С нахлуването си в Крим и с подкрепата за проруските сепаратисти в Източна Украйна руското правителство грубо и крещящо наруши международните закони, международните договори и международните норми, които крепяха Европа след Втората световна и след Студената война.

В отговор САЩ бързо наложиха забрани за пътувания и замразиха сметките на руснаци и украински сепаратисти. ЕС направи същото.

Тези целеви санкции показаха, че американците и европейците могат да действат заедно.

Въпреки че удариха силно финансовия сектор на руската икономика, санкциите все още не са възпрели руското правителство от продължаващата му подкрепа за сепаратистите.

Тази подкрепа доведе до смъртта на близо 300 цивилни на борда на полет 17 на Малайзийските авиолинии.

Тази трагедия поставя европейските лидери пред важен политически избор - да приложат изцяло одобрените на последната им среща санкции като свиване на дейността на Европейската инвестиционна банка в Русия, а след това да приемат и прилагат третия кръг от по-строги мерки в енергийния и банковия сектори.

В деня преди свалянето на самолета САЩ наложиха по-строги санкции срещу големите руски банки, петролни и газови гиганти и отбранителните компании.

Сега това има допълнително значение и начин за постигане на цел срещу руския президент Владимир Путин.

Европейците обаче неохотно взеха тези по-строги мерки.

Европа търгува повече с руските фирми, зависи от руския природен газ и продава на руските пазари.

Европейците се опитаха да си затворят очите пред спонсорираното от Русия напрежение в Украйна, като се надяваха икономическите им интереси да бъдат запазени.

Това вече не е приложим политически избор. Ако Москва трябва да бъде принудена да промени курса си, е необходима координирана интензификация.

Франция бе най-яркият пример на европейския протекционизъм. Руснаците ще получат два хеликоптероносача от французите за по около 1,6 милиарда долара.

Президентът Франсоа Оланд заяви на 21 юли, че Франция ще продаде първия от двата кораба, но каза, че продажбата на втория ще зависи от поведението на Москва.

Тези бойни кораби от клас "Мистрал" са оборудвани с по 6 площадки за кацане на хеликоптери, могат да превозват по 30 хеликоптера, 40 танка и 500 моряци. Те са много добри оръжия за мобилна война.

Нито една държава не трябва на оборудва руските военни сили в светлината на демонстрираното им намерение да окупират приятелски страни.

Робърт О'Брайън намекна за новаторски подход - французите да дадат тези два кораба на американския флот в замяна на 20-процентно намаление на глобата от 9 милиарда долара, наложена от САЩ на френската банка "БНП Париба" за нарушаване на американските санкции срещу Иран.

Британците не искаха да наложат финансови санкции на Русия заради притеснението си за Лондон като привлекателно място за руските инвеститори, които прехвърлят парите си навън.

Германците бяха необичайно близки с руснаците на основата на историческите връзки и зависимостта от природния газ. Холандците бяха особено чувствителни към руското влияние. Всичко това вече се промени със свалянето на полет 17.

Британската и германската декларации от последните дни отразяват нарастващата възможност за по-строги мерки. Холандците гневно и възможно най-остро осъдиха откритата подкрепа на руското правителство за главорезите в Източна Украйна.

Освен да се гневят по-силно, европейските лидери трябва да усилят санкциите, както частният европейски бизнес се присъединява към това ембарго. Декларацията на ЕС от 22 юли трябва да бъде последвана от силни действия.

През юни британските банки „Ейч Ес Би Си“ и "Лойдс" оттеглиха значителен заем към най-големия руски нефтопроизводител "Роснефт" заради нестабилния бизнес климат.

И повечето информации показват, че санкциите действат все по-силно.

Продажбата на стоки от Русия е на безпрецедентно ниско равнище, а руските компании вече не са в състояние да удължат срока на заемите. Те останаха същите или бяха намалени заради влошаващата се обстановка.

Икономическите санкции могат да подействат. Ние видяхме техния ефект в Иран.

Международната общност се обедини при налагането на сурови икономически санкции срещу износа на петрол от Иран, банковата му система и икономическата му дейност. В резултат иранците сега водят сериозни преговори в опита си да постигнат отмяна на тези санкции в замяна на уверенията, че тяхната атомна програма е изцяло с мирни цели.

Обединените санкции на САЩ и Европа дават на Путин две възможности - да удвои подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна и да бъде изправен пред нови санкции и възможна пълна изолация от международната общност или да зареже сепаратистите и да затвори руската граница, за да не могат повече оръжия, инструктори, пари, сили за сигурност и доброволци да отиват в Украйна.

Но последният избор, който е за предпочитане, няма да дойде, докато европейските лидери не действат за налагане на приетите мерки, които одобриха в третия пакет от санкции.
------------------------------------
Авторът е бил посланик на САЩ в Украйна през 2006-2009 г. В момента той е вицепрезидент за Близкия изток и Африка в Американския институт за мир. Коментарът му излъчен по Си Ен Ен.