Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министерствата на вътрешните работи и на отбраната се хванаха за гушите заради оградата по границата с Турция. Цветлин Йовчев и Ангел Найденов си прехвърлиха взаимно вината за забавянето на изграждането й, както и за двойното й оскъпяване.

На твърденията на военния министър Найденов, че процедурите са се забавили заради ангажименти от страна на МВР по Закона за устройство на територията и по проектирането, днес Йовчев заяви: "МВР изготви идейния проект и тъй като се оказа, че няма кой да подготви документацията. Подаде документите, които трябваше да минат през институциите, за да бъдат съгласувани. Оттук нататък не мога да кажа нищо, защото ние нямаме никакво касателство нито към преговорите, които се водят, нито към обществените поръчки, които са обявявани, нито към средствата, които ще бъдат похарчени. Ние просто нямаме касателство по този въпрос". 

МВР министърът даде заявка и че проектът за оградата "ще бъде гледан под лупа", въпреки че проверка на военното ведомство показа, по думите на Найденов, че няма нарушения при избора на изпълнители. Предстои обаче да излязат заключенията и от доклада на Инспектората към Министерския съвет, който също подхвана процедурите по строителството на 30-километровата ограда.

До двойната проверка се стигна след като първо стана ясно, че съоражението мистериозно е поскъпнало от планираните малко над 5 млн. лв. до близо 10 млн. лв., а после и че общински съветник от БСП в Казанлък ще поеме част от поръчката. По тази причина премиерът Пламен Орешарски назначи ревизия от Инспектората към МС. "След това ще ми се докладва и ще видя дали има хора за уволнение... Притеснява ме малко оскъпяването - че предварителната сметка е била твърде обща", каза министър-председателят по повод оскъпяването на едно от последните заседания на кабинета. 

Найденов пък назначи вътрешната проверка, след като бе оповестено, че фирмата "Завод за пружини" на червения общинар Александър Минчев ще достави режеща тел за оградата за 3,3 млн. лв. Тя била единствената, отговаряща на конкретните задания и избрана след маркетингово проучване. "Какво значение има какви са политическите пристрастия на директора на фирмата, която предоставя част от режещата тел, след като тази фирма се оказва единственият производител на такива материали", попита риторично военният министър.

Още при взимането на решението за строителството на 30-километровата ограда по границата с Турция в района на Елхово бе обявено, че няма да се правят търгове за доставчици. Мотивът бе, че изграждането й е спешно от гледна точка на неспиращия миграционен поток от Сирия. Трябваше да е готова до края на февруари, но сега Сухопътни войски се надяват, ако времето не е дъждовно и терена кален, да успеят да я издигнат до края на май. 

Другите избрани фирми доставчици на материали пък са "Понсстройинженеринг" ЕАД, варненската "Интерком Груп" ООД и  "АБС Инженеринг - Н" ЕООД. Първата ще осигури бетона за  557 942 лв., втората металните конструкции за близо 4 млн. лв., а третата - помощни материали за 64 404 лв.

 

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.