Международният олимпийски комитет, спортни шефове и ръководители на световни антидопингови организации изразиха несъгласие с Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана, който вчера обяви, че възстановява правата на 28 руски спортисти и връща отнетите им отличия и резултати.

Такова решение е безпрецедентно в историята - като брой на уважени искове по дело за допинг или други нарушения, свързани с употребата на забранени вещества.

КАС на 100 процента обори МОК за 28 случая. Тези спортисти бяха извадени от олимпийското движение доживот, а постиженията им от игрите Сочи 2014 - зачеркнати. Съдът обаче върна девет медала, два от които златни. Сега тези състезатели теоретично биха могли да стартират и в Пьончан, но това няма да се случи, защото нямаше как да подадат заявки. А и не са в одобрения от МОК списък.

Частично бяха удовлетворени 11 спортисти - те нямат право да участват в Южна Корея, но доживотната им забрана е вдигната.

МОК разпрастрани официално съобщение. В документа се изразява задоволство заради 11-те и "голямо съжаление" за оневинените 28 руснаци. 

"Това може да нанесе сериозен удар по борбата срещу допинга в бъдеще", пише в декларацията.

МОК добавя, че внимателно ще разгледа мотивите на КАС по всеки един от 28-те случая и може да обжалва пред Швейцарския федерален трибунал. Комитетът потвърждава, че оправданите нямат никакъв шанс за Пьончан.

В последното изречение МОК се хваща за думите на генералния секретар на спортния арбитраж Матю Рийб, че "решението на КАС за 28-те не означава, че тези спортисти са обявени за невинни".

За последното се хваща и изпълнителният директор на Американската антидопингова агенция (USADA) Травис Тайгърт. Той хвърля вината върху МОК - по думите му организацията не е успяла да се справи докрай с разследването и доказателствата за масова употреба на допинг от руски спортисти.

Преди време Тайгърт се прочу като човека, който изобличи легендарния колоездач Ланс Армстронг в един от най-големите допинг скандали в историята.

По думите на боса "провалът на МОК" подкопава бъдещето на спорта и на олимпийското движение, а чистите спортисти ще продължат да страдат заради допингираните.

Шефът на Световната антидопингова агенция (WADA) сър Крейг Рийди обяви, че е "сериозно загрижен" след решението на КАС.

В интервю за Би Би Си Радио 5 Рийди недоумява защо 11 не са били оправдани напълно, подобно на другите 28, след като арбитражът взема такова решение. За Рийди няма съмнение, че в Русия от години има "институционална конспирация" за масова употреба на допинг.

На обратния полюс са настроенията в Москва. Руският спортен министър Павел Колобков обяви, че "най-накрая правосъдието е възтържествувало". Според него всичките 42-ма спортисти, завели искове в КАС, са "чисти и невинни". Три от делата са отложени. 

А какво точно каза генералният секретар на КАС Мат Рийб? Първо трябва да се припомни, че през миналата година на базата на разследване на комисия, МОК наказа 43-ма руски спортисти заради това, че са дали положителни проби по време на Сочи 2014, но тези резултати са били подменени в лабораторията в Сочи. 

Показания по случая даде и избягалият от Русия д-р Григорий Радченков, бивш директор на Руската антидопингова агенция.

Според Рийб МОК е представил пред КАС само "косвени доказателства" за подмяна на проби, които са били положителни.

"От значение е, че няма преки доказателства, като например положителен тест или преднамерена намеса. Това не означава, че тези 28 спортисти са обявени за невинни. Но предвид недостатъчните доказателства апелите са уважени, наказанията са анулирани, а техните резултати в Сочи са въстановени", коментира Матю Рийб.

По думите му всеки един от 39-те случая е разгледан индивидуално.