Първата положителна допинг проба на зимните олимпийски игри в Пьончан е на японеца Кей Саито, състезател по шорттрек.

В кръвта на 21-годишния Саито са открити следи от забранената субстанция ацетазоламид, която се използва и като диуретик, и като маскиращо средство при употребата на други забранени вещества.

След разглеждане на заявлението на Международния олимпийски комитет (МОК) и Международния кънки съюз (ИСУ), Арбитражният спортен съд (КАС) постанови, че Саито е приемал по своя воля препарата.

Поради тази причина той ще бъде временно отстранен от олимпийските игри и други състезания под егидата на ИСУ, докато бъде определено наказанието му. Саито, който е първият японец с положителна проба на зимна олимпиада, обяви, че бил невинен.

По-късно днес Японският олимпийски комитет ще даде пресконференция, на която ще коментира информацията за състезателя си, заявен като резерва в щафетата на 5000 метра в бягането с кънки на къса писта.

Саито, 21-годишен студент по биология, и преди е бил част от националния японски отбор на страната си - 3000 метра. И има бронзови медали от световните първенства през 2013-а и 2014 г. Сестра му Хитоми също се състезава в Пьончан. 

"Изненадан съм много от резултатите от допинг теста. Никога не съм имал намерение да приемам допинг, коментира Кей Саито. - Посетих антидопингов семинар, спонсориран от нашата федерация. Наясно съм, че спортистите не трябва да приемат допинг, дори непреднамерено. По този причина, когато съм имал травма или съм боледувал, винаги съм следвал инструкциите на специалист. Много внимателно следя и това, което пия. Ако е открито нещо в пробата ми, не съм съпричастен. Но ако обжалвам в Спортния арбитражен съд, нашият отбор може да се окаже в центъра на скандал. По тази причина взех решение да напусна олимпийското село."