Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с преднина от 3,5% пред основния си опонент БСП. Това показват данните от последното национално представително изследване на "Тренд"*.

Данните са на база всички запитани. ДПС и "Обединени патриоти" се ползват със сходна подкрепа, като разликата между двете формации е по-малко от 1% в полза на движението. Трудно може да се дават категорични оценки в реална изборна ситуация коя от двете политически сили ще заеме трета позиция. "Воля" при сегашните си резултати от 1,6% трудно би могла да повтори присъствието си в НС.

Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си, набиращ 1,9%. Не се отчита съществена динамика и при извънпарламентарните партии „Да, България“ (1,6%) и ДСБ (1%).

37% декларират, че няма да упражнят правото си на глас.

Данните показват, че няма съществена промяна в нагласите на българите спрямо предходните месеци.

От "Тренд" отчитат покачване на одобрението  към кабинета - с 4 на сто, както и спад на отрицателните оценки с 6 на сто.

Според данните близо една четвърт от българите харесват работата на Народното събрание. Тук отново има лек подем - като негативното отношение към паралмента е намаляло с 5 на сто.

Една година след като встъпи в длъжност, президентът Румен Радев е одобряван от близо две трети от хората. Една пета не го харесват. 15 на сто нямат мнение.

Европредседателството може и да е повлияло положително на оценките за работата на кабинета, но на оптимизма на българите - все още не. Все пак едни 49 на сто декларират, че са оптимисти за развитието на България. 55 на сто смятат, че няма нужда от предсрочни избори. Според 23 на сто те са необходими, а 22 на сто не могат да преценят.

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Възложител: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1002 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 10.01. – 18.01.2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%

Коментари

...

Сиреч можем да си направим извода, че ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП ще бъдат водещи вовеки веков, без алтернатива. Така ли? Тези нагласи стоят едни и същи с години и мен лично това ме учудва, след като всеки вижда и усеща какво се случва в страната. Хем има масово недоволство (вкл. и трайна емиграция, която всъщност е и евакуация), хем масово се крепи и статуквото. Ако болшинството от негласуващите припознаят някоя от съществуващите партии като алтернатива (като например БСДД или "Да, България!") или дори нов проект (като този на Слави Трифонов), ми е интересно как това ще се отрази на статуквото на криминалния преход. Защото при сегашната картина няма мърдане от дъното.
sokrat sokraj's picture
sokrat sokraj
sokrat41

Като се прибавят 3% от

Като се прибавят 3% от грешката към ГЕРБ и се извадят на същото основание 3% от БСП ще излезе реалното съотношение.
 's picture

Kruger

Няма никакъв смисъл

да публикувате "изследвания" на Сульо и Пульо рисърч. То и като го погледнеш е абсурдно - откъде знаят че ОП ще са заедно на изборите? Откъде знаят, че Да БГ и ДСБ ще са отделно, че задават (уж) така въпросите на хората? Ами то точно обратното изглежда. Какъв е този РБ? Има ли го изобщо, кой е там в него? Просто една безсмислица, ала-бала.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.