В руската армия ще бъде създадено Главно военно-политическо управление. То се създава на база съществуващите "възпитателни структури", съобщи Интерфакс, като се позова на заместник-председателя на Обществения съвет при Министерството на отбраната на Русия Александър Каншин. 

"Новото главно военно-идеологическо управление трябва да притежава достатъчно големи правомощия и ще има строго вертикална структура в рамките на въоръжените сили - от ротите до видовете и родовете войски до Министерството на отбраната на Русия", казва Каншин.

По думите му новият орган ще се сформира на основата на действащото сега Главно управление за работа с личния състав на въоръжените сили, но не става дума просто за преименуване.

"Днес е назряла острата необходимост да се укрепва на всички нива морално-политическата закалка на редовия и офицерския състав, да се подсилва сплотеността на армейските колективи в името на решаването на много важни задачи", подчертава високопоставеният руски чиновник. 

Военно-политическото управление е съществувало в съветската армия от 1919 до 1991 година. Наименованието на структурата нееднократно е било променяно. Неин предшественик е било създаденото през 1918 година Всерусийско бюро на военните комисари.

[[nid:60421]]

В българската армия преди 1989 г. също работеха политически офицери, натоварени с индоктринацията на личния състав в духа на комунизма, както пише историкът Любомир Огнянов в книгата си "Политическата система в България". Към 1950 година кръстените впоследствие накратко ЗКПЧ (заместник-командир по политическата част, бел. ред.) са наброявали около 2000 души, по-късно броят им нараства.

Армията е поставена под контрола на Военния отдел на ЦК на БКП и Политическото управление в структурата на самата армия, функционират и местни военни отдели на БКП. Още през 1949 година 63% от офицерите са членове на БКП, а други 7% – на комсомола. През 1948 г. е въведено обръщението "другарю" и петолъчки на кокардите, копчетата и пагоните, от 1949 г. в армията открито действат организации на БКП.