"В никакъв случай България не разнася шербет или чай, или кафе по време на българското председателство, напротив - поставя въпросите, които са от интерес на България."

Това коментира вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева по бТВ по повод думите на Румен Радев, че е изключително важно по време на срещата с турския президент Реджеп Тайип Ердоган с ръководителите на Европейския съюз ролята на България „да не се свежда до домакина, който разнася шербет“.

Президентът каза, че няма да се натрапва там, където не е канен, но призова премиера да постави пред Ердоган въпросите за ненамеса в нашите вътрешни работи, в изборния процес, духовния живот на българските мюсюлмани и за компенсациите на тракийските бежанци.

Предстоящото посещение на Ердоган на 26 март е съвместна инициатива на българския премиер Бойко Борисов като председателстващ Европейския съвет, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Въпросите, които президентът Румен Радев призова премиера да зададе на Ердоган, са много важни, но те се поставят на двустранните срещи, не на ниво медиатори. На тази среща ще има възможност да се обсъди като цяло отношенията ЕС – Турция, в това число, разбира се, въздържането от намеса във вътрешните работи на всички държави, в които има турски граждани, каза още Захариева.

На въпрос дали Радев е поканен, тя посочи, че президентската администрация е информирана за всяко действие. Когато има посещение на ниво премиер или външен министър, винаги информираме президента и той, ако има желание, се среща с тях, каза първият ни дипломат.

Захариева посочи, че тепърва предстои да се уточни форматът, но „така или иначе това е формат по време на българското европредседателство и в него се срещат председателството с институциите и съответната държава, не е формат на лидерите“. Ако президентът има желание да се види с Ердоган, това ще се осъществи, подчерта тя.

По повод напрежението между премиера и президента, министъра Захариева коментира:

„Не е приятно. Аз мисля, че институциите работят добре. Надяваме се това напрежение да се успокои и да продължим за доброто на България с една добра координация“.

Министърката не можела да си обясни реакцията на президента Радев.

„Премиерът беше доста доброжелателен. Така че, надявам се да се изчистят тези напрежения, тъй като не бих казала, че е полезно за никого. Внимателно гледах интервюто на премиера, наистина не мога да си обясня какво предизвика тази реакция, така че надявам се тонът да се успокои“, допълни министър Захариева.

„Не мога да коментирам думите на Делян Пеевски (Радев и Борисов да се разбират като „големи момчета и генерали", б.р.) - за съжаление неговото име се завърта постоянно. Видяхте, че премиерът призова президента, ако той има някакви данни за негово участие, да сезира компетентните органи, не е хубаво да се хвърлят такива обвинения в публичното пространство. Основно това напрежение не помага на българския народ. Не беше приятно определено изказването на президента“, коментира още външният министър.

Екатерина Захариева определи като "нелепа шега" думите на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че на премиера Борисов може да му се даде руско гражданство. Според външната ни министърка било чудно, че Захарова е повдигнала въпроса близо три седмици след изказването на Борисов, че „в света има две неща, които не се избират – родителите и президента на Русия“.

"Реакция трябва да има на подходящото ниво, не мисля, че на българския министър отива да отговаря на говорител", каза още Екатерина Захариева.