Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън обвини Русия, че шпионира стратегически инфраструктури на страната му за целите на евентуални планове за предизвикване на хаос във Великобритания, предаде Франс прес.

В интервю за британския в. "Дейли телеграф" Уилямсън твърди, че Русия е извършила проучвания на мрежите за доставка на електричество, свързващи Великобритания и Европа.

Това навеждало на мисълта, че Москва се опитвала да разбере как може да предизвика паника или да атакува страната, смята министърът. Той твърди, че Русия обмисляла как може да причини възможно най-голяма вреда на Великобритания, разрушавайки нейната икономика, нейните инфраструктури, предизвиквайки хиляди и хиляди смърти и намирайки елемент, който да провокира тотален хаос в страната.

"Защо те продължават да снимат или да наблюдават електрическите централи? Защо те наблюдават интерконекторите, които докарват ток в нашата страна?, пита Уилямсън.

"Те наблюдават тези обекти, защото мислят, че това са начини, по които да атакуват Великобритания", допълва той.
Лондон на няколко пъти вече разкритикува предполагаемата руска намеса.

Британският премиер Тереза Мей спомена през ноември за враждебни действия от страна на Русия. Кийрън Мартин, шефът на Националния център за киберсигурност, пък каза, че руската намеса се е изразила през миналата година в атаки срещу британски медии, телекомуникациите и сектора на енергетиката.

Отговорът на Москва не закъсня.

Руското министерство на отбраната нарече изказване на британския отбранителен министър Гавин Уилямсън, че Русия разработва планове за унищожаване на ключова британска инфраструктура, опит за привличане на вниманието и печелене на политически точки, предаде ТАСС, съобщава БТА.

"В борбата си за парични знаци за военния бюджет шефът на британското отбранително ведомство изглежда е изгубил представа за границите на разумното. Фобиите на министъра, че Русия снима електроцентрали или изучава на маршрутите на британските газопроводи са достойни за детски комикси или за сериала "Летящият цирк на Монти Пайтън", заяви говорителят на руското министерство ген.-майор Игор Конашенков.

Според него всяка информация за местоположението на британските електроцентрали и тръбопроводи е точно толкова "секретна", колкото и снимките и местонахождението на Уестминстърското абатство или Биг Бен например.

Британският министър на отбраната е чел твърде много фантастика, за да твърди, че Русия се готви да унищожава инфраструктура на кралството, каза председателят на комитета за отбрана и сигурност в Съвета на федерация (горната камара на руския парламент) Франц Клинцевич.

"Пълни фантазии. Казвайки подобно нещо, министър Уилямсън изглежда е бил под впечатлението на романа на Хърбърт Уелс "Война на световете", който току-що е прочел и в който се описва марсианско нашествие в Англия. Правилно твърдят, че такива книги човек трябва да е прочел в детството си", каза Клинцевич.