бяха преместени в спецсъда след промените в НПК на ГЕРБ.

Даниел Митов е обвинен за престъпление по служба, а Христо Ангеличин в безстопанственост. Адвокат Ина Лулчева поиска днес дори най-леката мярка за неотклонение "подписка" на Митов да бъде отменена. Прокуратурата беше против, но съдът определи, че мярката следва да се отмени. 

"Аз мисля, че правната квалификация не е толкова интересна на медиите и на обществото. Аз смятам, че по-интересна е фактиеската обстановка", заключи Бецова.