Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп смята да поиска от Конгреса $716 милиарда за отбрана за финансовата 2019 година, съобщи The Washington Post. Сумата е заложена в американския бюджет.

Средствата трябва да покрият годишния бюджет на Пентагона, разходите за продължаващите войни, както и разходите за поддържане на ядрения арсенал на Съединените щати. Според източниците WP, ако инициативата бъде одобрена, разходите на Пентагона ще се увеличат с повече от 7% в сравнение с бюджета на САЩ за отбрана за 2018 г. и 13% в сравнение с бюджета за 2017 г.

Предложеното увеличение е огромно, коментира Марк Касиян, анализатор на отбраната в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Това е голям скок в отбраната и означава, че администрацията на Тръмп осигурява значителни ресурси срещу изключително агресивна отбранителна стратегия.

На 19 януари Министерството на отбраната на САЩ обяви нова национална военна стратегия, в която се казва, че основната заплаха за страната не е тероризмът, а съперничеството на световните сили, споменават се Китай и Русия. Противодействието срещу бързото увеличаване на военната мощ на Китай и засилващата се агрeсивност на Русия са водещите военни приоритети на САЩ за националната сигурност, които изместват заплахата от тероризма.

Ще продължим кампанията за преследване на терористи, но надпреварата с големите сили - не тероризмът - са във фокуса на националната сигурност на САЩ, заяви министърът на отбраната Джим Матис пред университета "Джонс Хопкинс".

Същевременно авторите на стратегията поискаха да се увеличи финансирането на отбранителната промишленост. Кратката версия на документа е съкратена до 11 страници, а пълната му версия е засекретена.

Пентагонът и Белият дом отказаха да коментират предложението на президента, което се разпространява сред военните служби и в Конгреса. 

Тръмп описва своя отбранителен бюджет за 2018 като един от най-големите в историята на САЩ, но предложението му беше разочароващо за хората в Пентагона и ядреното лоби в Конгреса. Много законодатели настояваха военният бюджет да бъде увеличен далеч отвъд това, което Тръмп предложи м.г. За 2018 г. Тръмп поиска разходи за отбрана в размер на 668 милиарда долара, но в края на м.г. Конгресът гласува законопроект, в който те приближиха $700 милиарда.