Можем ли да видим невидимото? Например wi-fi сигналите, които са навсякъде около нас. На този  въпрос решил да си отговори младият художник Николай Ламм и създал необичайни картини - "нарисувани" със сигнала на безжичния интернет. Ламм изобразява невидимите вълни във Вашингтон, окръг Колумбия под формата на многоцветната "мъгла". Мъглата всъщност представлява излъчен сигнал с определена дължина и интерференцията му (сблъскване) с дървета, сгради и различни предмети.

По-трудната задача за художника била да "облече" вълните в цвят. За тази цел той потърсил помощта на д-р М. Браунинг Фогел, астрофизик, който работи в НАСА. Фогел използвал сходството между видимата светлина и wi-fi сигнала, въпреки че имат различна дължина и двете са електромагнитни вълни.  С помощта на специални лещи те разложили видимата светлина на съставящите я цветове и по този начин оцветили излъчването.

 

Ламм прави картини не само от wi-fi, но и от сигнали на мобилни телефони. За този проект работил с двама учени от Университета на Илинойс в Чикаго - Данило Ериколо и Фран Харакиевитц. Особеното при излъчването на телефоните били идеалните геометрични форми, които се получили след оцветяването на вълните. Учените обясняват това с различната им дължина и честота на трептене.

Идеята за странните картини на Николай Ламм се родила от желанието му да покаже неща, които хората иначе не виждат и понякога не могат да си обяснят. Според него визуалното представяне на иначе невидимите електромагнитни вълни е добър начин за разбиране на физичните процеси, а също така и нов вид високотехнологично изкуство.