Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Участието на оманския държавен инвестиционен фонд в оздравяването на Корпоративна търговска банка е възможен вариант, каза финансовият министър в оставка Петър Чобанов пред Би Ти Ви. Според него оманците искали да защитят инвестицията си, защото отговаряли пред своите власти, че са допуснали да се застрашат държавни средства. От Оманския фонд обаче също не били наясно какво точно е положението в КТБ.

Чобанов категорично отказа да сподели мнението си дали  т.нар. банка на властта трябва да бъде оставена да фалира или да бъде преструктурирана. Според него била нужна още информация, за да се разбере какво е действителното положение там.

3,5 млрд. кредитен портфейл не е воден по нормалните надзорни практики. Непрекъснато излиза информация от свидетелски показания в пресата, че има висока концентрация, свързани лица – вижда се, че проблемът е голям, коментира ситуацията Чобанов.

Актуализацията на бюджета не е задължителна, но е желателна – това се разбра от думите на Чобанов. По думите му рискът в приходната част е около 500 млн. лева, а буферът, който може да се създаде чрез оптимизиране на разходите е в същия размер. Чобанов, обаче напомни, че „това, което ни очаква, са допълнителни месеци на несигурност”, докато няма работещ парламент.

Фискалните буфери могат да бъдат подсилени, но чрез актуализация в „умерени параметри”, защото след прескачане на границата от 3% дефицит, връщането назад е трудно, напомни той.

Министърът в оставка се изказа скептично за искането на президента Росен Плевнелиев служебното правителство да може да взема външни заеми. Пазарите не работят през август, а самата процедура е дълга, обоснова се Чобанов.

Институции като МВФ предпочитали да сключват споразумения с правителства, които са парламентарно подкрепени, защото парите от тях не идват даром, а с конкретни промени в законодателството, обясни Чобанов.

Той призна, че през последните два месеца правителството е работело трудно. „Можем да твърдим, че времето между европейските избори и предсрочните може да се окаже загубено време”, каза той.

 

 
 
Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.