На сайта на МВР се появиха 8 мерки, които "Охранителна полиция" (към която е и КАТ) предприема във връзка с очаквания увеличен трафик на транзитно преминаващи чужди граждани. Вероятната причина е задаващият се празник Рамазан Байрям на 28 юли.

От министерството напомнят на всички водачи, че през почивните дни се очаква увеличен трафик по направленията Калотина – Капитан Андреево и Русе – София – Кулата. Затова се предприемат допълнителните мерки за осигуряване на безопасността на движението и сигурността по главните пътища и автомагистралите.

Първият акцент е своевременно осъществяване на граничния контрол, за да не се образуват опашки по ГКПП. Макар да не е ясно на какъв точно език, от полицията ще предоставят информация на чужденците за условията на движение у нас, осъществявания пътен контрол, мерките за лична безопасност, рисковете при спиране за престой.

Трета точка е  - засилване на полицейското присъствие по главните пътища и автомагистралите, както и в районите на местата за престой и почивка, плюс активизиране на контролната дейност спрямо нарушителите. Което означава - глоби до дупка.

Специално внимание и засилен контрол ще се осъществява за неправомерно използване на аварийните ленти по автомагистралите, превишаване на скоростните режими, неправилно изпреварване и други, съобщават още от министерството.

Полицията освен това ще осъществява контакти с управителите на търговски обекти (паркинги, бензиностанции, мотели и др.), както и с ръководствата на частни охранителни фирми. Те ще бъдат съветвани да завишат бдителността на служителите си и своевременнотода подават сигнали, ако станат свидетели на правонарушения спрямо чужди граждани. 

От "Пътна полиция" съобщават още, че са създали организация за активно присъствие на служителите, работещи по контрол на пътното движение. Което означава, че всички налични сили са "на терен". Основната цел е те да подпомагат движението с оглед недопускане на блокиране или затрудняването му.

При констатиране на аварирали МПС с чужди граждани, полицейските служители се приканват да оказват необходимото съдействие;

Последната точка звучи така:

"Стриктно да се спазват етичните норми на професионално поведение при контактите с чуждите граждани."

Което всеки може да си преведе...

От МВР припомнят на всички да спазват правилата за движение и да проявяват толерантност помежду си, да потеглят на път с изправни превозни средства, да избягват часовете с висока интензивност.