Бил Гейтс финансира генетични изследвания за това как да бъде създадена перфектната крава, която ще произвежда повече мляко и ще бъде в състояние да издържа на температурни промени повече от сегашния тип.

Създателят на Microsoft е инвестирал 40 млн. долара в Глобалния алианс за ветеринарномедицински препарати (GALVmed), организация с нестопанска цел, базирана в Единбург, Шотландия, която провежда изследвания в областта на ваксинирането и генетиката на добитъка.

Гейтс иска да помогне за създаването на съвършената крава, която ще произведе толкова мляко, колкото европейската крава, и ще може да издържи на топлина като африканска крава, според вестник "Таймс". 

"Ефектът от всеки долар, който харчим за тази цел, е изключително висок. Може да имате крава, която е четири пъти по-продуктивна със същата способност за оцеляване", посочва.

Въпреки че не е ясно как точно ще бъдат създадени тези крави, Гейтс вече предложи създаването на крави чрез изкуствено осеменяване.

Дарението, направено  чрез благотворителната му фондация "Бил и Мелинда Гейтс", е част от по-голяма инвестиция, която включва и субсидия от британския Департамент за международно развитие.

Пред BBC Гейтс заяви, че е развълнуван преди предстоящото си посещение в Единбург. "Виждам как ръководството на Обединеното кралство в областта на научните изследвания и иновациите не само облагодетелства Великобритания, но и се стреми да подобри живота на най-бедните райони в света".

Въпреки че специалисти по климатичните промени предупреждават, че кравите и производството на млечни продукти могат да доведат до по-нататъшно влошаване на състоянието на околната среда, Гейтс казва, че те могат да помогнат за намаляване на глобалната бедност и глад:

"Въпреки че мнозина се питат как светът може да посрещне апетита си за животински продукти без да унищожи околната среда, факт е, че много бедни хора разчитат на едър рогат добитък - както за храненето, така и за доходите си".