Започна конгресът на БСП, който трябва да избере днес нов председател на партията.

До избора се стигна, след като БСП загуби безславно изборите за европейски парламент и не можа да удържи властта в България. На 5 юли  досегашният водач Сергей Станишев обяви, че се оттегля. Номинираните за поста са над 29, включително и Станишев, но за сериозни претенденти с шансове за успех се смятат председателят на парламента Михаил Миков, енергийният министър Драгомир Стойнев, зам.-председателят на парламента  Мая Манолова, лидерът на Лявото крило Янаки Стоилов, председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова. Шестима вече са си направили отвод.

Според устава на БСП, председателят трябва да бъде избран с повече от половината от гласовете  на над 800-те делегати. За първи път изборът на лидер на социалистите ще бъде в тъБмни стаички, за да се запази тайната на вота, както изисква устава. Сигурно е, че ще се стигне до балотаж.   Миков, Стойнев и Манолова имат шанс да стигнат до втори тур. 

Новият председател ще доизкара мандата на Станишев - до 2016 г. Тогава трябва да се проведе нов отчетно-изборен конгрес, който ще избере и нов състав на Националния съвет на партията.

Конгресът ще гласува и резолюция за участието на БСП в предстоящите парламентарни избори на 5 октомври. В документа, утвърден от Националния съвет преди дни, партията прехвърля отговорността за преждевременния край на мандата на това управление на ДПС.