"Тези, които са против или се колебаят, трябва по-добре да разберат защо Истанбулската конвенция е договорена от 47 страни от Съвета на Европа, тъй като става въпрос за превенция на насилието, защита на жертвите на насилие, по-добро съдебно преследване на извършителите, намаляване на стереотипите, водещи до такова насилие и против разбиранията в обществото, че такова насилие е приемливо и нормално."

Такова послание отправи Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдие и равенство между половете,  пред медиите след края на Неформалния съвет по правосъдие и вътрешни работи в София на съвместна пресконференция с българската правосъдна министърка Цецка Цачева.

Тя благодари на българите и българските политици, които подкрепят конвенцията и допълни, че очаква държавите членки да положат максимални усилия за борба с насилието над жени и деца, съобщава БТА.

Йоурова отбеляза, че от други държави, а не само от България се чува, че Истанбулската конвенция е против традиционното семейство.

"В традиционното семейство, по начина, по който аз го виждам, не е нормално мъжете да бият жените и децата си", каза еврокомисарката .

"Истанбулската конвенция подкрепя здравите и щастливите семейства. Надявам се, че на Истанбулската конвенция ще бъде даден шанс в тази красива страна", заяви още Йоурова.

Тя обяви, че ще се ангажира за диалог между нея и българските политически представители, които са готови за такъв и изрази надежда, че конвенцията има шанс в нашата страна.

Правосъдният министър Цеца Цачева коментира, че е водила неформални разговори за дебата, който върви в българското общество за конвенцията.

По думите ѝ той ще продължи и допълни, че е необходимо още време на онези, които имат съмнения да се запознаят с документа. Тя припомни, че според статистиката всяка една от три жени е била обект на посегателство.