Смартобувка? Звучи смешно, но ето, че едни индийци ще пуснат на пазара през септември умните маратонки Lechal, което на хинди означава "отведи ме там". 

Компанията Ducere Technologies е разработила два варианта - обувки и стелки, които чрез блутут се свързват със смартфона и си обменят информация чрез специално приложение.  И ако дизайнът на обувките е малко спорен, стелките могат да се пъхнат във всяка маратонка. Перфектни са за навигация - например, намирате се на екскурзия и искате да отидете до определено място. Въвеждате името му в приложението и готово. Започвате разходката си и на всяко кръстовище лявата или дясната стелка или обувка вибрират, за да ви подсетят да направите съответния завой. Така няма нужда от карти, нито от взиране в дисплея на смартфона, а можете спокойно да разглеждате всички забележителности. 

Могат да се използват и от незрящи - така хората ще отидат до точното място без да се налага да имат придружител, който да ги упътва.

С вибриране джаджата може и да ви предупреждава за интересни обекти по пътя. Но за тях вече ще трябва да погледнете дисплея на телефона. Когато тичате, ходите, или карате колело, сензорите в подметката събират данни за скоростта, изминатото разстояние и изгорените калории.

Освен всичко друго, с Lechal няма да загубите смартфона си. Обувките ви предупреждават, когато се отдалечите на по-голямо разстояние от апарата си. Помислено е и за инциденти - ако по време на тренировка паднете и загубите съзнание, те ще "позвънят" на Бърза помощ през смартфона.

Може да се запишете в листата за хората, които първи ще купят обувките след официалното им излизане на пазара. Чифтът обувки ще струва 150 долара.