Столичният общински съвет (СОС) реши, че освобождава шефа на "Топлофикация София" Стоян Цветанов. На негово място назначи Георги Беловски, който беше дълги години в Управителния съвет на "Общинска банка".

Две комисии в Столичния общински съвет вече бяха одобрили освобождаването на началника на парното, след като се разбра, че общинската фирма е държала на влог около 70 милиона лева в КТБ.

После Цветанов обясни, че не той е пратил сметките за топло в банката на Цветан Василев. Сметката била открита още през 2004-а година, за да може дружеството да се разплаща по-лесно с Булгаргаз, НЕК и Българския енергиен холдинг – също клиенти на банката. 

Дружеството обаче има сметки в общо 8 банки и в момента няма проблем да се разплаща, само ще забави изпълнението на инвестиционната програма, обявиха още оттам.

"И друг път съм виждал доклади без мотиви. Не може да бъде критерий това, че някой си е държал парите в тази банка (КТБ), която толкова беше хвалена. Ако взимаме такова решение, имаме и други дружества съпоставими с общия капитал – трябва да уволним всички. Звучи малко несериозно и аз не мога да подкрепя такава подмяна на състави”, обяви общинският съветник Владимир Кисьов (СДС).

От ГЕРБ, които имат мнозинство в общинския съвет, обясниха, че въпреки че "Топлофикация София" се управлява добре, на риск е била поставена инвестиционната програма на дружеството и затова Цветанов трябва да си понесе отговорността.

ОТ БСП гласуваха "за" смяната, защото отдавна искат оставката на шефа на дружеството заради лоши финансови резултати.

Стоян Цветанов стана изпълнителен директор на "Топлофикация София" в началото на 2011 година. Той е най-дълго задържалият се директор на дружеството за последните 10 години.

Днес е най-хубавият ми ден в последните 8 години, просто защото ще изляза в отпуск и ще почивам, обяви след смяната си Цветанов . „Уважавам решението на собственика на компанията. Тези пари са концентрирани в последните 2 или 3 месеца и те са изпълнение на инвестиционната програма до края на ноември. До края на ноември те трябваше да бъдат извадени и разплатени за природен газ, и останалите пари трябваше да покрият разходите на инвестиционната програма, които са в размер на 61 милиона лева и още около 5 милиона за ремонтите. Съберете цифрите и вижте какво толкова страшно се е случило. КТБ затвори – факт е, но това можеше да се случи с всяка друга банка”, обясни Цветанов. "Аз не съм политик, не разбирам от това. Каквото съм могъл, съм дал на тази фирма. Много се надявам тези, които са след мен да подобрят нещата и в края на годината да ги попитате за финансовите резултати”, каза още Стоян Цветанов.

По време на заседанието на СОС около 200 служители на столичната "Топлофикация" протестираха под прозорците на Столичната община в подкрепа на Цветанов. Вчера 1466 работници от дружеството се обявиха против смяната на изпълнителния директор. Това са 64% от персонала.