Оставката на лоялното към Москва правителство на Пламен Орешарски може да се превърне в сериозен проблем за „Газпром” и проекта "Южен поток". До октомври страната ще се управлява от "техническо правителство", което няма да има достатъчно правомощия за вземане на сериозни решения, а след това властта ще отиве в ръцете на проевропейската опоциция,  пише авторитетното руско издание „Комерсант”.

Според статията това ще направи почти невъзможно завършването на газопровода до края на 2015 г., както беше планирано.

Икономическото издание припомня, че със 180 гласа „за” българският парламент е гласувал оставката на правителството на Пламен Орешарски, зад което е стояла „коалиция под ръководството на БСП”. От „Комерсант” откриват причините за краха на кабинета в банковата криза и загубените евроизбори.

Оставката на правителството на БСП, която се смята за най-лоялна към Москва, може да постави в риск строителството на българския участък от газопровода с капацитет от над 60 милиона куб. м годишно. „Комерсант” припомня, че тази година вече е бил подписан договор за строителство с консорциум от фирми, в който влизат и структури на санкционирания от САЩ бизнесмен Генадий Тимченко. В прегледа на събитията изданието обяснява замразяването на проекта, обявено от Орешарски през юни, като случило се след натиск от страна на САЩ за блокирането на стратегическата тръба.

Служебният кабинет, назначен от президента, ще има право да преговаря за „Южен поток”, но тези решения трябва да се одобрят от парламента, а и президентът Росен Плевнелиев, който е поддръжник на евроатлантическия курс, има право на вето, съобщава изданието и добавя, че именно по времето когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е бил премиер са били замразени проектите за изграждане на АЕЦ „Белене” и петролопровода Бургас – Александруполис. Припомня се със съжаление и че в сряда съветът на директорите на Българския енергиен холдинг не е успял да вземе решение за кредита от 620 млн. Евро от „Газпром” за финансиране на българския участък от тръбата.

„Газпром” и Еврокомисията засега не коментират ситуацията, но няколко източника на руското издание са посочили, че събдата на проекта вече изобщо не се решава в България и че изобщо няма значение кой ще вземе властта в София. Един от тях смята, че дори и след смяната на правителството и въпреки давленията от Брюксел България едва ли ще се откаже от газопровода. Причината затова е, че в случай на спиране на доставките през Украйна, то София ще страда най-много от това, тъй като няма алтернативи за доставките на горивото. Но други източници твърдят, че дори и в най-добрия случай газопроводът ще бъде отложен поне с една година, добавя „Комерсант”.