Смъртта на Фиделито - най-големия син на Фидел Кастро, може да е резултат от дрязги във фамилията, която все още управлява Куба.

Това става ясно от коментар пред в. "Маями хералд" на Франк Калсон, изпълнителен директор на правозащитната организация Център за свободна Куба.

Фидел Кастро Диас-Баларт, известен като Фиделито, се самоуби на 1 февруари след няколкомесечна борба с депресията. Съобщенията за смъртта му са кратки и скрити на вътрешните страници на кубинските официални медии. Кастро-младши си отиде на 68-годишна възраст.

Дрязгите, за които намеква Франк Галсон, започнали след възкачването на върха на властта на Раул Кастро - по-малкия брат на Фидел, който някога бе номер 2 на острова. Раул оглави островната държава временно през 2006 г. поради заболяване на брат му. Той стана президент след оттеглянето на Фидел през 2008 г. И обеща да сдаде властта тази година. Все още не е ясно кой ще бъде негов наследник. А Фидел Кастро почина в края на 2016 г.

"Говори се, че има гняв и разочарование в семейството на Фидел Кастро, след като Раул стана президент и децата му са вече в светлината на прожекторите. Оттогава много малко се чува за Фиделито", коментира Калсон.

Правозащитникът припомня за самоубийствата и на други изтъкнати фитури от епохата на Фидел Кастро. Така например съратничката му в революцията Айдее Сантамария слага ксрай на живота си през 1980 г. Самоубива се и Еди Суньол, сражавал се рамо до рамо с Кастро и станал по-късно съдия. Причината е, че Фидел отменя негово съдебно решение.

Кой беше Фиделито

1954 г. Малкият Фиделито е на свиждане с баща си в затвора на остров Пинос.

Пълното му име бе Фидел Анхел Кастро Диас-Баларт. Той е първороден син на Фидел Кастро и единствено дете от брака на Ел Команданте с първмата му съпруга Мирта Диас-Баларт.

Целият му живот бе обвит в мистерия. Това стана по желание на баща му. За Фидел-младши не се знаеше много. Но в един момент се говореше, че той може да бъде следващият управник на Куба.

Фидел и Мирта се развеждат през 1955 г., когато той е в емиграция в Мексико. Както обикновено, съдът присъжда детето на майка му. След социалистическата революция през 1959 г. бившата госпожа Кастро бяга в САЩ заедно с Фиделито. Момчето идва на острова да види баща си и Фидел не го пуска повече да си тръгне. Така бащата поема възпитанието на сина си.

Казват, че Фиделито остава на заден план, след като баща му се жени втори път. Новата му съпруга Далия Сото дел Вайе е ревнива към доведеното дете и почти не контактува с него. Но и бащата вече не му обръща толкова внимание.

Уволнен от баща си

Фиделито е изпратен да учи в СССР ядрена физика. Там среща първата си съпруга Наталия Смирнова, от която има три деца. завършва московския университет "Ломоносов" и специализира в института за атомна енергия "Курчатов". Магистър е на физическите и доктор на физико-математическите науки.

През 80-те г. на ХХ век Фиделито става главна фигура в стремежа на Куба да развива своя атомна енергия. Проектът е лично надзираван от баща му и се проваля. Кастро-младши оглавява новосъздадения Висш институт за ядрени науки и технологии в Хавана.

Властта полага специални грижи и създава специален отдел, отговарящ единствено за сигурността на Фиделито и "неговия" институт, както започват да наричат новото учреждение. За тази цел е отделен цял взвод от спецчастите към кубинското МВР. При всяко свое пътуване из страната Кастро-младши е следван от солиден ескорт.

Фиделито отговаря и за строежа на атомната централа в град Хурагуа, извършващ се под надзора на български специалисти.

"Помня го оттогава. Той беше изключително скромно момче. Никой от нас не подозираше, че е син на Фидел Кастро, докато някой не ни го каза", сподели пред Клуб Z български дипломат, бил на работа по онова време в Куба.

Строежът на АЕЦ се проваля, защото се разпада социалистическият лагер. През 1992 г. Фидел Кастро демонстративно уволнява Фиделито и публично обявява, че го прави заради неговата некомпетентност. Това е нещо твърде рядко срещано при подобни режими.

И до днес руините на АЕЦ "Хурагуа" стърчат като спомен за някогашните стремежи на властта.