Арбитражният спортен съд (КАС) в Лозана се произнесе в полза на 28 руски спортисти по делата им срещу Международния олимпийски комитет (МОК). Техните искове са удовлетворени на 100 процента - върнати са постиженията им от Сочи и са възстановени правата за участие в олимпийски игри, пишат световните агенции.

Някои от състезателите дори ще опитат да стартират в Пьончан (игрите започват на 9 февруари), но за целта трябва да получат покани от МОК.

Сагата започна, след като комисия на МОК, начело с Денис Освалд, наказа тежко 43-ма руски спортисти заради употреба на забранени вещества или други нарушения на антгидопинговите правила по време на олимпиадата в Сочи преди 4 г. Отнети бяха медали, анулирани резултатите им, а състезателите - извадени доживот от олимпийското движение.

Сборная загуби 13 отличия и загуби първото място в класирането по медали.

42-ма подадоха жалби в КАС.

28 от тях са спечелили напълно съдебната битка. Частично са овъзмездени 11 спортисти. Тяхното пожизнено отстраняване е заменено със забрана за участие в Пьончан 2018. Три дела - на биатлонисти, ще бъдат разгледани по-късно.

Сред оневинените личат състезатели по бобслей, шейни, ски бягане, бързо пързаляне с кънки, женския хокей на лед...

Върнати са две олимпийски титли, шест сребърни медала и един бронзов. Така Русия се връща на първото място по медали от Сочи 2014.

Сред онези, които са спрени от южнокорейските игри, са представители на спортовете бобслей, ски бягане и хокей (жени).