Сайтът "Блиц" публикува писмо на осем служители в инвестиционен посредник и финансова къща "Фина", роднини и приятели на работещи в дружествата и на КТБ, в което се обяснява как Цветан Василев е раздавал кредити на свои кухи фирми. Списъкът на осемте се води от Бисер Лазов, чиито показания са в основата на разследването за източването на банката.

Според писмото Цветан Василев е наредил отпускането на кредити за 3,5 милиарда лева на свои фирми, които формално са се водили собственост на служители в КТБ и финансовата къща "Фина". Според информацията в документа като собственици на книга, управители и членове на управителни съвети са се водели над 200 души в общо 120 дружества, чийто реален собственик е бил избягалият във Виена банкер.

От писмото става ясно, че подписалите го 8 души се притесняват, че няма с какво да върнат кредитите към КТБ. В същото време няма отговор защо всички тези хора са мълчали за схемите в банката преди тя да бъде затворена от БНБ. Което, естествено, поражда основателни съмнения дали разкриващите далаверите не са били овъзмездявани адекватно, за да си мълчат.

От кабинета на Главния прокурор казаха само, че сигналът е пристигнал и засега няма да съобщават повече подробности.

Ето и пълният текст на писмото.