Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Агенцията по заетостта отчита 237 322 регистрирани безработни през януари - най-ниската численост през първия месец на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г. досега

Равнището на регистрираната безработица през януари е 7.2 на сто. Сравнението с предходния месец показва минимално нарастване от 0.1 процентни пункта, докато годишният паралел показва значително намаление от 1 процентен пункт.

По данни на Агенцията по заетостта през първия месец на годината безработицата традиционно нараства поради характерната за сезона по-слаба икономическа активност.

Новорегистрираните безработни през януари са 30 446. От тях 900 са били неактивни - не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа.

Освен към безработни, услугите, предоставяни в бюрата по труда, са насочени също към заети, учещи и пенсионери, като 434 от тях са били регистрирани като търсещи работа през месеца.

Месечните данни показват, че през януари на работа са постъпили 17 270 човека. Значителен е делът на устроените в реалната икономика - над 85 на сто от общо постъпилите на работа. В субсидирана заетост са включени общо 2358 лица.

Бизнесът в България се оплаква отдавна от недостиг на квалифицирана работна ръка. 

Има общ недостиг на човешки ресурси, последните години се изостри. На пазара на труда на 100 човека, които се излизат заради пенсиониране, влизат едва 63, обясни през януари Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България по телевизия "България он ер".

По оценки на АИКБ в България липсват около 500 000 квалифицирани работници и въпреки че българският бизнес се нуждае от хора, те намаляват по чисто демографски или миграционни причини. Заради това липсата на квалифицирана работна ръка у нас ще се задълбочава.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.