Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Проруският популист Милош Земан спечели втори мандат като президент на Чехия. Той победи с минимална разлика опонента си в балотажа химика Иржи Драхош. При 99.35% преброени бюлетини Земан получава подкрепата на 51.55% от избирателите, а Драхош - на 48.44%, съобщава Ройтерс.

Земан получи най-много гласове на първия тур. Социологическите проучвания между двата тура на президентските избори обаче даваха преднина на бившия председател на Чешката академия на науките Иржи Драхош, който беше подкрепен от петима от седмината отпаднали кандидати на първия тур.

Новият чешки президент ще се изправи пред политическа криза веднага след встъпването си в длъжност. Преди две седмици правителството, ръководено от милиардера популист Андрей Бабиш загуби вота на доверие в парламента в Прага.

От държавния глава се очаква да връчи мандат за съставяне на нов кабинет. Ако Земан спечели, Бабиш ще получи втори шанс, въпреки че имунитетът му беше свален и се очаква срещу него да започне разследване. Милиардерът беше обвинен в организиране на схема за незаконно присвояване чрез негови фирми на 50 милиона крони (около 2,5 млн. долара) под формата на земеделски субсидии от фондовете на ЕС. Земан обаче декларира подкрепата си към него, а няма законодателни пречки той да състави ново правителство.

73-годишният Земан отказа да участва в телевизионни дебати между претендентите. Той сравнява Европейския съюз с Варшавския договор, има проруски виждания и враждебно отношение към имиграцията и мюсюлманите.

Той определя миграционната криза като "организирано нашествие", а мюсюлманите - като хора, "които е невъзможно да бъдат интегрирани". Подкрепата за него идва предимно от селските райони и нискоквалифицираните работнически среди.

68-годишният му опонент Драхош пък няма политическа кариера зад гърба си. Той е бил ръководител на Чешката академия на науките и има над десет патента. Центрист, либерал и убеден европеец, Драхош смята, че Чехия трябва да играе по-активна роля в Европейския съюз.

Той също се изказва срещу квотите за бежанци като "съвсем неправилна идея и лоша стратегия" от страна на ЕС. За разлика от действащия президент обаче той е твърдо против референдум за членството на Чехия в блока. Освен това подкрепя и въвеждането на еврото в страната.

Коментари

 's picture

cos

cos

Леле, и чехите ли...

Как, че те първи!

Как, че те първи! Да видим дали Германия ще изтегли и една инвестиция! Няма да изтегли и една инвестиция! Те и в еврото няма да влязат, и американски посланик не е стъпвал в двореца Градчани от 5 години (поправете ме ако вече е влязъл)!

оле

Ама наистина ще...... КАК определяте кандидатите като проруски или евроскептични?! Това е родината на Иречек, все си мисля, че чехите са в пъти по-възпитани и умни от нас в България! Айде ОРбан и аз не го харесвам, ама да сложим ДОБРАТА, СТАРА ЧЕХИЯ в кюпа на заблудените и антиевропейските народи ми идва вповече! Има нещо много сбъркано в България.

Орбан прекалява - по М1 на

Орбан прекалява - по М1 на всеки 15 минути Шорош, Шорош, Шорош, Шорош, Шорош, Шорош, Шорош, Шорош! На всички по-прогресивни унгарци ще им писне, дори и да е прав (а е прав)
 's picture

Petyo9

Пък после

някой да вземе да ми обяснява, че липсата на лустрация бил основният проблем в България. Чехите направо си забраниха компартията а вижте докъде я докараха. Не се ли промени народното съзнание, народопсихологията - нищо не помага.

Ама чехите мислиш ли че са

Ама чехите мислиш ли че са тъпи, или че са нещо друго? Те нарочно се подиграват на брюкселските зелки. Всъщност това й е хубавото на славянската душевност, и превъзходството й над германската ...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.