Милиардерът интернационалист Джордж Сорос се зарече да продължи борбата си за блокиране на "трагичната грешка" "Брекзит", след като стана ясно, че роденият в Унгария привърженик на Европейския съюз е дарил стотици хиляди долари за проевропейската организация "Най-доброто за Великобритания", пише британското евроскептично издание The Daily Express, цитирано от Фокус.

Сорос бе подложен на унищожителна критика във Великобритания през миналата седмица, след като бе разкрито, че е дарил 400 000 паунда чрез една от своите фондации на "Най-доброто за Великобритания". Изпълнителният директор на НПО-то Елойз Тод написа коментар, в който бе категорична, че "единствената цел на групата е да спре "Брекзит" и да направи това, което е най-добро за Великобритания".

Сорос не крие мнението си, че провеждането на референдум за излизане от ЕС е било "фатална грешка" и милиардерът отново потвърди, че ще продължи да се бори срещу решението на Обединеното кралство да се разведе с Европа. В интервю за британското издание Daily Mail Сорос каза, че обича Великобритания и "демокрацията" и изрази мнение, че "Брекзит" е "губещо предложение и за Великобритания, и за Европа".

Той добави:

"Преди "Брекзит" Обединеното кралство се радваше на възможно най-добрия свят: беше част от ЕС, без да приема еврото. Великобритания извън Европа ще загуби голяма част от влиянието си по света. Икономически страната ще страда, защото 45 години на успешна интеграция в Европа ще остане напразна. Няма такова нещо като приятелски развод. Още по-лошото е, че разводът ще ангажира вниманието и на Лондон, и на Брюксел за много години напред, докато те трябва да се обединят, за да се противопоставят на външните си врагове като Русия на Путин и да разрешат вътрешните противоречия, които накараха някои хора да смятат ЕС за свой враг."

Изданието смята, че Сорос се опитва да се защити от лавината критики срещу него в Обединеното кралство във връзка със скандалното дарение за спиране на "Брекзит". Съпредседателят на групата подкрепяща "Брекзит" "Напускане означава напускане" Ричард Тайс осъди дарението като опит за "сваляне" на британското правителство.

Междувременно Найджъл Фараж и независимият европейски депутат Стивън Уолф призова за разследване на финансирането от "чуждестранния банков милиардер". Но прочутият милиардер отвърдна на критиките, като ги описа като "отровни лични нападки" срещу него и отхвърли обвиненията, че "подкопава демокрацията".

Джордж Сорос предизвика критиците си, обещавайки да увеличи със 100 000 лири (113 000 евро) дарението си за активистката група "Най-доброто за Великобритания", за да подкрепи усилията за борба срещу "Брекзит", коментира и френският в. "Фигаро", съобщава БТА.

Фондация "Отворено общество" на Сорос е обещала да даде още толкова пари, колкото бъдат събрани чрез дарения от организацията "Най-доброто за Великобритания" след отправените срещу милиардера нападки, че я подкрепя. Британското издание "Телеграф" го обвини в таен заговор за спиране на "Брекзит" и в намеса във вътрешните работи на страната, пише в. "Гардиън". До момента в кампанията за събиране на дарения в полза на "Най-доброто за Великобритания" бяха събрани над 69 000 лири (78 000 евро).

"Бъдещето на Великобритания и ЕС не е решено", заяви в комюнике генералната директорка на "Най-доброто за Великобритания" Елоиз Тод, подчертавайки, че една демократична страна може да промени решението си.

Сорос, който преди години бяга от комунистическа Унгария, през 1992 г. печели 1 милиард долара, залагайки срещу лирата на фондовите пазари, и предизвиква срив на курса на британската валута.