Българският едвродепутат Момчил Неков се е заел с двойния стандарт на корпорациите при производството на стоки за Източна и Западна Европа.

"Най-важното е, че вече от констатации минаваме към действия", похвали се пред Нова тв младият политик, който навремето влезе в ЕП благодарение на "феномена 15/15".

Според депутата, който през миналата седмица е организирал и конференция по темата, "тук се проявява една корпоративна дискриминация към страните от Източна Европа".

Фирмите обаче ползвали пропуски в законодателството.

"... А при условие, че има асоциативна връзка между продуктите, които - да кажем - е закупил един българин в Германия, няма как потребителят да вземе информирано съгласие."

В присъствието на омбудсмана Мая Манолова и шефа на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов младият политик предложил няколко основни промени:

Първо, изследванията, за които от ЕК са отпуснати 2 млн. евро, да приключат в спешен порядък до края на 2018 г.

"Едно от настояванията ми е да се създаде общ европейски контролен орган, който да следи за качеството на продуктите. Ние нямаме достъп до заводите, а само накрая - като са по магазините", обясни Неков.

Той има и революционен план - този мегаорган за защита на потребителите да е дислоциран в София.

След това той ще настоява да се промени и директивата от 2005 г. за нелоялните търговски практики.

Неков дава гратисен период производителите, които правят такива "двойни продукти с различен състав, да бъдат така добри, ако има разлика в самите продукти, да пишат „местна рецепта“ . Можело да пише "българска", "чешка", "немска", предлага младият благоевградчанин.

Той каза, че е много ясно разделението - то е по оста Западна - Източна Европа.

От интервюто му стана ясно, че освен с храните се е заел и с комисионите от една и съща банка, чиито размер също се различава от Запада и при нас.