Вицепремиерът Валери Симеонов излезе с няколко послания тази сутрин от ефира на БНТ - че няма как да носи оттоворност за "криминални практики" в сфери, в които "Обединените патриоти" нямат кадри и влияние, че няма да спре да се бори с олигархията и че ще бъде внесена промяна в законодателството, според която за строеж на лифтове и съоръжения не трябва да се изисква смяна на предназначението на земята под тях, когато са в защитени територии.

Лидерът от "Обединените патриоти" отново заяви, че има цели сектори, в които обединението няма ръководни кадри, въпреки че отговорността за управлението се носи наравно с ГЕРБ. Примерът отново беше енергетиката, но този път Симеонов влезе в контретика за "бих казал криминални практики" и за конкретни назначения, с които не е съгласен.

Отговорността за управлението я носим заедно, но няма да я носим и за сделката за 2,4 млн. тона варовик за "Марица-изток 2", която се управлява от Илко Желязков - бивш служител на ДС. Пратил съм сигнал в прокуратурата, обяви Симеонов. 

Симеонов постави темата с проблемите в енергетиката още през миналата седмица, а тази сутрин изрази надежда разговорът с ГЕРБ да продължи на заседанието на коалиционния съвет утре. 

"Нямаме никакво участие в енергетиката. Нямаше да поставя този въпрос, ако в края на миналата седмица не научих за едно според мен скандално назначение. Променя се управлението на ЕСО (Енегриен системен оператор), в което ще се усвояват крупни суми пари. Това предизвика моята реакция. Изведнъж се сменя целият брой на директорите без всякакво съгласуване с коалицията."

"Там се поставят лица, които са, меко казано, компрометирани. Такъв пример е Антон Славов, който е уволнен през 2010 г. за несправяне с работата. Сега в момента той е свеж човек на 71 години. Най-вероятно ще стане ръководител на управителния съвет", обясни Симеонов.

По думите му за сделката в държавната "Марица-изток 2" сигналът неслучайно е в прокуратурата. 

Симеонов обаче разшири кръга на сферите, в които "патриотите" нямат влияние, и със структури като Агенция "Пътна инфраструктура", Българската агенция за безопасност на храните, НЗОК.

"Това не е нож в гърба (на ГЕРБ и управлението - б.р.), но когато научаваме от медиите за странни случаи, в които се разпределят много средства, няма как да не реагираме", заяви вицепремиерът.

По повод дискусиите за Пирин и Витоша Симеонов заяви, че ще бъде внесена промяна в законодателството, според която при строеж на лифтове и друг вид съоръжения да не се изисква промяна на предназначението на земята под тях. Дори когато става дума за защитени територии. Лидерът на НФСБ даде и пример за тази "несправедливост" - за строеж на далекопровод не се иска да се мине през дългата и скъпа процедура за смяна на предназначението на земята, върху която се строи, но за лифт не е така. 

"Процедурата е тежка, луди пари се плащат, обезсмисля се всяка икономическа инициатива. Екозащитните организации спират развитието на България", заключи Симеонов.

Вицепремиерът разкритикува и Министерството на туризма, което се похвалило, че легловата база в 5-звездните хотели в курортите била заета. И попита откъде ведомството има тази информация. Той препоръча да се обръща внимание и на останалите хора, които правят бизнес в тази сфера, защото това далеч не са само големите играчи с 5-звездни хотели. И накрая декларира:

"Няма да спра да блъскам по олигархията."

Очаквайте подробности.