Би Би Си предлага таван на плащането за своите водещи на новини в опит да се справи с неравенството в заплатите на мъжете и жените, съобщи АП.

От новинарската корпорация предлагат таванът да е 320 хил. британски лири или $449 000. Това се случва ден преди директорът на Би Би Си да бъде изслушан от парламента по въпроса за политиката на заплащане в компанията.

Таванът на заплащане се отнася също и за редакторите и кореспондентите, въпреки че все още този план не е реализиран, няма преподписани договори и на засегнатите е дадено време да реагират, уточнява "Гардиън".

Междувременно нов доклад от организация, която представлява жените, работещи в Би Би Си, твърди, че те получават завоалирани заплахи, когато се опитат да повдигнат темата със заплащането. От организацията искат компанията да се извини и на практика да "създаде равноправна, честна и прозрачна структура на заплащане".

Преди дни четирима от най-високоплатените журналисти на Би Би Си приеха заплатите им да бъдат намалени. Това се случи след публикуването на информация, че "звездите" мъже получават значително повече от колежките си, вършещи аналогична работа, предаде Ройтерс. Радиоводещите Джереми Вайн и Джон Хъмфрис, водещият на новините Хю Едуардс и редакторът за Северна Америка Джон Сопел са приели официално или принципно съкращаване на заплатите си, съобщи Би Би Си на сайта си. Миналата година медията беше принудена да разкрие, че две трети от най-високоплатените ѝ служители са мъже.

Генералният директор Тони Хол обеща да премахне неравенството в заплащането до 2020 г., но журналисти и депутати отправиха критики, че не действа достатъчно бързо.

Миналия месец редакторът за Китай Кари Грейси подаде оставка в знак на протест срещу това, което определи като "потайната и незаконна култура на заплащането в Би Би Си". Тя е получавала 135 000 паунда годишно за работата си в сравнение с между 200 000 и 249 999 паунда за Сопел.