Русия планира да доставя системи за противовъздушна отбрана (ПВО) С-400 на Турция през 2019 година, съобщи шефът на "Ростех" Сергей Чемезов в интервю за The Washington Post.

"Вече започнахме производството и доставките са планирани за догодина", казва той.

Чемезов не вижда проблеми в това, че компанията продава най-новите ПВО-системи на страни-членки на НАТО.

"Това е офанзивна, не отбранителна система. Можем и на американците да я продадем, ако поискат. Така че няма никакъв проблем от стратегическа гледна точка", казва шефът на "Ростех".

В края на 2017 г.  Сергей Чемезов съобщи, че Турция ще купи четири ракетни комплекса С-400 земя-въздух за $2.5 милиарда. 

Турция в момента е 18-ата в света по размер на военните разходи, с приблизително $14.8 милиарда за 2016 г., според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI). От SIPRI отбелязват обаче, че цифрите са приблизителни, тъй като след опита за военен преврат през юли 2016 г. подробни данни стават трудни за получаване.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи днес, че извънредното положение в страната остава до 3 ноември 2019 г., когато са насрочени парламентарните и президентски избори.

Нещо повече - от близо $7.2 милиарда допълнителни приходи, които Турция очаква тази година от нови налози върху превозните средства, горивата, недвижимите имоти и личните доходи, $2.3 млрд. отиват директно към отбраната. За 2018 г. Анкара вдигна с общо $5.2 милиарда военните разходи. 

През 2018 г. Турция ще изразходва близо $26 милиарда за отбрана от държавния бюджет, чийто разходи са за $195 милиарда. Тази сума вероятно ще постави Турция в 15-те най-големи по размер на военните разходи в класацията на SIPRI за тази година.

За сравнение бюджетът на България  за отбрана за тази година е 1 193 319 лева или около 748 814 млн. долара.