Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От музея „Гугенхайм“ са отхвърлили искането на Белия дом да заемат на президентската резиденция картина на Ван Гог и вместо нея са предложили златна тоалетна, съобщава „Гардиън“.

От Белия дом са помолили от намиращия се в Ню Йорк музей „Гугенхайм“ да им изпратят временно картината „Пейзаж със сняг“, работа на Ван Гог от 1888 г., изобразяваща мъж и куче, които вървят през полето. Но главният куратор на „Гугенхайм“ Нанси Спектър е отказала молбата, съобщава „Вашингтон пост“. В отговор тя е казала, че Белият дом може да наеме 18-каратова тоалетна чиния – инсталация на художника Маурицио Кателан.

Напълно функциониращата тоалетна, озаглавена „Америка“, бе инсталирана в „Гугенхайм“ през септември 2016 г. Тя бе достъпна за обществена употреба и десетки хиляди хора се възползваха от нея. Но изложбата приключи и Спектър смята, че тоалетната би могла евентуално да обслужва президентството.

Изпратеният по имейла отговор на Спектър на искането на Белия дом за наемане на снежния пейзаж е бил придобит от „Вашингтон пост“. Автентичността на електронното писмо е била потвърдена пред вестника от „Гугенхайм“. В отговор на запитване има ли развитие по въпроса, от музея са отвърнали:

„Нямаме нова информация.“

В писмото си до президентската администрация Спектър пише, че „Америка“ е на разположение и „президентът и първата дама биха могли да проявят интерес към инсталирането ѝ в Белия дом“.

„Кателан би искал да я предложи на Белия дом за дългосрочен наем –пише в имейла Спектър. – Творбата, разбира се, е изключително ценна и донякъде крехка, но ние бихме предоставили пълни инструкции за инсталирането и употребата й.“

„Гардиън“ припомня, че техен автор бе сред първите, използвали златната тоалетна чиния през септември 2016 г. и „останал очарован“.

По време на инсталацията на „Америка“ Кателан каза, че от „Гугенхайм“ са имали идея за тоалетната още преди политическия възход на Тръмп, но той „вероятно вече се е усещал във въздуха“. Авторът призна, че златната тоалетна е отчасти намигане към прочутия „Фонтан“ на Марсел Дюшам от 1917 г., който всъщност е писоар.

"Площад Славейков"

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.