Карлес Пучдемон предложил да бъде създадено двойно правителство на Каталуня - едно в изгнание и едно в Барселона.

Това пише в. "Ла Вангуардия", като се позовава на собствени източници.

Бившият премиер на Каталуня се срещнал в Брюксел с делегации на Републиканската левица на Каталуня (РЛК) и Кандидатурата на народното единство (КНЕ). Това са съответно втората и третата по сила сепаратистки партии в испанската автономна област. Най-популярна е коалицията "Заедно за Каталуня", оглавявана от самия Пучдемон.

На срещата си с партийните емисари експремиерът предложил да възстанови регионалното правителство във вида му преди 27 октомври 2017 г. Тогава регионалният парламент в Барселона обяви едностранно независимост и в резултат централното правителство в Мадрид временно отне автономията на Каталуня.

Пучдемон дал идея да бъде създаден Съвет на републиката, оглавяван от него. Предвижда се този орган да положи клетва на 18 февруари на церемония в Брюксел. Там експремиерът се намира в доброволно изгнание от края на октомври 2017 г.

Същевременно Пучдемон планира клетва и пред парламента в Барселона за 21 или 22 февруари. Той обаче съзнава, че това е трудно. И предложил на РЛК и КНЕ да изберат друг кандидат от "Заедно за Каталуня", без обаче да уточнява конкретно име.

Същевременно се предвижда реформа на закона от 2008 г., която би позволила на Пучдемон да се закълне дистанционно като премиер на Каталуня. Това се съдържа във вътрешен документ на КНЕ, до който са получили достъп журналисти от "Ла Вангуардия". Въпросът трябва да бъде разгледан от регионалния парламент на 15 февруари.

При всички положения става дума за това на управата в Барселона да се придаде символичен характер. Планът на Пучдемон предвижда каталунският парламент просто да следва политическите и законодателни инициативи, които ще бъдат изработвани в Брюксел. Намиращият се там Съвет на републиката ще изработва вътрешната и външната политика на Каталуня.