Председателят на ДАНС Димитър Георгиев да бъде изслушан в парламентарната комисия за контрол на службите, за да даде обяснение как така секретна разработка на агенцията му се е оказала на нощното шкафче на подсъдимия кмет на Септември Марин Рачев. Това поиска от парламентарната трибуна депутатът от БСП Славчо Велков, говорейки от името на парламентарната група на партията.

Рачев е обвинен за безстопанственост. Прокуратурата ще опита да докаже, че чрез 14 фирми, находящи се на един адрес и имащи общо с жената, с една втора братовчедка и други близки на кмета, той фактически е сключвал обществени поръчки със себе си. Ще опитат да го обвинят за нагласени поръчки за поне 300 000-400 000 лв. Но общите подозрения, както вече бе съобщено, са за 13 млн. лв.

При обиска в дома му спецпрокуратурата се натъкна на справки от ДАНС за операции по търговията с гласове, спокойно отлежаващи на нощното му шкафче. Става въпрос за това какви действия са били предприети срещу купуването на гласове на местните избори през 2015 г. Данните не са с гриф "секретно", но представляват служебна тайна.

"Как такъв материал, който съдържа такава информация и би трябвало да се съхранява в духа и изискванията на закона, се озовава в нощното шкафче на един кмет? Ще разширим въпроса – дали тази информация е била предназначена за този кмет или за всички останали в областта? Това е чувствителна информация, касаеща изборите в един определен период", посочи Велков.

Експерти по сигурността коментират неофициално, че такава информация буквално се продава на заинтересованите лица от служители на т.нар. българско ФБР.

Освен служебната справка от ДАНС в дома на Рачев беше намерен и друг любопитен "документ" - тефтер. Вътре Рачев си водил бележки за разценки за всяка фирма от спечелилите поръчки, които според прокуратурата са свързани. Там са описани оборотите, печалбите, суми на обществени поръчки "и всякакви други съкращения".

Специализираният наказателен съд временно отстрани от длъжност кмета Рачев. Градоначалникът е обвинен за злоупотреби с общински средства и неправомерен контрол над фирми, които са били под негово пряко ръководство и са печелили обществени поръчки. Той успя да извади и крупната сума от 250 000 лева, за да излезе под гаранция.