Агенцията по заетостта отчита 237 322 регистрирани безработни през януари - най-ниската численост през първия месец на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г. досега

Равнището на регистрираната безработица през януари е 7.2 на сто. Сравнението с предходния месец показва минимално нарастване от 0.1 процентни пункта, докато годишният паралел показва значително намаление от 1 процентен пункт.

По данни на Агенцията по заетостта през първия месец на годината безработицата традиционно нараства поради характерната за сезона по-слаба икономическа активност.

Новорегистрираните безработни през януари са 30 446. От тях 900 са били неактивни - не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа.

Освен към безработни, услугите, предоставяни в бюрата по труда, са насочени също към заети, учещи и пенсионери, като 434 от тях са били регистрирани като търсещи работа през месеца.

Месечните данни показват, че през януари на работа са постъпили 17 270 човека. Значителен е делът на устроените в реалната икономика - над 85 на сто от общо постъпилите на работа. В субсидирана заетост са включени общо 2358 лица.

Бизнесът в България се оплаква отдавна от недостиг на квалифицирана работна ръка. 

Има общ недостиг на човешки ресурси, последните години се изостри. На пазара на труда на 100 човека, които се излизат заради пенсиониране, влизат едва 63, обясни през януари Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България по телевизия "България он ер".

По оценки на АИКБ в България липсват около 500 000 квалифицирани работници и въпреки че българският бизнес се нуждае от хора, те намаляват по чисто демографски или миграционни причини. Заради това липсата на квалифицирана работна ръка у нас ще се задълбочава.