Емблематичната улица в сърцето на Пловдив - ул. Отец Паисий", която води към Стария град, а сгради по нея за паметници на културата - е разкопана. От началото на февруари е започнал ремонт. Стартът му е даден лично от кмета Иван Тотев (ГЕРБ), а за начало на дейностите се разбира едва няколко дни по-рано от съобщение на сайта на общината. В съобщението четем: "В началото на месец февруари стартира ремонт на улица „Отец Паисий“, в което се включва разширяване на тротоарите от двете страни, пренареждане на настилката и въвеждане на успоредно паркиране. (...) Контейнерите с боклук ще бъдат вкарани под земята, така че да не се виждат и да не бъдат разпилявани отпадъците." Ремонтът се очаква да продължи около 3 месеца.

Разкопките от началото на месеца. Които се очаква да продължат до 1 април.

Дотук добре. В изявление пред БНР от 1 февруари обаче Тотев обяснява друго - настилката - автентични правоъгълни гранитни павета - май няма да се върне обратно...:

Реконструкцията на емблематичната улица ще продължи около три месеца. Това е обект, който ще бъде затварян поетапно. Платното ще остане с ширина около 6.50, там ще има успоредно паркиране. Разширяваме и тротоарите. Ще се пренареждат и паветата. Те ще бъдат и уеднаквени. Продълговатите ще бъдат използвани за Тютюневия град, а цялата „Отец Паисий“ ще бъде с типично пловдивските павета, обясни кметът Иван Тотев, цитиран от националното радио.

Какви са тези "типично пловдивски павета" не става ясно. Кое налага "командироването" на автентичните павета от "Отец Паисий" - също. Стартът на ремонта закономерно предизвика и много остри реакции - и заради липсата на уведомление на хората, и заради притеснението, че общината иска да подмени облика й. Улицата е историческа, заедно със специфичните си павета - продълговати, гранитени, добити преди повече от 80 години от разрушеното вече Марково тепе и положени на нея. След 25 април 2010 година има и едно месингово паве - "Седмото тепе", поставено от художника Атанас Хранов и писателя Александър Секулов в памет на унищожения „донор“ Марково тепе и е своеобразен символ на улицата.

Заради случващото се започна да зрее протест. Бившият кмет Славчо Атанасов разказа как всяка дейност по улицата, която е част от архитектурно-исторически резерват, трябва да бъде изрично разрешена от Министерството на културата. По думите му общината има разрешение за подмяна на канализацията и комуникациите - тоест може да разкоае улицата, но не и да променя автентичния й облик. Затова и той е звънял на министъра на културата Боил Банов. По думите на Атанасов пред Клуб Z "това е все едно в София някой да реши да махне жълтите павена пред Народното събрание и да реши да ги смени с друга настилка - просто ей така..."

Писателката Божана Апостолова публикува емоционален текст във фейсбук, в който казва: 

"Какво безумие, Господи, каква кметска недалновидност и всевластие! Да загърбиш автентичността и историческия уют на забележителната ул. „Отец Паисий“ с нейните павета (над 80-годишни), с красивите й неокласически къщи, с автентичните се тесни тротоари, с аромат на минало, завещано от дедите ни – от ваятелите на древния Пловдив – и да решиш, че ти – всевластният управляващ – можеш да си позволиш да преустроиш историческата памет, заради която идват чужденците в Пловдив, и я превърнеш в посредствена, модернизирана уличка, и то, представете си, точно уличката, която води към Стария град (...)

И пловдивчани изгубват завинаги смисъла и красотата, завещана от предците им. Загубват себе си и пътя, по който са вървели към себе си. Загубват лицето на историческата си неповторимост! Загубват магията!.. Колко жестоко!.. Колко ужасяващо!..
Вярно е, че „новата“ „Отец Паисий“ пак ще е улица – този път пешеходна, може би и по-удобна, но това е друго – това е поради липса на акъл да замениш златото с наподобяващ материал на злато. И да го направиш просто защото си кмет, защото държиш кесията на този град и можеш да пилееш богатството му по обидно безхаберен начин.
Не, кмете, не! Спрете това безумие! Ако вие не го направите, възрожденската сила и енергия на пловдивчани ще ви тласнат към това. (...)

 

Проверка на Клуб Z в сайта на общината не откри идеен проект за ремонта, нито документация за съгласуването му в министерството. То обаче прати днес на проверка експерти от Инспектората си. Заключението: "Едрите павета по улица „Отец Паисий” трябва да бъдат върнати на мястото им, а не да бъдат пренасочвани към Тютюневия град. Улицата трябва да бъде възстановена в автентичния й вид след края на ремонта."

"Била е проверена документацията по представения още през 2015г. и съгласуван проект за ремонт на улицата. Археология не се очаква да излезе, тъй като върви частична подмяна на тръбопровод, но през цялото време ще има археологическо наблюдение на обекта от музея в Пловдив. Имаме уверение от общината, че паважната настилка ще бъде възстановена в автентичния й вид", обясни за пловдивския сайт "Под тепето" и директорът на Инспектората Александър Трайков. От министерството ще поискат по-детайлна справка за намеренията на общината относно всички елементи от настилката и тротоарите, освен специфичните едри павета- бордюри, шахти. Всичко трябва да бъде върнато на мястото си, категорични са от МК.

Изпълнител на ремонта на историческата улица е фирмата "Драгиев и Ко" ООД. До момента няма официална позиция на общината за "провалената" идея паветата да бъдат пренасочени към Тютюневия град. За неговата