Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бойните действия в българското кино навлизат в нова фаза. Очертава се екшън, който 99% от местните т. нар. кинаджии не са достатъчно сръчни да заснемат, но пък са напълно в състояние да цамбурнат в блатото му и да се удавят в него, стъпвайки си един друг по раменете.

Първо бяха разкритията, че председателят на художествената комисия към Националния филмов център (НФЦ) Евгений Михайлов е преписал мотивите за оценка на проектите от последната сесия от критичката Геновева Димитрова, което наведе прогресивната общественост на мисълта, че Михайлов не е чел сценариите и дава оценки по други, а не по художествени съображения. Деянието му всъщност не е някакво негово ноу-хау и той го знае, затова не си посипва главата с пепел. Това е практика - на повечето сесии държавната субсидия се раздава след устни уговорки между членовете на комисията и някои от кандидатстващите. Уговорки, правени извън залата за обсъждане. После оценките се нагласят така, че парите да бъдат взети от определен човек. Който на следващата сесия връща жеста.

Михайлов излезе с открито писмо, в което се обясняваше с приповдигнат тон, че малко е сбъркал, но всъщност е невинен. Преписал, защото нямал време да пише собствени мотиви - голяма работа. Това доведе до епистоларна атака срещу него от други негови колеги, някои от които би трябвало с ръка на сърцето да признаят, че също им се е случвало да участват в задкулисни уговорки. В края на краищата можеше да се очаква, че по стара традиция гарван гарвану око няма да извади и някак си едните и другите групировки ще се разберат помежду си. Когато изведнъж...

...Стана ясно, че едно 22-годишно момиче, кандидатствало с проект за игрален филм за тракийските българи, се е появило на фронтовата линия. И то не на страната на едните или другите, а под кръстосания огън на всички. Оказа се, че младата Росица Караджова е завела в различни държавни комисии и в административния съд жалби и дело по 14 (словом: четиринадесет точки) за нарушения на правилници, закони, за конфликт на интереси и т. н. Завела ги е преди (!!!) да научи, че проектът ѝ е класиран на последно място, т.е. пари за него няма. Делото блокира раздаването на 7-те милиона от последната сесия и има реален шанс парите да бъдат изгубени, защото ако не се дадат в рамките на календарната година, те се връщат в държавния бюджет. Г-ца Караджова написа до всички, че се кани да обжалва до последно и да проваля конкурсните сесии, докато порочната система на раздаване на субсидии не се промени изоснови. 

Стресът от този факт изведнъж очаквано обедини дърлещите се групички в т. нар. киноиндустрия. Просто защото някаква си Росица заплаши рахата на всички с писмото си до тях. Един врял и кипял в художествени комисии кинокритик - Божидар Манов - даже пусна до колегите си иронично писъмце. Цитираме го:

Имаме новина:
В прекрасния, съвършен и хармоничен процес на конкурсно оценяване и финансиране на филмови проекти, се появява нов важен елемент  - "конкурсен тероризъм", който заплашва всичко и всички!
Може би трябва да се намесят ДАНС и прокуратурата, а МВР да разпространи фоторобот на г-ца (г-жа)  Росица Караджова, която мнозина не познават.
Б. Манов

 

Няма нужда от фоторобот, г-н Манов, ето ви снимка на г-цата. Нещо да кажете? 

Без да заемам страна в узрелия конфликт (защото в случая се явявам само журналист и нищо друго), смятам, че е редно да дадем думата и на станалата доста популярна тези дни Росица Караджова. С едно уточнение: момичето е с вродена глухота и контактът ми с него е писмен. Но пък тя си е направила труда да проведе истинско журналистическо разследване, монтирано в два клипа. Първият: за очевидния конфликт на интереси, в който попада сегашният директор на НФЦ Георги Чолаков, който проформа напуска продуцентската си фирма, но всъщност продължава да се занимава със същото, и то без никакво притеснение. Ето го и видеото: 

От втория клип става безпощадно ясно, че Димитър Стоянович - брат на министър Петър Стоянович, е получил държавна субсидия по време на краткото братово министерстване. Това, според обясненията на експертка от въпросното клето министерство, не било конфликт на интереси. В което ние ще си позволим да се усъмним. Но пък след като медиите извадиха на бял свят, че съпругата на Сергей Станишев - Моника, е спечелила милиони от пиар на неговите министерства, докато той е бил премиер, и нищо не последва - склонни сме да предскажем, че пак нищо няма да се случи. Обаче нищо не ни пречи да видим и това видео:

 

Факти и само факти. Ако всички млади хора в България са толкова упорити и търсещи правата си като Росица, тази държава наистина има шанс да се оправи. 

Предлагаме и основни части от нейната позиция по случая:

През март подадох документи в конкурсната сесия, обявена от НФЦ… След като открих нарушения в процедурата, подадох жалби - 30 дни преди излизането на резултатите. Подчертавам – 30-дни преди! Жалбите ми бяха 14 на брой, в различни учреждения и комисии, защитаващи законите в България. Г-н Чолаков и министър Стоянович бяха предупредени от някои от комисиите да отстранят грешките в процедурата за провеждане на конкурсната сесия. След като не го направиха, аз търпеливо изчаках резултатите. Но съответно стана така, както и предполагах - нарушенията, за които предупреждавах, бяха извършени. Тогава отново събрах всички документи, наех адвокат и заведох жалба, но този път в Административен съд.

Не съм обжалвала заради това, че съм последна в класирането. Напомням, че месец преди резултатите да излязат, аз лично заведох 14-те жалби в различните комисии и предупредих, че има нарушения. Откакто съм подала жалбата в съда, непрестанно получавам обвинителни съобщения и писма. Не разбирам в какво съм обвинена, за да получавам съобщения в личните си профили от хора от киногилдията?

Росица Караджова има официален отговор от министъра на културата Петър Стоянович от 2 юли, в който той лично пише, че няма нарушения. В становището на Националния съвет за кино (НСК) от 15 юли обаче се казва, че има нарушения и резултатите от сесията са невалидни. Следва ново становище на Стоянович - в него вече той вече тихо си признава, че има нарушения, но не може да анулира сесията заради... подадените жалби. Бре, да му се не види!

Поемам всякаква отговорност за жалбата си в съда, ще понеса последствията – каквито и да са те. Моята позиция е, че има нарушения. Ще се боря, докато законите ми го позволяват.
Както всички в тази държава, и аз имам право да кандидатствам за държавно подпомагане на проектите си. Естествено е да кандидатствам и на следващата сесия. В момента, в който подам документите си в НФЦ, ще проверя отново за нередности. Заявявам пред всички, че ако открия дори една такава, ще сигнализирам отново 14-те комисии и ще чакам. Ако администрацията в НФЦ не отстрани грешките си, отново ще обжалвам резултатите в съда. Смятам, че това е нормалният и законният път един гражданин да търси правата си.
 

"Ако няма нередности, или има, но те ги отстранят след моя жалба, аз няма да предприема нищо в ущърб на хората, подали проекти като мен. Ако при това положение отново съм последна по вот, ще замълча, защото ще знам, че всичко е законно и е в реда на нещата и явно моят проект не е готов да се пребори за финансиране", заявява категорично Росица Караджова.

За разлика от някои, които загубиха конкурса и подадоха жалбите си след излизането на резултатите, за разлика от всички, които дадоха интервюта в медиите след излизането на резултатите, аз сигнализирах за нередности много преди това и не съм се водила от оценките на художествената комисия. Отново пояснявам, че не осъждам качеството на спечелилите проекти и това че аз съм последна, аз осъждам истинността на цялата сесия и корумпираното ръководство на НФЦ.

А това по-долу е безкрайно поучително - то показва как едни хора, доскоро протестирали срещу системата, но изкачили се по някакъв начин на пост в същата система, изведнъж започват да не забелязват проблемите и да пренебрегват хората, които им ги показват:

Истината е простичка. Предупредих г-н Чолаков в момента, в който си подадох проекта - това беше на 17 март - че много внимателно ще проследя процеса на конкурсната сесия и че ще държа той да е законен. Подчертах му, че в нито един момент няма да проявя слабост или търсене на ефект от това, че съм глуха и че съм под закрилата на Закона за интеграция на хората с увреждания. Подчертах му също, че въпреки глухотата ми искам да се чувствам равностойна и искам да участвам наравно с всички, за да получа съответно полагащото ми се място в конкурса, което и по ред да е то. Явно обаче г-н Чолаков не ми повярва.

Някой може да си каже, че това момиче не е с всичкия си, след като излиза само срещу цялата обиграна и обръгнала на всичко система. Ние обаче сме длъжни да напомним една фраза от класическата българска литература: Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита. Написал я е Христо Ботев през 1871 г. Сещате ли се заглавието на стихотворението? "Борба" е заглавието. Спомням си собствените си опити да се преборя със системата и как накрая омерзен се отказах да се занимавам. Писна ми. И сега, колкото повече навлизам в историята, толкова повече се чудя: Росица ли има увреждане, или всички ние, останалите.

Много съжалявам за останалите невинни хора, които са спечелили финансиране, защото проектите им го заслужават, но не могат да бъдат финансирани веднага заради жалбата ми. Но не съм чак до там патриот, ча да пренебрегна собствените си права заради това, че след като съм потърсила истината, системата наранява някой друг. Не поддържам тезата: когато ме зашлевят по едната буза, да обърна другата... Ако по този път дам урок поне на един от тях, или пък от мен се поучат други млади хора, които искат в нашата родина да се спазват правилата и законите, ако гражданското общество най-сетне се събуди, бавно и полека нещата ще се подобрят.

Оттук нататък смятам да оставя Росица да изложи позицията си. Без коментар или защита - тя няма нужда от това.

На виновните в случая искам само да споделя с „усмивка“:
Да, виновни сте... Въпреки всичко, за да бъда разбрана правилно от заинтересованите и засегнатите, и защото в никакъв случай не съм враг на българското кино, съм готова незабавно да оттегля жалбата си от съда при следните условия:

1. Георги Чолаков да подаде оставката си, защото е виновен... В нормалните държави, когато човек на ръководен пост сбърка, незабавно трябва да признае грешката си, да се извини и да се оттегли от поста.
2. Да бъдат отстранени нередностите в конкурсната сесия, които съм визирала в жалбата си до съда.
3. Да се прегласуват резултатите, като в комисията бъдат заменени с други хора следните лица: Геновева Димитрова, Евгений Михайлов, Юрий Дачев и Юлия Кънчева (те си знаят защо).

"А вие продуценти, режисьори и сценаристи, които сте в моето положение, но се спотайвате, мълчите и не надигате глава за разкриване на истината от страх да не бъдете жигосани, се заблуждавате, че помагате на българското кино и на себе си... 
Моето предимство е младостта. Само на 22 години съм и мога да си позволя да чакам дълги години, да внасям поправки в закони, да се боря с неправдата и да променям системата по позволените правила."

Този месец съм рожденичка и ще си позволя да се обърна сама към себе си, ей така просто за кураж:
- Ех, ти малко глухо момиченце, с какво по пътя си уплаши и подразни толкова много хора? Явно си пораснала, станала си силна и смела. Поздравления! Честито!

И знаете ли, уважаеми читатели на Клуб Z, какво още ми каза Росица Караджова? Ето това:

Аз не съм врагът, за който ме смятат всички... Аз съм едно мило, възпитано и внимателно момиче, идващо от света на тишината, опитващо се да живее достойно и равностойно във вашия свят и според общоприетите норми…

Склонен съм да повярвам на тези думи. Абсолютно.

Ключови думи

Коментари

denim58

Браво на Роси! Кураж и смелост и пожелавам, и накрая истината да победи!

П опов

Поклон пред теб, Роси. Невероятна си! Нямам думи...

Светлин Гарев

Ето така функционира цялата държава. Държавни пари се раздават на пълни некадърници. Необходимо е само да са роднини или близки на правилния човек. Дълбок поклон за смелостта на това момиче да се опълчи на тази пасмина. Хората, като Росица ми дават надежда, че все още не всичко е изгубено.

Росица Караджова

Благодаря Ви на всички за подкрепата!

Вяра

Пак познатата формула " батко и братко"! Поздравления, Zебри! Стискам палци на това смело момиче и горещо я прегръщам!

Кузманова

Роси, трябва да се клонираш страната ни има нужда от точно такива хора! Благодаря на Съдбата, че ме срещна с теб! Успех! :*

Браво, мило дете. Покланям ти се до земята. Продължавай все така. Да дава Господ, вие младите, да бъдете лишени от властващия манталитет на петела в курника от които зависи вашето бъдеще. Защото то не зависи от никакви опърпани завистливи и самодоволни старчета. Покажете им, че вече нищо не зависи от тях. Нека да се оттеглят на НЕзаслужена почивка и да ви оставят с мисълта, че в тази прекрасна страна, не казвам държава, може да се живее нормално.

Тодорова

Браво на това силно момиче. Продължавай в същия дух Роси.

Иван

Поклон, пред това младо девойче, това е един открит урок за всички нас.

Момчил Степанов

Росица, нямам удоволствието да ви познавам (все още), но изпитвам дълбок респект към Вас и поведението Ви! В мое лице имате безрезервната подкрепа на колега, живеещ и борещ се в същата реалност!

Виолета

Поздравления за смелостта, уважаема госпожице Караджова - искрено ви желая успех в борбата, и дано вашата смелост донесе промяна!!! Респект!

Росица Караджова

Още веднъж благодаря на всички за подкрепата. Давате ми сила, за да продължа до край тази моя борба.

ДАНИЕЛА ИВАНОВА

ТОВА СЕ КАЗВА УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ И СЕБЕУВАЖЕНИЕ! БРАВО, РОСИ! НАДЕЖДАТА НА МНОГО ИЗГУБЕНИ ПОКОЛЕНИЯ Е ВЪВ МЛАДИТЕ ХОРА КАТО ВАС! ПРЕЗ ПОСЛЕДНИЯ ЧЕТВЪРТ ВЕК, В КОЙТО ИЗБУЯВАШЕ И СЕ ШИРЕШЕ ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА ПО ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ, НИЕ, ПОКОЛЕНИЕТО НА ВАШИТЕ РОДИТЕЛИ, СЕ ИЗГУБИХМЕ ПО ПЪТЯ И НЕРАВНАТА БИТКА СЪС СИСТЕМАТА. НЕЩО ПОВЕЧЕ - СЪБИТИЯТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ ЯСНО ПОКАЗВАТ ДЪНОТО НА ДЪНАТА, В КОЕТО ДРУЖНО СМЕ ЗАТЪНАЛИ ЗАРАДИ СЪЩАТА ТАЗИ СИСТЕМА - УРОДЛИВА И ВМИРИСАНА. ВАШАТА ИСТОРИЯ МЕ ТРОГНА ДЪЛБОКО! ТЯ МИ ПОКАЗА, ЧЕ ВЯРА ИМА И ТОВА СТЕ ВИЕ - НАШИТЕ ДЕЦА! ДЪЛБОК ПОКЛОН, МИЛО ДЕТЕ, ПРЕД СМЕЛОСТТА ТИ И ЖАЖДАТА ЗА ПРАВДА! ДЪБЛОК ПОКЛОН И ПРЕД ТВОИТЕ РОДИТЕЛИ, ЧЕ СА ОТГЛЕДАЛИ И ВЪЗПИТАЛИ ЕДНА ДОСТОЙНА БЪЛГАРКА!

Поздравленията са малко,...хората като нея са новата България и трябва да свикнем и да се радваме че старата система си отива,защото новото поколение Е БУДНО . Браво Роси

Тео

Браво мила Роси! Такива като теб са единици в тази държава и смятам, че даваш един добър пример и на млади, и на стари. Адмирации !

Това е една атака срещу НФЦ; в главната роля е въпросната доблестна госпожица Караджова, която е режисирана от автора, защото това не беше нейната официална позиция в Facebook, а качените й снимки там съвсем не излъчват захаросаният PR тук! Не бих се учудил, ако са вече deleted by her new handlers.

Росица Караджова

Уважаеми анонимен... Когато си зад скрит пост, поне се опитай да прикриеш първи и последен ред /които те издават/ на поста който си копирал, сложил тук и си разпращал тайно на електронни пощи на хората от кино-гилдията, включително и на мен, за да не те разпознаем. Повярвай ми нищо от позициите и постовете ми няма да бъде изтрито, защото твърдо заставам зад думите си. Аз съм млада, уча се от грешките си и съм готова да се развивам. Живея достойно и не съм извършила нищо подмолно или позорно от което да се срамувам. Но когато, човек като Вас, толкова силно се е изложил, пред цялото общество, когато човек като Вас е виновен за провалената сесия, веднага и незабавно този човек трябва да замълчи, да си наведе много ниско главата, да я зарови в пясъка и да изчака със заровена глава, всичко това да се размине, да спре да мирише около него, хората да забравят и може би в най-добрия случай, времето и историята да простят. Голям ПОЗОР.

facepalm

Каква атака бе господа и госпожи ?!?!? Всички знаят що за шлака са една позната клика от хора. Защо не го признаете и не промените нещата, а трябва да се ръчкаме по форуми и публични пространства, само и само да има кавга? Естествено е, че закона се заобикаля мощно. Да не би само тези "дейци" да имат талант и да заслужава субсидия? Сега когато търсят сметка на въпросните личности, всички, които са се облажили от тяхната подкрема, скочиха в защита. Гарван гарвану око не вади. Нямате доблест да се изправите и да кажете, че нищо свързано с процеса на подбор и оценка на входящите проекти не е изпълнено адекватно. Майната им на проектите и резултатите. Свършете си шибаната работа един път без да ревете колко сте "непорочни" след допуснати немърливости и престъпна нехайност, така както и един вагон правителства не свършиха никаква работа за последните 25 години. Разбира се, че и вие сте до известна степен и политически продукт, но това не е тайна за никой. Без да ви познавам лично, почти всичко, което кажа може да се окаже на 90% вярно. Дали ще осъмнем със справедлива и отговорна структура, която да изпълнява адекватно своите функции, не знам, но дори и да сте дали правилна оценка за слабо произведение сте длъжни да спазвате всички процедури съобразно закона, а щом това момиче може да ви изправи на нокти, значи наистина не сте си свършили работата в полза на други, по-благи участници.

e.tonev

Това, драги ми господине, госпожо или каквото там сте, Е АТАКА срещу НФЦ. Както миналогодишните протести бяха атака срещу гьонсуратското марионетно правителство. Какво лошо има в това да се атакува нещо, което е лошо, вредно и доказало своята непригодност? Напротив, атаката е задължителна - по всяко време, докато нещата влязат поне в някакви нормални релси. А че момичето е хубаво - това да не би да е грях?

bk

Г-н Тонев, така и така сте се заровили в темата използваите и идеята да направите обобщение - последните 5 години, 10-те филма с най-голям голям бюджет да им изискате по ЗДОИ отчетите за изразходване на средствата за сметка на държавната субсидия(заверени от одитор и с подробната документация документ по документ към тях) и проследете как са изразходвани средствата надолу по веригата - получаване на субсидия фирма-собственик/име, разходване на парите фирма-собственик/име, възнаграждения, хонорари, разходи без отчетени без документ и т.н. Ще видите как голята част от държавните средства през последните 5 години са се озовали при точно определени (неслучайни и не много различни през годините) лица. След навлизане в информацията сами ще започнат да изкачат взаимовръзките и изводите...

Rosica Karadjova · 62 общи приятели ЕТО ЗАРАДИ ТАКИВА НЕЩА ОБЖАЛВАХ КОНКУРСНАТА СЕСИЯТА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА БЪЛГАРСКО КИНО, НА КОЯТО МОЯ ПРОЕКТ БЕШЕ КЛАСИРАН ПОСЛЕДЕН, ИМЕННО ЗАРАДИ СЕЗИРАНЕ НА НЕРЕДНОСТИ В ПРОЦЕДУРАТА НА НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР ОТ МЕН. НО ПО-ВАЖНОТО Е, ЧЕ КАКЪВТО И ДА ИЗХОДА ОТ ДЕЛОТО, КИНО ГИЛДИЯТА СЕ РАЗДЕЛИ С ПОВЕЧЕ ОТ 7 МИЛИОНА ЛЕВА. ТЕЗИ ПАРИ СА БЛОКИРАНИ ОТ СЪДА ЗАРАДИ МЕН И ДЕЛОТО, ЩЕ СИ ОСТАНАТ БЛОКИРАНИ ДО ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД. ДА ВИ НАПОМНЯ ЧЕ ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА СЪДА, СЪЩО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЖАЛВАНО В ПО-ВИСША ИНСТАНЦИЯ, А ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА ВИСШАТА ИНСТАНЦИЯ СЪОТВЕТНО ОБЖАЛВАНО В ОЩЕ ПО-ВИСША. ТОВА ТРЯБВА ДА ВИ ПОДСЕТИ, ЧЕ АКО ПРОЦЕДУРАТА ПРОДЪЛЖИ ДО КРАЯ НА КАЛЕНДАРНАТА ГОДИНА, КОЕТО Е 100% СИГУРНО, ВИЕ УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА КИНО ГИЛДИИТЕ, ГУБИТЕ ЗАВИНАГИ НЕУСВОЕНИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ 7 МИЛИОНА ЛЕВА ОТ БЮДЖЕТА ЗА 2014 г. ОТПУСНАТ НА НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР. СЛЕДОВАТЕЛНО БЪДЕТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ТАЗИ МОЯ ПРОЦЕДУРА ЩЕ СЕ ПОВТОРИ НА СЛЕДВАЩАТА КОНКУРСНА СЕСИЯ, НА КОЯТО АЗ СЪЩО ЩЕ УЧАСТВАМ И НА КОЯТО ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ ОТНОВО ЩЕ ПОЛУЧА НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ. ТУК ИДВА "ДОБРАТА" НОВИНА - СЛЕД ПОВТОРЕНАТА ОТ МЕН ПРОЦЕДУРА, ЩЕ ЗАГУБИТЕ И БЮДЖЕТА ЗА 2015 г. В ЗАКЛЮЧЕНИЕ МОГА ДА ВИ СПОДЕЛЯ, ЧЕ СЪМ МЛАДА, В РАЗЦВЕТА НА СИЛИТЕ СИ И ЧЕ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ ПОСТОЯННО ПОДАВАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ МИ ВЪВ КОНКУРСНИТЕ СЕСИИ НА НФЦ. АМИ, ЧЕСТИТО ВИ ОЩЕ ОТ СЕГА... преди 48 минути · Харесвам · 1

Росица Караджова

Уважаеми анонимен... Когато си зад скрит пост, поне се опитай да прикриеш първи и последен ред /които те издават/ на поста който си копирал, сложил тук и си разпращал тайно на електронни пощи на хората от кино-гилдията, включително и на мен, за да не те разпознаем. Повярвай ми нищо от позициите и постовете ми няма да бъде изтрито, защото твърдо заставам зад думите си. Аз съм млада, уча се от грешките си и съм готова да се развивам. Живея достойно и не съм извършила нищо подмолно или позорно от което да се срамувам. Но когато, човек като Вас, толкова силно се е изложил, пред цялото общество, когато човек като Вас е виновен за провалената сесия, веднага и незабавно този човек трябва да замълчи, да си наведе много ниско главата, да я зарови в пясъка и да изчака със заровена глава, всичко това да се размине, да спре да мирише около него, хората да забравят и може би в най-добрия случай, времето и историята да простят. Голям ПОЗОР.

Rosica Karadjova · 62 общи приятели ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА ЗА БЛОКИРАНИТЕ СРЕДСТВА ОТ СЕСИЯТА. ГОТОВА СЪМ ДА ПОНЕСА И НАКАЗАТЕЛНИЯ ВОТ НА ГИЛДИЯТА. ГОТОВА СЪМ ДА ПОНЕСА И ВСИЧКИ ОБИДИ ЗА ПРОЕКТА МИ. НО ИСТИНАТА Е ЧЕ ПОТЪРПЕВШАТА НЕ СЪМ АЗ, А ХОРАТА КОИТО СА СВИКНАЛИ ДА ПОЛУЧАВАТ МИЛИОНИ СУБСИДИИ ВСЯКА ГОДИНА ЗА ФИЛМИТЕ СИ. СОРИ, НО ВЕЧЕ ЩЕ ВИ Е МНОГО ТРУДНО. ЗАКОНА МИ ПОЗВОЛЯВА ДА ОБЖАЛВАМ ВСЯКА СЕСИЯ. ДЕРЗАЙТЕ... преди няколко секунди · Харесвам

Росица Караджова

Уважаеми анонимен... Когато си зад скрит пост, поне се опитай да прикриеш първи и последен ред /които те издават/ на поста който си копирал, сложил тук и си разпращал тайно на електронни пощи на хората от кино-гилдията, включително и на мен, за да не те разпознаем. Повярвай ми нищо от позициите и постовете ми няма да бъде изтрито, защото твърдо заставам зад думите си. Аз съм млада, уча се от грешките си и съм готова да се развивам. Живея достойно и не съм извършила нищо подмолно или позорно от което да се срамувам. Но когато, човек като Вас, толкова силно се е изложил, пред цялото общество, когато човек като Вас е виновен за провалената сесия, веднага и незабавно този човек трябва да замълчи, да си наведе много ниско главата, да я зарови в пясъка и да изчака със заровена глава, всичко това да се размине, да спре да мирише около него, хората да забравят и може би в най-добрия случай, времето и историята да простят. Голям ПОЗОР.

Атанас

Браво на Росица. Време беше, някой да ги погне тези от гилдията.

Колко познато!

Допреди 15 години живеех в България, и макар че не съм "кинаджия" имах всекидневен допир с тази е-е-е-е... мафия? пасмина? тайфа? не, гилдия! по роднинска, кръчмарска и професионална линии. А и малка страна е България, още по-малка е София, където всеки познава всекиго, особено сред така наречената (тогава поне) "творческа интелигенция". Та като четох този материал (великолепно написан, браво, г-н Тонев!) първото нещо, което мина през главата ми, беше едно редче от "От ума си тегли" на Грибоедов: "Ба, знакомые всё лица!". Ако е нужен превод, мога да го извърша професионално, но струва ми се излишно... :-) Не са прави тези, които твърдят, че нищо не се е променило в България през изтеклия след 1989 година четвърт век. Зад много от имената на корумпираните официални лица, изброени от г-ца Караджова (респект! кураж!), за мен са познати, бивши колеги, аркадаши дори. Доста от тях бяха за времето си много "прогресивни", не-конформисти, че и "борци против комунистическата система"... е, бяха и с 20 години по-млади, нали? Сега, изглежда, са улегнали, постигнали са благополучие, издигнали са се до влиятелни постове - и бранят всичко това със зъби и ногти. Значи ли това, че Росица Караджова е Дон Кихот с рокличка и нейният "кръстоносен поход" е обречен? Твърдо "нье"! По една очевидна причина - тя избра абсолютно верна стратегия, цитирам: "да променя системата по позволените правила." Това я прави неуязвима, понеже корумпираният чиновник е задължен да изпълнява закона и може да го нарушава само в сянка. А Росица Караджова е насочила срещу хлебарките прожектор, по ослепителен от най-мощните притежавани от "Бояна". К'во им остава? Да се разпълзяват по ъглите толкова бързо, колкото тънките им крачка позволяват. Още един път: респект, Росица! И кураж!

Спас

Това "приятно момиче" ако беше вложила и толкова енергия във сценария и филма си, цена нямаше да има. Но типично по български вместо да положи усилия да направи нещо качествено, тя се хвърля в бюрократично и административно заяждане, което да и осигури правенето на филм. И разбира се, това е възхвалявано като нещо велико. Безумие.

Росица Караджова

Знам, че ще се появят стотици полемики относно мен и моя проект. Готова съм да понеса всеки негатив. Във нито един момент, не съм твърдяла, че моя проект е най-добрия и че той на всяка цена трябва да спечели. Но, във всеки един момент твърдя, че имам талант и че трябва да имам равен шанс в конкурса. Моят равен шанс бе пренебрегнат, и не само това – получих и наказателен вот, заради жалбите ми. Понесох си последствията, но всичко това ме амбицира, да продължа напред и да се боря и то още по-остро. Знам стъпките които съм извървяла, знам, че не съм направила нищо незаконно и отлично знам какъв проект съм подала. Готова съм да изпратя сценария си на всеки който поиска да го прочете. Не ме е срам от творчеството ми и съм готова дори да го публикувам. Не съм убедена обаче, че всеки участник в сесията е готов да го направи.

e.tonev

Г-н Спасе, а вий чели ли сте сценария, или така, по принцип си плюете? Ако сте го чели, кой ви го е дал и как всъщност се казвате? Да не би Евгений?

А къде чете сценария?

Кой си ти бе "Спас" ??? Киногилдията в България е позорна ..... творци, мамини синчета, демократи. Ти от кои си бе Спас ??? Едно голямо БЛАГОДАРЯ на Росица КАРАДЖОВА. Като гръм и мълния за статуквото. Бой до дупка, Росица.

ПОДКРЕПЯМ РОСИЦА КАРАДЖОВА!БРАВО МОМИЧЕ!

Nasco

Идеален сценарий може да напише момичето за следващ филм ! По реални факти !

Ангелов

Бях в комисията на НФЦ по анимационно кино за миналатагодина и гарантирам, че нямаше договорки с иметоси. Подкрепям изцяло г-ца Караджова, защото е права и защото е смела!

д-р Пeтроff

това момиче е за министър на културата.няма значение,че е на 22.Възрастта и е предимство.

Ямболия

Поздравления мацка! Радвам се че все още има борещи се млади хора в България, които вярват в себе си и не искат да приемат всеобщите настроения на безпомощност срещу системата.

Васко Мавриков

С теб съм Роси. Тези мушмороци, ще лаят, лаят и при първия хвърлен кокал ще се кротнат. Кокалът ще им го даде решението на съда което съм обеден, че ще е в твоя полза.

kurt

Тая история много мирише - на ченгеджийница - особено в частта за Евгени Михайлов .А че стоянович е силно меркантилен и нечистоплътен - туй е ясно

Бедо Манукян

До Автора: Цитирам: "Без да заемам страна в узрелия конфликт (защото в случая се явявам само журналист и нищо друго)," Наистина ли, г-н Тонев ? Вашата "обективна" журналистика накърнява моята интелигентност. Според мен това е една прибързано оркестрирана PR атака! Дължите извинение на личността професор Божидар Манов, когото "опръскахте" умишлено, манипулирайки с неговия цитат извън контекста. За Протокола: Нямам "куче" в тази битка.

e.tonev

Пиар на кого правя, г-н Манукян? Извинете, че съм накърнил вашата интелигентност, но и обективната журналистика има право на собствена позиция, така знам аз. Моята позиция е ясна - не защитавам проекта на Росица Караджова - нито я познавам, нито съм чел сценария ѝ. Защитавам нейното, и на всички нормални хора, право да живеят в нормална страна, а не да гледат отстрани как някакви хитреци градят и изпълняват схеми. В държавата, в банковата система, в киното и т. н. Ако на вас Вас ви харесва да живеете в това блато - ваша си работа. Единственото, което мога да предположа в такъв случай, е, че и Вие сте някъде из схемите и Ви е изгодно нещата да продължат по старому. Е, съжалявам, ама мен това не ме кефи.

Алекс

Страхотна статия! Изчерпателна, с добро проучване, материали и всичко на много високо ниво. Единствено не ми хареса лекия нюанс, който се прокарва зад изречения като "... и нищо не последва - склонни сме да предскажем, че пак нищо няма да се случи.". Усеща се нагласа за безнадежност, на поражение, на безсмислие...Надеждата е това, което движи хората напред ;)

e.tonev

Отговарям: съжалявам, че се усеща нагласа за безнадеждност, но това не е първият подобен текст, който пиша. Досега нищо не е помръднало, блатото много бързо се успокоява и пак тихо замирисвана тиня. Искрено се надявам вече да не е така. Иначе - благодаря за вниманието.

Росен Хинков

Тази битка много прилича на събарянето на незаконите цигански къщи в Ст. Загора. След като ги събориха веднага се явиха едни “правозащитници„ който да обясняват че закона не е важно да се спазва закон, а рахата на мангалите. В конкретният случай с г-ца Караджова е същото, на оялите си д

icorex

Росен изкривяваш истината. Прав си че случайте са идентични, но не с това кой и защо сгафил в персонално отношение, а с неработещите институции. Ако имаше работещи институции, и контролиращи органи нямаше да се стигне до събарянето на незаконните постройки, просто защото никога нямаше да бъде позволено да се построят. Същото е и в случая с Росица Караджова - ако имаше работещи институции които да си свършат работата, това нямаше да се случи още повече че тя самата е сигнализирала за нередности 30 дни преди конкурса да се проведе. Струва ми се че с осъждането на тези "правозащитници" от БХК минаваш от другата страна. От кога правозащитниците на са прави - нали това е тяхната функция право/защитници. А ти в случая на кого си защитник?

Росен Хинков

...да довърша само, на оялите се от субсидии кинаджии, да не им се бута канчето пълно със гарантирани само за тях кинти, Браво на г-ца Караджаво за куража и смелоста и на Емо Тонев, че продължава да оказва журналистеческа и както се оказва морална подкрепа на момичето

KARADJOVA ..........PREMIER ILI GLAVEN PROCUROR!

SALUDOS,BRAVO,

Росица Караджова

Много благодаря на всички за милите думи и за подкрепата. Давате ми още повече сила, в този труден за мен момент.

Eдна българка в чужбина

Поздравления за младата българка в България!- Защото по-голямата част от нейните приятели се учат с държавни пари в чужбина,докато тя се бори против „матрицата„ в родината си..без пари : и да знае, че и в чуждата чужбина парите не миришат - но там са написани закони, които се спазват! Аз бих дала съвет : да събере приятелите си, мислещи като нея и да се представи за Президент на България - да създаде това, което ние 50-годищните не успяхме - преди да напуснем България душата ни бе удавена в „червено„...

Не е достатъчно само да си смел и млад за да застанеш срещу българската тромава кино машина....Ще бъда много щастлива ако проекта, който е отхвърлен на младата дама е стойностен...На 22 години за да имаш смелостта да заявиш проект за филм трябва да имаш зад гърба си опит и познание за онези, които създадоха и направиха киното Изкуство! Понеже живеем в страна без гражданска позиция и активна младеж много бързо издигаме на високо всяко такова поведение..... Доколкото и аз самата следя този проблем, обидата й е, че нейният проект е бил на последно място...Напишете и за другите проекти на които им е отказано държавна субсидия и то на утвърдени автори...

Ами до колкото следите, явно не следите. Ако сте прочели внимателно статията, ще разберете, че съм подала жалби много преди да излезе класирането. Четете бе хора. Знам, че ще се появят стотици полемики относно мен и моя проект. Готова съм да понеса всеки негатив. Във нито един момент, не съм твърдяла, че моя проект е най-добрия и че той на всяка цена трябва да спечели. Но, във всеки един момент твърдя, че имам талант и че трябва да имам равен шанс в конкурса. Моят равен шанс бе пренебрегнат, и не само това – получих и наказателен вот, заради жалбите ми. Понесох си последствията, но всичко това ме амбицира, да продължа напред и да се боря и то още по-остро. Знам стъпките които съм извървяла, знам, че не съм направила нищо незаконно и отлично знам какъв проект съм подала. Готова съм да изпратя сценария си на всеки който поиска да го прочете. Не ме е срам от творчеството ми и съм готова дори да го публикувам. Не съм убедена обаче, че всеки участник в сесията е готов да го направи.

Ст.Станков

Анонимен, голяма си ...! Моцарт на 5 годишна възраст е композирал. "Акъла, синко, не е в годините, а в главата!"

Иван Чалъков (род.1960 г.), социолог

Казвал съм го, писал съм го и пак ще го кажа - нещата в сферата на културата, образованието и т.н. се променят към добро в значителна степен (проблеми и зло винаги ще има, не сме в рая)когато умре и последният представител на "социалистическата интелигенция". С мъка го казнам, включвам тук и моето поколение...

Миряна

Прекрасна си! Прекланям се пред достойнството, духа, смелостта, самоотвержеността ти. Не ги губи никога и не се отказвай момиче! Благодаря на автора, че ми позволи да се докосна до тази чистота. БЛАГОДАРЯ, че ви има!

Rumena

Интересни са ми няколко неща, които не получавам от текста. Има ли г-ца Караджова опит, минимален дори, примерно студентски филми, фестивални награди, опитвала ли се е да вземе финансиране от по малките фондове. Въобще какъв точно е предходният опит, творческа биография, преди да кандидатства за най-големият фонд. Дори когато говорим за дебют, то е дебют за пълнометражно кино, а не изобщо. Аз не открих подобна творческа биография. Което дава обяснение защо тя не познава никой в гилдията и защо получава такава реакция. Чудя се и какви са конкретните обвинения към Кънчева, която е един от най-страхотните преподаватели, за мен лично. Самата тя е получавала откази за финансиране предишни сесии, едва ли би ощетила проект които заслужава, точно обратното би помогнала. Бих прочела проекта, стана ми интересно. Аз не бих искала да се лиша от всички други филми, защото най-ниския в класацията е останал недоволен, а може би не е бил достатъчно подготвен. Също тъка не разбрах, участва ли компанията на председателя с проект в тази сесия? Остана братът на министъра, но пък Димитър Стоянович има солидна биография като сценарист, пред брат му да бъде министър - за кратко. И един преписани рецензии, а колко куриози има по тия проекти??? Имало рецензия "Не става", а може би това е точната дума и няма нужда от повече. Всяка година има недоволни, който предната година са били много доволни. Нормално е в малка държава всички от една гилдия да се познават. Нормално е когато има много вече доказани млади режисьори, един недоказан талант да е накрая на клона, дебют с пари от фонда може да чака до 40. През това време, докато подава жалби, може да запише да учи нещо по темата. Да снима късометражни филми, да спечели някоя награда, да се запознае с колеги.

e.tonev

Позволявам си да Ви напомня: тук става дума единствено за принципи, правила, честност и нормалност. Ако сценарият на г-ца Караджова е недостатъчно силен, за да бъде финансиран от държавата, аз ще съм първият, който ще го каже. Но че е права за всичко останало - права е и това е положението. Той и Орешарски беше голям експерт и имаше солидна биография. Видяхме докъде ни докара със схемите, продиктувани му от задкулисието. В киното работата не е много по-различна.

Ст.Станков

Rumena, Волфганг Амадеус Моцарт започва да композира на 5-годишна възраст! Така ли е? Ти лично какво правеше на 5-годишна възраст? Щом търсиш сръвнения да те попитам на колко написа Моцарт първата си опера и Димитър Стоянович солидната си биография? Първият сценарий на Джоан Роулинг е Harry Potter and the Philosopher's Stone!? Добре, че никой не ви е питал, какво да прави преди да го направи! "Буданлъка, синко, не ходи по дърветата. Ти будала дърво видял ли си?"

"Без да заемам страна в узрелия конфликт" Въобще не заемаш страна... А такива неща се правят и в БНТ. Там освен всичко се и крадат формати.

25 юли 2014 Свиленград

Уважавана и обичана от тракийци госпожице Караджова , не се отчайвай от "армагана " който получи ! Не спирай ! От " долината " в която те те оставят ти ще излезеш рано или късно . Ние те подкрепяме .Тракийци са с ТЕБ !

Иванов

Искам да благодаря на г-ца Караджова, че с действията си спести на обикновените данъкоплатци като мен 7 милиона лв. разход, които се надявам да отидат за нещо по-полезно от това, да помпат егото на некадърните ни арт величия.дано 1-2 години пауза ги откажат от чакането на държавната хранилка и ги направят наистина по-креативни в откриването на алтернативно финансиране. Благодаря Ви г-це Караджова!

дали госпожицата, щеше да пиши тъка гръмко ако беше получила пари?

Руми

22 е и? Спилбърг започва на 22, млад, неопитен, но... Не е нужно да имаш години зад гърба си, а опит, чисто житейски. НФЦ, живи да не бяха, по-добре загубени милиарди, отколкото неспазване на правилата,създадени от кого?! За "лаещите" помислете, колко от ВАС са защитили или поне направили опит да го направят ПРАВАТА си? Сърдите се, че някой го прави..., този човек е силен и заслужава подкрепа. Дали е добър проекта и? Не знам.Но дали тези 7000000 ще събудят бг киното, едва ли..., защото "Мисия Лондон" показа какви сме, но след нея, какво стана? Първо да се научим да спазваме правилата, пък тогава да получаваме. Връзките, батко, братко, татко и т,н., те са до болка ясни. Когато някой смята, че е хванал Господ за шлифера, всеки ден, трябва да доказва, че го е заслужил, и да се развива. Какво ново за 3 години направиха те?

Росица Караджова

Отново и отново, ви благодаря за подкрепата.

Владо

Мога да кажа само едно голямо БРАВО :)

потресен съм!....ако имаше повече хора като Росица Караджова, щеше да има по-малко като тези алчни подлизурковци!....

Наблюдател

Браво на младата дама, но нека да хвърлим камъка още по-дълбоко в блатото! Докато не осъзнаем, че блатото всъщност са всички несвойствени дейности, с които се занимава държавата, постоянно ще се случват такива неща, с които се бори Росица Караджова!!! Под благовидните мантри от сорта "държавата да подпомага културата", "държавата да подпомага изкуството", "държавата да подпомага науката", "държавата да подпомага раждаемостта" и пр. левичарски глупотевини се крие само едно - желанието на политиците, на държавните и общински чиновници да разпредeлят чуждите (на данъкоплатеца) пари, като ни пропускат да откраднат съществена част от тях, или като ги насочат към роднини, приближени или просто към тези, които платят по-голям подкуп. Защо великият Джак Никълсън е велик и защо великият Копола е велик? Ами защото не са чакали от някакъв държавен "Национален американски филмов център" да им "отпусне" държавна субсидия, а успехът им зависи само от изборът на Негово Филмово Величество Зрителя!!!

Г-н Наблюдател, американската киноиндустрия е нещо съвсем различно от европейската. Коренно различно. Затова всички европейски държави, включително и тези с най-голранция и Германия, подпомагат филмовото си изкуство. Да не говорим за бившите соцстрани - всички до една го правят и то с много, много повече средства от българските. Националната култура е нещо, което трябва да се поддържа финансово, защото иначе ще трябва да гледаме (или негледаме) само американски 3D помии от сорта на "Тор. Богът на светкавиците, гръмотевиците и трескавиците". Впрочем откога не сте гледали на кино нормален филм с Джак Никълсън, Ал Пачино, Робърт ДеНиро, Марил Стрийп и т. н.?

ето ме

Младите настъпват! Няма място за отчаяние. Те не чакат някой да им каже:"- Заповядай, послах ти пътя!" Те сами си проправят път и ще си вземат своето, защото бъдещето им принадлежи! Дано престанем да ги увреждаме с нашето дъртешко, увреждащо мърморене.

Pl.

поздрави на Росица! Само така и напред! Надявам се да усещаш подкрепата на хората които мислят като Теб! също така поздравления на журналиста, написал статията. Да сте живи и здрави!

Силва

Браво на Росица!Подкрепям с респект!Успех!!!

Росица Караджова

Отново и отново благодаря на всички за подкрепата. Поклон.

Истината е, че правилникът е в разрез с европейското законодателство по отношение на избора на членове на художествените комисии. Ако някой сезира европейски съд за това нарушение, ще стане страшно...

не мога да повярвам обичам те мило дете дерзаи

Спас

Госпожице Караджова, защо не пробвахте, първо да заснемете един късометражен филм, да видите бива ли ви за тази работа. Някак много самоуверено искате от държавата 1 000 000 лева за да пробвате дали ставате за режисьор. Имате ли някакъв заснет филм, бил той и късометражен? Ако имате, печелили ли са някакви международни награди? В НФЦ кандидатстват, освен хора гледащи как да откраднат едни пари, и хора, талантливи, които се борят да направят нещо въпреки системата. Те, за разлика от вас, са доказали какво умеят. Имат по няколко успешни късометражни филма или игрални заснети без пари, на мускули. Завиждам на самочувствието ви с което седите. Жалко за малкото наистина талантливи хора в българското кино, които ще трябва да се справят въпреки вашата агресия.

Георги Пейчев

Спасе, не измествай темата! Жалбата и е подадена преди да са излезли резултатите. И недей да лицемериш, "жал" ти било за малкото талантливи хора ... жал ти е само, че ти разбутаха далаверката. На мен ми жал за теб, че не смееш да си пишеш истинското име.

Читател

Спасе, я виж какви хубави късометражни документални филмчета е направило момичето. Ето малко по-горе в статията има връзки.

Andiey

Хахахаха, Браво! Абсолютен цървул си... кух си та дрънкаш... Но всъщтност може би си лично заинтересуван от откраднатото, както посочиха други хора, които са коментирали излиянията ти... Аман от такива дето градят като теб! Изградихте цяла система от кражби и далавери - комунисти смотани. Някак самоуверено искала 1000000. И какво, момичето не трябва да има самочувствие ли бе тъпан?

Браво!!! Дано дочакате справедливост!

tony

Спас, ти изобщо чете ли статията или само заглавието? От мен браво на момичето - младо и много чаровно, дано успее!

Тантан

Ако всичко за това момиче е вярно - свалям му шапка и се покланям!Ето един млад човек, който макар и с физически проблеми, но е готов да работи и да се бори за правата си! А на въпросите на разни Спасовци, ще кажа : - Знаете ли г-да високомерни тъпанари, че има един математик Еварист Галоа, който на 20г е направил и създал много повече от много белобради академици на които им трябвали 10г за да проумеят създаденото от него, но за съжаление той вече си бил заминал от този свят "благодарение" на тяхната надменност, а да ТИ споменавам ли г-н Спасе името на един също млад норвежец - Нилс Хенрик Абел, който за 26-те си години живот е създал в математиката неща, които са открили нови хоризонти в математиката! Дерзай мило момиче!

Спас

Тантан. Именно и аз за това говоря. Тези хора са НАПРАВИЛИ нещо. Не са развалили. Много ми е симпатична госпожицата, но до момента само руши. Иска ми се със същата енергия да ГРАДЕШЕ. Какво градивно предлага? Георги Чолаков е човека написал закона. Тя като го атакува, че не го спазва, той най-вероятно ще си го пренапише, че да му е удобен. Какво променя това? Не разбрах момичето какво предлага - освен, че вика "Мамка ви..." друго не виждам. Както и всичко и всички в държавицата ни. Плюем, викаме "тия са крадци" (и те наистина са), но като трябва да се СЪГРАДИ - не ни търси. Ние сме по плюенето и жалбите.

Спас закла прасето

Аме Спасе, по-хубаво се гради, като се събори изоснови старата барака. Иначе само ѝ правиш ремонт с дострояване, което винаги излиза по-скъпо, вервай ми.

Пан Лешек Балцерович

Ако бяхме съборили комунизма изоснови като поляците през 1990-а, а не да се правим, че градим отгоре му "социална пазарна икономика", сега нямаше да се налага да спорим за глупости.

Тя не отрича законите, за да предлага нещо. Просто иска да се спазват.

Читател

Браво, смело момиче !Бори се докрай!Заради всички, на които не им стиска да се борят със системата ! Надявам се да има повече такива млади хора!

Калоян

Не мога да разбера какво точно е направила доц. Юлия Кънчева?

e.tonev

Дълбоко и искрено се извинявам на доц. Юлия Кънчева! Стана груба грешка, която можем да наречем "изгубени в превода". Името вече е сменено, Росица не е имала предвид Юлия Кънчева. Още веднъж извинения, ако имате контакт с г-жа Кънчева, моля, дайте ми го, за да ѝ се извиня лично! Благодаря за забележката. Емил Тонев

Росица Караджова

Извинявам се за грешката. При копирането на имената от комисията, имах предвид друго име. Отстранихме грешката, няколко часа по късно, но явно вие сте чели първоначалния вариант. Още веднъж моите извинения пред вас и пред нея.

Ст.Станков

Калоян, ще ти разкажа една "случка", а после очаквам ти сам да ми отговориш на въпроса си! Знаеш ли какво са направили Димитър Димитров, Никола Бронзов, Никола Ланков, Богомил Тодоров, Стефан Величков и Калин Цанков? Това са членовете на Шести върховен състав на т.нар. Народния съд 1944-45год. осъдили 102 души журналисти на смърт или затвор, и конфискация на имуществото. Кой от тях е "невинен"? Членовета на комисията в НФЦ са 9, в.т.ч. и г-жа доц. Кънчева! Шестима от членовета на комисията в НФЦ не са прочели проекта на Роси, но въпреки това са я рецензирали!? Кой от тях е "виновен"? Какво точно е направила доц. Юлия Кънчева? Важни са принципите.

Александър

Браво, Росица, всички сме с теб! Успех и кураж в това смело начинание. И много респект!

Дончева

Поздравявам Росица за смелостта и непокорството й. По моему г-н Михайлов всъщност направи услуга на българското киносъсловие с нескопосаността си, позволявайки мръснишките номерца на кликата подлеци да лъснат абсолютно неопровержимо. А че Чолаков е още по-корумпиран от него не може да има съмнение, погазвайки не само всякакви морални норми, но и закона (в случая с късометражните дебюти). За жалост срещу него доказателства няма - какви номера ще извърти ще стане ясно тепърва. Сега със свалено правителство обаче изглежда анулиране на сесията няма да видим и влакът на кликата ще си продължи към следващата гара. Все пак от борбата винаги има смисъл, дори когато е нахалост.

Георги Пейчев

Лошото е, че тези които сега не спазват правилата не са комунисти, а изявени "демократи", като започнем от Евгени Михайлов и цялата клика там. Този Чолаков той писал закона, а той най-не го спазва. Колкото и да е тъжно, цялото това поколение над 50 г. не трябва да има решаваща дума повече. Те всички като стигнат до властта действат както по времето на социализЪма. Те тогава са били млади и друг начин не знаят. Жалко за тях, но никога няма да се променят и затова по този начин се налага да ги гонят.

Майката на майката на майката

Това си е ритник в топките! Сега е нужно Роси да подаде и аграрен проект, после да кандидатсва и по няколко държавни поръчки. Ееех ако имаше пари в КТБ сега Вежди нямаше да се тюхка. Спасе с теб съм братко!!! Тая Росица дет друса кючеци кви филми е правила бре????? Сега иска един милион ли(мързеше ме да броя нулите)?! А можеше Оскарче поне да покаже! Можеше ама не! Няма! На 22 и няма! А няма ли? Винаги съм се чудел кой ги пуска тия обяви: "Търсиме млади и енергични хора, завършващи студенти....с ОПИТ!" Спасе ти ли бе?! Ама не е права Росица така да спира далаверката. Щото когато веднъж натрупате капиталчето от отклонените средства ще почнете да мислите и да си вършите работата!! А Росица прааас с коляното, ама младо е момичето глупаво и тъпо, не разбира че е невъзможно и го прави.

Тънкия

Като ти гледам минусчетата, май не са ти схванали "тънката" ирония;)

доц. Юлия Кънчева

Изключително ми е неприятно, че името ми беше замесено /макар и за часове!/ в този грозен скандал. Оказа се, че става дума не за мен, а за г-жа Валентина Илкова. Да - г-н Тонев и госпожицата са се извинили за грешката си в отговорите си, но кой ли ги чете... Както се казва: "Иди доказвай, че нямаш сестра!" А, аз имам! :) На всичкото отгоре, мисля, че от всички членове на комисията, май точно аз съм поставила най-високите оценки на проекта на Росица Караджова. Мое верую е да подкрепям младите хора! И добрите проекти, на които искрено се радвам! "Армаган - долината на смъртта" не е между тях. Всички оценихме важността на темата. Имаме нужда от такъв филм! Лично аз имам изключително близки приятели, генетично и болезнено свързани с темата за нашите тракийски бежанци. Но, драматургията, освен талант, е и много сложен "занаят", който се учи с години - така както един музикант репетира от дете всекидневно за Концерта си в бъдеще. Има доста драматургична работа по "Армаган - долината на смъртта"! Не е лошо сценарият да бъде публикуван и да се чуят мненията и на зрителите. Защитата "априори" е несериозна! А и това беше една много силна сесия, с прекрасни и професионално защитени проекти. Много от тях също не спечелиха - просто защото финансовите средства са ограничени. Тук е моментът да споделя, че моето лично виждане е, че държавната подкрепа трябва да е не повече от 500 000-600 000лв. за един игрален БГ филм. Знам, че продуцентите ще ме намразят... Обаче! Първо - така ще имат шанс много повече проекти да бъдат реализирани, а и второ - продуцентите и авторите, ако е проектът е добър и вярват в него, ще се наложи малко да се поразмърдат, да поработят и да потърсят средства и от други източници! Има редица известни международни фондове и организации, телевизии и пр., които биха подкрепили проектите при наличие на качества. Госпожице Караджова, на 22 години сте, без никакъв опит в киното/с изключение на няколкоминутните компромати, които сте направили като 2 клипчета!/, а тропате с лъскави токченца от средностатистически хасковски магазин и си искате МИЛИОНА като автор и продуцент... Жалбата Ви, която видях/или поне една от тях!/ е от 4 юли - тоест 14 дни след края на сесията. Лично аз, ако си спомняте, по стечение на обстоятелствата, бях в НФЦ, когато дойдохте за резултатите. Надълго и нашироко се опитах чрез преводачката Ви да Ви утеша и да Ви обясня, че не всяко състезание се печели, защото в даден момент има по-добри от нас в него... Обаче - трябва достойно да губим! И, че сте толкова прекрасно млада и ще имате много шансове пред себе си за доказване, а и Ви предстои много работа и ежедневни усилия! Защото проектът Ви наистина се нуждае от доста работа по него! Малко ми е мъчно, че младо момиче като Вас, уж под мотото, че ще се бори със "системата"/в която, без съмнение, има много "кривици", както би казал Левски!/, някак доста злорадо и тъмнозелено злъчно споделя с УДОВОЛСТВИЕ, че ще лиши и без друго мизерното ни кинофинансиране не само тази година, а и в бъдеще. Напомняте ми като поведение гадния шопски виц: "Не е важно на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле!" Хора, работили с години върху проектите си, ще бъдат съсипани от Вашите действия! Мечтите им, труда им, животите им... Между тях - редица талантливи млади хора! Които не почват като Вас направо с пълнометражен игрален филм/недебютен!?!/, а дълго доказват качествата си с краткометражни филми и са носители на изключително престижни международни награди! Борислав Колев, Павел Веснаков, Тома Вършаров, Андрей Кулев, Валери Йорданов и др... Защо ги ограбвате? С какво ще се похвалите Вие - че сте "Мис Тишина" и сте участвали като танцъорка в "Байландо"/предаване, което никой не помни, за жалост!/, дори без да го спечелите? Или с мелодраматичния си роман "Ритъмът на сърцето" и НОМИНАЦИЯ за награда на "Южна пролет"... ? Просто номинация! Или със заявеното си желание да станете звезда от Холивуд? Малко лош вкус, макар и разбираем инфантилен стремеж на провинциално по дух младо момиче. ОК - следвайте мечтите си! Знае ли човек... Но, не пречете на другите да имат това, което заслужават вече с труда и таланта си. Не публикувайте във ФБ, мой приятелски съвет, тези Ваши леко "чалгаджийски" снимки! И не спекулирайте, моля, с проблема си - никой не Ви е дискриминирал поради тази причина. Много добре знаете колко съм толерантна към Вашия приятел и мой студент Митко Якимов от програма "Кино и ТВ" към НБУ - също с увреден слух! Борете се за своите административни несъгласия, но бъдете мъдра и не блокирайте изстрадалото ни кино! Приемайте със съмнение похвалните коментарии в страницата - те са изблик на несъстояли се в личен план надежди, борби и сънища. Утре тези хора ще Ви забравят, а Вие ще бъдете запомнена от "киногилдията" не като "боркинята" за справедливост, а като "УНИЩОЖИТЕЛКАТА" на българското кино. Все още не сте толкова талантлива, за да изиграете тази роля! И май - имате лоши съветници, които пък имат други интереси и използват Вашата младост и невинност. Дано не съм права! Така бих посъветвала и децата си, които са почти на Вашите години. А на всички мои бивши и настоящи студенти, които вярват и познават моята почтеност и отговорност и я показаха в коментариите си - БЛАГОДАРЯ! Гордея се с вас!

http://www.factmag.com/2014/07/04/musical-ability-determined-by-dna-not-hours-of-practice-study-suggests/

Г-жо до.цент

Не знам къде сте защитили тази титла, но с изказвания от рода на "Хасковска... нескъпо облечена... провинциалиска (няма да ви цитирам дословно, просто е грозно), комисията, от която ви е дадена сериозно трябва да помисли, дали да не преразгледа решението си. По конституция всеки има дадено право, да се жалва когото смята за нужно (било то, преди, след, под нещо, пък и само за самочувствие, че не е се отказал докрай). На мен лично ми писна от разни до.за.центи, които ми казват че съм глупав и нямам уши да истината.

ПрофесорЪТ

Лицемерието Кънчева, лицемерието, злобата и липсата на всякакви умения да ги прикриваме, те ще ни погубят! Как може в един момент да се отнесете към г-ца Караджова, като към свое дете, да я утешавате, да й давате съвети, които бихте дали и на децата си и после да я обиждате по изключително грозен начин?!?! Да се присмивате на постиженията й, да ги омаловажавате и НАЙ-ГРОЗНО да се гаврите с мечтите й?!?!? "С какво ще се похвалите Вие - че сте "Мис Тишина" и сте участвали като танцъорка в "Байландо"/предаване, което никой не помни, за жалост!/, дори без да го спечелите? Или с мелодраматичния си роман "Ритъмът на сърцето" и НОМИНАЦИЯ за награда на "Южна пролет"... ? Просто номинация! Или със заявеното си желание да станете звезда от Холивуд? " Простете Кънчева, че мечтаем за Холивуд, простете, че сме живи, простете, че се опитваме да променяме тази скапана държава, простете ни! От позицията си на Сребърен дракон ни простете! Сигурни сме, че Сребърният дракон е на почит във вашият дом и ако стария кристален сервиз от сватбата събира прах, то дракона е прилежно почистван всяка седмица в неделя! Показахте се и като виден капацитет в продуцентството, но няма как иначе, вие сте от старата школа, знаете как стават нещата. Говорите за този 1 000 000 който Росица иска, явно според вас за да отнесе в Хасково и да се отдаде на чалга забавления. Сигурно си мислете така, защото един козел отнесе близо 100 000 лева към обора на изкуството? Не видях някой да напада създателя на този козел, но едно младо момиче от Хасково е идеално за размахване на поучителен пръст. Кънчева, Росица Караджова е само СЦЕНАРИСТ на този проект. Ако ли пък малко разбирахте от късометражно кино (понеже я призовавате първо да се пробва с късометражен филм) щяхте да знаете, че това е една съвсем друга индустрия и съвсем друг тип кино!!! Посочените от вас Павел Веснаков и Тома Вашаров (а не Тома Вършаров) кандидатстват за късометражни филми, нищо, че вече имат по няколко зад гърба си. Просто късометражното кино не е по-малко важно, сложно и носещо послание, стига да знаеш как да го правиш. Късометражното кино не е зала за репетиция! Вие трябва да сте наясно с тези неща, щом ще ни занимавате с доцентските си, жлъчни изказвания. Толкова ниско паднахте с този си коментар, че и на крилете на Сребърен дракон няма да можете да полетите към... към... към следващ ваш мега успешен филм като... като актриса?... като режисьор?... като продуцент?... като доцент? Да, вие сте преподавател и сте се посветили на каузата да учите и създавате млади творци или просто сте намерили начин да преживявате, след като сте осъзнали факта, че сте посредствена в изкуството което създавате? Скорсезе също е преподавател, но продължава да снима, следите ли ми мисълта?!?! Вие обаче имате дракон, почистете го и тази вечер, прегърнете го и целунете, а ние ще продължаваме да мечтаем за Холивуд. Ще мечтаем за преподаватели, които правят разлика между късометражен и пълнометражен филм, между реклама и корпоративен филм. Ще мечтаем за преподаватели, които осъзнават, че младостта не е порок и 22 години не са малко за да седнеш и напишеш сценарий (и по-млади автори сме срещали). Ще мечтаем за преподаватели, които не са лицемерни и които не обиждат децата си! Ще мечтаем един ден да полетите на Сребърен дракон към мечтите си и дано там намерите покои и вдъхновение, за да създадете филм, с който да пробиете в Холивуд! Последното искрено ви го пожелаваме, защото ние сме деца на любовта и не мразим, а обичаме!

bk

Уважаема г-жо Доцент, Вие сте толко зле, ама толкова зле, че просто нямам думи! Не Доцент, не заслужавате да сте дори статист в индиский игрален филм сниман с телефон!

Scorsese

Искам да Ви помоля да присъствам поне на една от лекциите Ви по ДОКУМЕНТАЛНА ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА АКТЬОРА ПРИ ИЗГРАЖДАНЕ НА ФИКШЪН ГЕРОЯ. Това е уникален шанс да разбера етимологията на пропуските си. Благодря предварително!Разбрах, че се казвате Доцент, а как ви е фамилията?

Скорсезе(Bg translation)

Уважаема г-жо Доцент Кънчева, след кратка разходка из пазухите на Google се отказвам от посещение на лекциите Ви . Оказа се, че и Вие като Росица имате написани и нерализирани сценарии за игрално кино, а също и Вие сте лауреат на някаква "Пролет". Само, че вашите сценарии са 2 а на Росица са 8(Google). Вашата пролет е ЗЛАТНА а нейната Южна. Вие сте на 58 а тя на 22. Вие слагате Хасково на опашката на покорените с таланта Ви градове, а Роси на първо място......... След обстоен анализ и съпоставка реших да отида на лекциите на Г-ца Караджова - май по има какво да се научи. .......Ваш Мартин.

Почна се! Росица Караджова, която с реакцията си срещу методите на Националния филмов център (НФЦ) разтърси не само нашия сайт, но и социалните мрежи, вече е на топа на устата, фигуративно казано. 22-годишното момиче бръкна в раната не само на филмовата "индустрия", а и на цялата прогнила държава. И атаките срещу него започнаха. Можем да бъдем сигурни, че няма да спрат. Така се прави, това е стандартна процедура в тази част на Европа - когато някой ти пречи да си живуркаш спокойно, макар и с нечиста съвест, той трябва да бъде оплют, обруган и унизен. За назидание на всички останали, които биха си помислили да протестират. Сега Росица ще бъде обвинена в некадърност, непрофесионализъм, нахалство, прекалено високо самочувствие, прекалено ниско самочувствие, в неуважение към авторитетите. Ще я обвинят, че е млада, че е привлекателна, че ходи на токчета, че танцува пред хора, че не носи фередже, че се възползва от увреждането си. Ще разкритикуват и сценария ѝ - че е наивен, инфантилен, дилетантски, недостоен за финансиране. И всички атакуващи ще се правят, че тя се заяжда с тях на дребно - заради отхвърления си проект, а не заради нечестните "правила" в НФЦ - колкото и пъти тя да повтори, че е подала жалбите си преди, а не след обявяването на оценките. Пропускат, че тя извади на бял свят неопровержими факти за конфликт на интереси, но вече ѝ подхвърлят, че досега никоя жалба срещу НФЦ не е спечелена в съда от ищеца (което е факт, впрочем) - защо ли? Вече я "страхуват" лекичко в сайтове и социални мрежи - с намеци и недомлъвки, с директни анонимни псувни. Така е било, така и ще бъде. Докато... Картата на Геновева Димитрова Картата на Евгений Михайлов Не се наемам да твърдя докога. Искам само да споделя, че според скромните ми наблюдения един проблемен текст във всеки нормален сайт събира около 30% хейтвания към героя на текста. Хейтърите под "Жална му майка на българското кино" обаче са не повече от 1-2%. Това си е постижение. Но пък го е хейтнала обидената г-жа доц. Кънчева - член на комисията в НФЦ, и то с такова ехидно презрение, че моментално е насочила към себе си няколко омерзени коментара. За да минем напряко, пускаме едно към едно днешното писмо на Росица до нас. Здравейте, г-н Тонев, Пиша Ви не за да се защитавам, защото смятам, че нямам нужда от това. А за да изкажа отново мнението си на човек, засегнат от ситуацията около прословутото блокиране на почти 7 милиона лева заради жалба, подадена от мен относно последната конкурсна сесия в НФЦ. След последната моя позиция, публикувана от Вас, за което съм Ви безкрайно благодарна, се появиха нови спорове и нови нападки към мен. Изпращам ви нещо като обяснение на цялостната ситуация. В началото искам да благодаря на всички хора, които ме подкрепиха. Поклон пред тях! Сега само накратко да припомня събитията: През март подадох документи в конкурсната сесия, обявена от НФЦ. След като открих нарушения в процедурата, подадох жалби - седмици преди излизането на резултатите. Подчертавам – седмици преди! Но, както и предполагах, нарушенията, за които предупреждавах, бяха извършени. Тогава заведох жалба, този път в Административен съд. Откакто съм подала жалбата в съда, моят равен шанс бе пренебрегнат, и не само това – получих наказателен вот заради жалбите ми. Непрестанно получавам обвинителни съобщения, писма и коментари. Един от тези коментари е на доц. Юлия Кънчева - член на художествената комисия за игрално кино към НФЦ. Сега към нея: г-жо Кънчева, извинявайте, но коментарът Ви по мой адрес не отива на човек като Вас - преподавател във висше учебно заведение. Този път ще ви отговоря с факти. Г-жо Кънчева, многократно заявих, че не оспорвам последното място в класирането, защо продължавате да твърдите обратното? Неразгърнати проекти. Вие и останалите от комисията можехте да докажете, че сценарият ми е лош. Но само ако всички бяхте прочели сценария преди началото на този медиен скандал. Защото от 9-те подвързани екземпляра, които съм представила на комисията, 6 въобще не бяха отваряни. Всички сте попълнили оценъчните карти, но мога да ви докажа, че някои изобщо не са чели сценария. За съжаление не мога да докажа кои. Сега поред: 1. На заседанието член от комисията (Валентина Илкова) коментира един исторически проект – „Земетръс”. Г-жа Илкова казва: „Разбира се, аз мисля, че големият плюс на този сценарий в случая за нас е, че това е единственият сценарий на историческа тема”. Друг член на комисията обаче казва: „Не е, не е единственият.” „Как да не е единствен?”, учудва се г-жа Илкова. Очевидно е, че тя не знае, че и моят проект „Армаган – долината на смъртта” е исторически – за трагедията на тракийските българи от началото на ХХ век. Как мислите, защо не знае? Дали Валентина Илкова е чела моя сценарий и коректно го е класирала? 2. Казвате, че сте видели жалбата ми от 4 юли. Така е, тя е последната. Но аз сигнализирах за нередности много преди това и не съм се водила от оценките на художествената комисия – когато подавах жалбите си, сесията не бе приключила и още нямаше резултати. Имам копия от входящите им номера, с дати седмици преди да излязат резултатите. 3. „С какво ще се похвалите Вие - че сте "Мис Тишина" и сте участвали като танцьорка в "Байландо" (предаване, което никой не помни, за жалост!), дори без да го спечелите? Или с мелодраматичния си роман "Ритъмът на сърцето" и НОМИНАЦИЯ за награда на "Южна пролет"... ? Просто номинация! Или със заявеното си желание да станете звезда от Холивуд? Малко лош вкус, макар и разбираем инфантилен стремеж на провинциално по дух младо момиче.” Това ми го казахте Вие, г-жо Кънчева. По никакъв начин няма да си позволя да Ви обиждам или коментирам уменията Ви, социалното Ви положение и произход, защото не е достойно. Но, г-жо Кънчева, моите мечти не са свързани със световния мир, не са свързани и с глобалното затопляне, затова простете ми, че мечтая за Холивуд, мечтая да съм жива, мечтая да правя филмите си. За какво мечтаете Вие?... 4. „Госпожице Караджова, на 22 години сте, без никакъв опит в киното (с изключение на няколко минутните компромати, които сте направили като 2 клипчета!), а тропате с лъскави токченца от средностатистически хасковски магазин...” Това пак е от Вас, доц. Кънчева. Да, бедна съм, глуха съм и съм от провинцията. Обувките ми струват 10 лв. и няма как да е иначе, защото инвалидната ми пенсия е 120 лв. Обаче обувките ми са чисти и въпреки че са евтини, не ме е срам от това. Аз съм само едно младо момиче и може би нямам точно решение за проблемите. Но защо Вие, г-жо Кънчева, искате да ме поставите зад една решетка, където правилата са нечестни и аз, и младите хора като мен, които не искаме да ги спазваме, биваме смачквани? Относно моя опит като сценарист и продуцент: да, аз едва сега прохождам в това амплоа. Но цитирам: НФЦ осъществява държавната подкрепа и подпомагане на българското кино. Основната му функция е подпомагане на филмопроизводството. А основният приоритет - подкрепата на нови таланти и млади автори. Къде в думата „подкрепа“ става ясно, че трябва да се подкрепя само опитен и зрял човек? Не трябва ли да се подпомагат млади хора, които искат да се развиват и доказват? Къде по света се подпомага или финансира втори път човек, който веднъж е взел пари и е направил слаб филм? А след втория му слаб филм? Как така няколко продуцентски фирми могат да бъдат подпомагани от НФЦ всяка година по няколко пъти, независимо от това какви филми произвеждат. И как тази „процедура” продължава повече от 10 години? 5. „И не спекулирайте, моля, с проблема си - никой не Ви е дискриминирал поради тази причина...” Явно визирате проблема „глухота“. Е, г-жо Кънчева, много жалко, че смятате глухотата за проблем. Ние не сме проблем, ние просто сме родени без слух. Само имаме различна комуникация от вас, чуващите хора. Простено да Ви е… Нито един от нас не е напълно зрящ или чуващ. В това се състои нашата уникалност, в собствените ни непълнота и несъвършенство, които непрестанно ни тласкат напред. Слепотата или глухотата, физически или духовни, винаги са били и ще бъдат едновременно наше наказание и наш дар. Ние избираме доколко да наказваме себе си, допускайки страданието да ни погълне. Все пак не трябва да забравяме, че най-големият дар винаги е този, който човек сам дава на себе си. 6. „Малко ми е мъчно, че младо момиче като Вас, уж под мотото, че ще се бори със "системата" (в която, без съмнение, има много "кривици", както би казал Левски!), някак доста злорадо и тъмнозелено злъчно споделя с УДОВОЛСТВИЕ, че ще лиши и без друго мизерното ни кинофинансиране не само тази година, а и в бъдеще. Напомняте ми като поведение гадния шопски виц: "Не е важно на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле!" Хора, работили с години върху проектите си, ще бъдат съсипани от Вашите действия! Мечтите им, труда им, животите им... Между тях - редица талантливи млади хора! Които не почват като Вас направо с пълнометражен игрален филм (недебютен!?!), а дълго доказват качествата си с краткометражни филми и са носители на изключително престижни международни награди!... Защо ги ограбвате?” Вижте, аз не твърдя, че съм като Левски. Със сигурност имам пороци и не съм идеална, но просто търся правата си. Нека всички тези талантливи млади хора се обърнат към бившия министър Стоянович и директора на НФЦ г-н Чолаков и да им поискат отговор на простичкия въпрос: защо не са спазили законите и правилниците. P. S. Г-жо Кънчева, аз съм студентка в 3-ти курс в НБУ – специалност Танцов театър. Въпреки социалното ми положение, аз плащам такса за обучението ми в този университет. Тъй като втората ми специалност ще бъде Кино и телевизия, изпращам Вашия коментар за мен, заедно с този мой отговор до Вас, на ректора на НБУ. Учителската професия е една от най-достойните професии. Учителят трябва да бъде пример за подражание от младите. Вие такава ли сте? Уважаеми читатели, за да не се питате коя е и откъде се взе Росица Караджова, предлагаме нейната кратка Биография Родена е на 21 юли 1992 г. в Хасково, в семейство на глухи родители. При раждането ѝ лекарите установяват 80% наследствена глухонемота. По законите на Република България тя е инвалид втора група. Член е на „Съюза на глухите” в България. От 6-годишна танцува в групата за модерни танци при РД на Глухите - Хасково. През 2010 г. е носителка на короната „Мис Тишина” - България. Завършва средното си образование в ПГЛП “Райна Княгиня” - гр. Хасково. През 2010 г. участва в първото издание на шоуто за сбъдване на мечти “Байландо”, стига до финала и променя представата за глухите хора в България. През 2011 г. е член на журито на конкурса – „Мис Тишина”. Лауреат е на 8 фестивала на „Съюза на глухите” в България. Участва в различни модни ревюта и рекламни кампании като лице, заснема фотосесии и работи професионално като танцьор в шоу програми и концерти. В момента учи актьорско майсторство и танцов театър в НБУ. На 27 юли 2011 г. издателство „Сиела” издава дебютния роман на Росица, озаглавен „Ритъмът на сърцето”. Малко по-късно тя адаптира романа в сценарий за игрален филм. Не след дълго получава номинация за млад сценарист и наградата за сценарий на „Тракийско дружество” на конкурса „Южна пролет”. Американски продуцент и режисьор се заемат на направят екранизацията - филм по действителна история, в който Росица да е съпродуцент, сценарист и играе себе си. В средата на 2011 г. получава почетен медал за особени заслуги – най високото отличие на Съюза на глухите в България. В края на 2011 г. получава специалната стипендия за млади писатели и таланти от Министерството на културата. През 2012 г. сама продуцира и финансира рекламен късометражен филм – презентация на проекта „Ритъмът на сърцето“. През 2013 г. достига до полуфинала на телевизионното шоу “Турция търси талант”. В същата година получава първата си роля в пълнометражния игрален филм – „Живи легенди“. По повод 100-годишнината от изтреблението на тракийските българи в Беломорска Тракия през 1913 г. пише сценарий за игрален филм, озаглавен „Армаган - долината на смъртта“. Сценарият получава одобрение от Тракийските дружества в България и те създават кампания за финансиране на филма. В началото на 2014 г. получава и първата си главна роля в „Красавицата и звяра“ – едноминутен игрален филм за фестивала „Jameson“.

Иван Филев

Поствам част от писмото си до Росица Караджова, понеже мисля, че трябва повече хора да се запознаят с личността Кънчева... [...] Също така, искам да споделя, че преди малко попаднах на изказването на Юлия Кънчева, един човек, който аз познавам. Преди 10 дни завърших бакалавър в НБУ, специалност "Кино и телевизия" и тази личност ми е водила лекции, за дълбоко мое съжаление. С колегите сме свиквали срещи с директора на програмата, за да му кажем, че не можем да плащаме големи такси и насреща да ни говорят само глупости на лекциите. За огромно мое щастие, успяхме да накараме някои от преподавателите да напуснат, след аргументираните ни тези, че от тях не можем да научим нищо, понеже има разлика между професионалист в сферата и човек, който може да предава знания. Уви! Прекрасната Кънчева през годините показа, че не иска и по никакъв начин няма да напусне преподавателското място, въпреки нашите оплаквания. Та нали това си е една постоянна заплата, която не може да пропусне да получава. И въпреки обещанията, че няма повече да закъснява за лекции и ще се говори нещо съществено на тях, нищо не се промени. Лично аз съм имал почти същите спорове с нея, понеже ни даваше ужасно некачествени, нейни любими, филми, които трябваше да анализираме. Четеше ми анализите на глас пред всички и, със същия цинизъм, както при Вас, се опитваше да ми каже, че аз съм никой и нищо и не мога да говоря така за българското документално кино. Е, мен такива неща не ми влияят и просто реших, че повече не мога да си позволя да посещавам тази лекция, понеже няма да ме научи на нищо. [...]

Боби Ан

Госпожо Кръстева, от три дни съм омерзена от Вашия жлъчен коментар и колкото пъти видя поствана тази статия, се сещам за Вас. Сега специално се върнах на страницата, за да Ви кажа: отвратена съм от някои моменти в коментара Ви! Вие знаете кои. Не Ви прави чест!

Единственият БГ филм от така нареченото "ново българско кино" или "възродено българско кино" или каквото и там да го наричат, който ми хареса, не е получил една стотинка държавни пари. Първият български филм в официалната селекция на фестивала в Кан от 1990 година насам. Та като чуя думичката "гилдия" ми става някак смешно.

доцент доктор

Още тази есен започвам защита на профрсура по гилдия.

ПрофесорЪТ

Лицемерието Кънчева, лицемерието, злобата и липсата на всякакви умения да ги прикриваме, те ще ни погубят! Как може в един момент да се отнесете към г-ца Караджова, като към свое дете, да я утешавате, да й давате съвети, които бихте дали и на децата си и после да я обиждате по изключително грозен начин?!?! Да се присмивате на постиженията й, да ги омаловажавате и НАЙ-ГРОЗНО да се гаврите с мечтите й?!?!? "С какво ще се похвалите Вие - че сте "Мис Тишина" и сте участвали като танцъорка в "Байландо"/предаване, което никой не помни, за жалост!/, дори без да го спечелите? Или с мелодраматичния си роман "Ритъмът на сърцето" и НОМИНАЦИЯ за награда на "Южна пролет"... ? Просто номинация! Или със заявеното си желание да станете звезда от Холивуд? " Простете Кънчева, че мечтаем за Холивуд, простете, че сме живи, простете, че се опитваме да променяме тази скапана държава, простете ни! От позицията си на Сребърен дракон ни простете! Сигурни сме, че Сребърният дракон е на почит във вашият дом и ако стария кристален сервиз от сватбата събира прах, то дракона е прилежно почистван всяка седмица в неделя! Показахте се и като виден капацитет в продуцентството, но няма как иначе, вие сте от старата школа, знаете как стават нещата. Говорите за този 1 000 000 който Росица иска, явно според вас за да отнесе в Хасково и да се отдаде на чалга забавления. Сигурно си мислете така, защото един козел отнесе близо 100 000 лева към обора на изкуството? Не видях някой да напада създателя на този козел, но едно младо момиче от Хасково е идеално за размахване на поучителен пръст. Кънчева, Росица Караджова е само СЦЕНАРИСТ на този проект. Ако ли пък малко разбирахте от късометражно кино (понеже я призовавате първо да се пробва с късометражен филм) щяхте да знаете, че това е една съвсем друга индустрия и съвсем друг тип кино!!! Посочените от вас Павел Веснаков и Тома Вашаров (а не Тома Вършаров) кандидатстват за късометражни филми, нищо, че вече имат по няколко зад гърба си. Просто късометражното кино не е по-малко важно, сложно и носещо послание, стига да знаеш как да го правиш. Късометражното кино не е зала за репетиция! Вие трябва да сте наясно с тези неща, щом ще ни занимавате с доцентските си, жлъчни изказвания. Толкова ниско паднахте с този си коментар, че и на крилете на Сребърен дракон няма да можете да полетите към... към... към следващ ваш мега успешен филм като... като актриса?... като режисьор?... като продуцент?... като доцент? Да, вие сте преподавател и сте се посветили на каузата да учите и създавате млади творци или просто сте намерили начин да преживявате, след като сте осъзнали факта, че сте посредствена в изкуството което създавате? Скорсезе също е преподавател, но продължава да снима, следите ли ми мисълта?!?! Вие обаче имате дракон, почистете го и тази вечер, прегърнете го и целунете, а ние ще продължаваме да мечтаем за Холивуд. Ще мечтаем за преподаватели, които правят разлика между късометражен и пълнометражен филм, между реклама и корпоративен филм. Ще мечтаем за преподаватели, които осъзнават, че младостта не е порок и 22 години не са малко за да седнеш и напишеш сценарий (и по-млади автори сме срещали). Ще мечтаем за преподаватели, които не са лицемерни и които не обиждат децата си! Ще мечтаем един ден да полетите на Сребърен дракон към мечтите си и дано там намерите покои и вдъхновение, за да създадете филм, с който да пробиете в Холивуд! Последното искрено ви го пожелаваме, защото ние сме деца на любовта и не мразим, а обичаме!

потресаващо добър анализ, Професоре! Разказа играта на доцентката. Доцентът впрочем като персонаж в киното и театъра често е натоварен с негативни функции защото олицетворява нестабилността, непостоянството, двуличието - медиатор между доктор и професор, амбициозен да се издигне но притискан от две страни... неосъществена напълно личност... хахаххаа

Дея А.

Към доц. Юлия Кънчева Уважаема доц. Юлия Кънчева, позицията от която пишете и претенциите, които имате, не ви дават и най-малкото морално право да характеризирате по този начин г-ца Росица Караджова! Би било добре точно Вие да бяхте проявили малко МЪДРОСТ, а не да "съветвате" Росица какво право има и какво не. Ако не сте съгласна с тези мои думи, замислете се поне, че най-елементарното възпитание изисква малко повече толерантност и УВАЖЕНИЕ към труда и мечтите на младите хора. Ако го няма уважението, то какво друго ни остава?! А, да, може би ще кажете, че за Вас е най-важна подкрепата на Вашите студенти?! Да, ама не! Най-важно е да останем ДОБРИ ХОРА! Важно е на това да учите Вашите деца и студенти! Язвителните и иронични коментари, не са добрият пример, който ще им завещаете, повярвайте!

Даниел Симеонов

Време е да загърбим махленските крещения и емоции и да говорим по същество! Г-н Професоре, моля назовете се, щом ще влизате в такава сериозна полемика и след като пледирате за антилицемерност и обективност.Иначе пледоарията Ви, колкото и страстна и истинска, изглежда неадекватна и несъстоятелна, щом е анонимна. Това се отнася и до колегата Скорсезе! Преди всичко искам да подчертая подкрепата си за каузата на Роси да хвърли този прословут камък в блатото на българското кино. Да, ако трябва ще спрем парите за бг кино, докато всички се научат, че интегритета, прозрачността и обективността са най-важни. Провокацията да напиша следните редове е безумното замесване на доц.Юлия Кънчева в скандала. По този повод се обърнах лични към автора на статията. Вижте, време е да поставяме изисквания към самите себе си, преди да изискваме интегритет от останалите. Разбирам, че доц. Юлия Кънчева е замесена погрешка в статията. Разбирам и дори, че Росица, мимоходом се извини. Но не може просто така да хвърляш имена в пространството и после с лека ръка да ги заменяш, без обяснения! Особено към човек, който е известен именно с подкрепата си към младите творци.Безусловно!Вие очаквате Евгени Михайлов да стои зад анкетната си карта, а той преписва…Ако някой е преписал от някого погрешно името й и я е изтипосал като „обвиняема”, нима това не е зле свършена работа??? Няма да бъда адвокат на доц. Кънчева, но си дайте сметка за някои неща, проявете емпатия, влезте в обувките на другия и тогава съдете, бъдете артисти, нали всички сме такива тук.Читателите, особено тези, които за разлика от мен не са завърнали по някаква причина към материала и коментарите му, ЗАВИНАГИ ще останат с погрешно впечатление, мнение и т.н., за това- кои точно са обвинените. Все пак ХОРААААА, става дума за обвинение, цитирам Ви: „На виновните в случая искам само да споделя с „усмивка“: Да, виновни сте.” Кой от Вас възприема тези думи като невинни, простете тавтологията. Още повече, както вече е ясно, доц. Кънчева е дала най-високата оценка на проекта за Росица, и е проявила разбиране към творческата й тегоба. Вие бихте ли имали афект, ако бяхте на нейно място? Би ли Ви било приятно да Ви прегрее телефона с въпроси как точно сте замесени в конфликта, без да подозирате. Мен лично ме попитаха десетина човека - абе, аджеба какво пък е направила толкоз Кънчева, че и тя е в кюпа на низвергнатите. Аз обясних, че вероятно е станала техническа грешка. Кой, обаче, ще обясни на останалите. Кой реагира навременно и адекватно и сложи редакторска бележка под линия, с обяснение, че текста, и то ЦИТАТ от него, е редактиран в последствие. Моля ви, не бъдете лицемерни, нали през цялото време говорим за интегритет. Разбирате ли, че подобна дребна, незначителна грешка разколебава доверието в неподправените намерения на участниците в тази борба, ако те не са акуратни. Не можем да сме критични към другите, без да сме критични към себе си, особено ако сме анонимни… Вижте, няма да оценявам афекта на доц. Кънчева в нейното изложение. Всеки, поставяйки се в нейното положение, след като се запознае с фактите, може да реши за себе си дали е оправдан. Изчетете отново нейния коментар, но не между редовете, а по същество, влезте в нейния контекст, ако разбира се сте доброжелатели по природа. За мен тя има право на мнение за така създалата се ситуация и за разлика от нас има право на впечатление, най-малкото, защото, пак казвам за разлика от нас познава лично Роси и е чела сценария й! Както всички Вие и тя изказва своето мнение в този наш своеобразен форум. Аз до определена степен разбирам емоцията на доц. Кънчева,защото не би ми било приятно да ме обвинят в нещо, без да подозирам. Както едновременно разбирам и „ината” на Роси да разбие статуквото и го подкрепям , да нещата трябва да се променят. Вижте моят аргумент е за интегритета на всички нас, а не за това кой е прав и кой е крив. Всеки има глава да прецени! Мила Роси, надявам се да четеш това! Бъди здрава и дерзай! И недей да се засягаш от всичките ни бръщолевения, ако трябва не ги чети, за да се съхраниш. Имам едно предложение за теб! Ти всъщност сама предложи това, аз само те подсещам. Качи някъде твоя сценарий да се види. Аз съм наясно, както ти вече пространно обясни (и те подкрепям за това!), че не оценката му те притеснява, а начина на оценяване и то не само на твоя, а на всички проекти.И всички ние се притесняваме от това. Вярвам (а може би греша, ти кажи),че това до някаква степен ще потаи страстите… Вярвам в адекватността ти!

Ст.Станков

Даниел Симеонов, "безумното замесване на доц.Юлия Кънчева в скандала" не е "погрешка". Тя, г-жа доц. Кънчева, член ли е на комисията в НФЦ? Тя, г-жа доц. Кънчева, протестирала ли е против начина на манипулиране на конкурса? Тя, г-жа доц. Кънчева, кога "откри", че Евгени Михайлов е преписвач? Комисията в НФЦ е аналог на "Народния съд" 44-45г. Като колективен орган личностно са все невинни!? Личностно са професионалисти, но като колективен орган са пълен бардак(меко казано). "На виновните в случая искам само да споделя с „усмивка“: Да, виновни сте." И не поставяйте постоянно под съмнение качествата на сценария й. От 9 сценария 6-те не са прочетени!? Нека комисията сама определи, кои са тези 6-тимата тарикати и ги афишира, чрез оповестяване на оставките им! Нали така?

Почна се! Росица Караджова, която с реакцията си срещу методите на Националния филмов център (НФЦ) разтърси не само нашия сайт, но и социалните мрежи, вече е на топа на устата, фигуративно казано. 22-годишното момиче бръкна в раната не само на филмовата "индустрия", а и на цялата прогнила държава. И атаките срещу него започнаха. Можем да бъдем сигурни, че няма да спрат. Така се прави, това е стандартна процедура в тази част на Европа - когато някой ти пречи да си живуркаш спокойно, макар и с нечиста съвест, той трябва да бъде оплют, обруган и унизен. За назидание на всички останали, които биха си помислили да протестират. Сега Росица ще бъде обвинена в некадърност, непрофесионализъм, нахалство, прекалено високо самочувствие, прекалено ниско самочувствие, в неуважение към авторитетите. Ще я обвинят, че е млада, че е привлекателна, че ходи на токчета, че танцува пред хора, че не носи фередже, че се възползва от увреждането си. Ще разкритикуват и сценария ѝ - че е наивен, инфантилен, дилетантски, недостоен за финансиране. И всички атакуващи ще се правят, че тя се заяжда с тях на дребно - заради отхвърления си проект, а не заради нечестните "правила" в НФЦ - колкото и пъти тя да повтори, че е подала жалбите си преди, а не след обявяването на оценките. Пропускат, че тя извади на бял свят неопровержими факти за конфликт на интереси, но вече ѝ подхвърлят, че досега никоя жалба срещу НФЦ не е спечелена в съда от ищеца (което е факт, впрочем) - защо ли? Вече я "страхуват" лекичко в сайтове и социални мрежи - с намеци и недомлъвки, с директни анонимни псувни. Така е било, така и ще бъде. Докато... Картата на Геновева Димитрова Картата на Евгений Михайлов Не се наемам да твърдя докога. Искам само да споделя, че според скромните ми наблюдения един проблемен текст във всеки нормален сайт събира около 30% хейтвания към героя на текста. Хейтърите под "Жална му майка на българското кино" обаче са не повече от 1-2%. Това си е постижение. Но пък го е хейтнала обидената г-жа доц. Кънчева - член на комисията в НФЦ, и то с такова ехидно презрение, че моментално е насочила към себе си няколко омерзени коментара. За да минем напряко, пускаме едно към едно днешното писмо на Росица до нас. Здравейте, г-н Тонев, Пиша Ви не за да се защитавам, защото смятам, че нямам нужда от това. А за да изкажа отново мнението си на човек, засегнат от ситуацията около прословутото блокиране на почти 7 милиона лева заради жалба, подадена от мен относно последната конкурсна сесия в НФЦ. След последната моя позиция, публикувана от Вас, за което съм Ви безкрайно благодарна, се появиха нови спорове и нови нападки към мен. Изпращам ви нещо като обяснение на цялостната ситуация. В началото искам да благодаря на всички хора, които ме подкрепиха. Поклон пред тях! Сега само накратко да припомня събитията: През март подадох документи в конкурсната сесия, обявена от НФЦ. След като открих нарушения в процедурата, подадох жалби - седмици преди излизането на резултатите. Подчертавам – седмици преди! Но, както и предполагах, нарушенията, за които предупреждавах, бяха извършени. Тогава заведох жалба, този път в Административен съд. Откакто съм подала жалбата в съда, моят равен шанс бе пренебрегнат, и не само това – получих наказателен вот заради жалбите ми. Непрестанно получавам обвинителни съобщения, писма и коментари. Един от тези коментари е на доц. Юлия Кънчева - член на художествената комисия за игрално кино към НФЦ. Сега към нея: г-жо Кънчева, извинявайте, но коментарът Ви по мой адрес не отива на човек като Вас - преподавател във висше учебно заведение. Този път ще ви отговоря с факти. Г-жо Кънчева, многократно заявих, че не оспорвам последното място в класирането, защо продължавате да твърдите обратното? Неразгърнати проекти. Вие и останалите от комисията можехте да докажете, че сценарият ми е лош. Но само ако всички бяхте прочели сценария преди началото на този медиен скандал. Защото от 9-те подвързани екземпляра, които съм представила на комисията, 6 въобще не бяха отваряни. Всички сте попълнили оценъчните карти, но мога да ви докажа, че някои изобщо не са чели сценария. За съжаление не мога да докажа кои. Сега поред: 1. На заседанието член от комисията (Валентина Илкова) коментира един исторически проект – „Земетръс”. Г-жа Илкова казва: „Разбира се, аз мисля, че големият плюс на този сценарий в случая за нас е, че това е единственият сценарий на историческа тема”. Друг член на комисията обаче казва: „Не е, не е единственият.” „Как да не е единствен?”, учудва се г-жа Илкова. Очевидно е, че тя не знае, че и моят проект „Армаган – долината на смъртта” е исторически – за трагедията на тракийските българи от началото на ХХ век. Как мислите, защо не знае? Дали Валентина Илкова е чела моя сценарий и коректно го е класирала? 2. Казвате, че сте видели жалбата ми от 4 юли. Така е, тя е последната. Но аз сигнализирах за нередности много преди това и не съм се водила от оценките на художествената комисия – когато подавах жалбите си, сесията не бе приключила и още нямаше резултати. Имам копия от входящите им номера, с дати седмици преди да излязат резултатите. 3. „С какво ще се похвалите Вие - че сте "Мис Тишина" и сте участвали като танцьорка в "Байландо" (предаване, което никой не помни, за жалост!), дори без да го спечелите? Или с мелодраматичния си роман "Ритъмът на сърцето" и НОМИНАЦИЯ за награда на "Южна пролет"... ? Просто номинация! Или със заявеното си желание да станете звезда от Холивуд? Малко лош вкус, макар и разбираем инфантилен стремеж на провинциално по дух младо момиче.” Това ми го казахте Вие, г-жо Кънчева. По никакъв начин няма да си позволя да Ви обиждам или коментирам уменията Ви, социалното Ви положение и произход, защото не е достойно. Но, г-жо Кънчева, моите мечти не са свързани със световния мир, не са свързани и с глобалното затопляне, затова простете ми, че мечтая за Холивуд, мечтая да съм жива, мечтая да правя филмите си. За какво мечтаете Вие?... 4. „Госпожице Караджова, на 22 години сте, без никакъв опит в киното (с изключение на няколко минутните компромати, които сте направили като 2 клипчета!), а тропате с лъскави токченца от средностатистически хасковски магазин...” Това пак е от Вас, доц. Кънчева. Да, бедна съм, глуха съм и съм от провинцията. Обувките ми струват 10 лв. и няма как да е иначе, защото инвалидната ми пенсия е 120 лв. Обаче обувките ми са чисти и въпреки че са евтини, не ме е срам от това. Аз съм само едно младо момиче и може би нямам точно решение за проблемите. Но защо Вие, г-жо Кънчева, искате да ме поставите зад една решетка, където правилата са нечестни и аз, и младите хора като мен, които не искаме да ги спазваме, биваме смачквани? Относно моя опит като сценарист и продуцент: да, аз едва сега прохождам в това амплоа. Но цитирам: НФЦ осъществява държавната подкрепа и подпомагане на българското кино. Основната му функция е подпомагане на филмопроизводството. А основният приоритет - подкрепата на нови таланти и млади автори. Къде в думата „подкрепа“ става ясно, че трябва да се подкрепя само опитен и зрял човек? Не трябва ли да се подпомагат млади хора, които искат да се развиват и доказват? Къде по света се подпомага или финансира втори път човек, който веднъж е взел пари и е направил слаб филм? А след втория му слаб филм? Как така няколко продуцентски фирми могат да бъдат подпомагани от НФЦ всяка година по няколко пъти, независимо от това какви филми произвеждат. И как тази „процедура” продължава повече от 10 години? 5. „И не спекулирайте, моля, с проблема си - никой не Ви е дискриминирал поради тази причина...” Явно визирате проблема „глухота“. Е, г-жо Кънчева, много жалко, че смятате глухотата за проблем. Ние не сме проблем, ние просто сме родени без слух. Само имаме различна комуникация от вас, чуващите хора. Простено да Ви е… Нито един от нас не е напълно зрящ или чуващ. В това се състои нашата уникалност, в собствените ни непълнота и несъвършенство, които непрестанно ни тласкат напред. Слепотата или глухотата, физически или духовни, винаги са били и ще бъдат едновременно наше наказание и наш дар. Ние избираме доколко да наказваме себе си, допускайки страданието да ни погълне. Все пак не трябва да забравяме, че най-големият дар винаги е този, който човек сам дава на себе си. 6. „Малко ми е мъчно, че младо момиче като Вас, уж под мотото, че ще се бори със "системата" (в която, без съмнение, има много "кривици", както би казал Левски!), някак доста злорадо и тъмнозелено злъчно споделя с УДОВОЛСТВИЕ, че ще лиши и без друго мизерното ни кинофинансиране не само тази година, а и в бъдеще. Напомняте ми като поведение гадния шопски виц: "Не е важно на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле!" Хора, работили с години върху проектите си, ще бъдат съсипани от Вашите действия! Мечтите им, труда им, животите им... Между тях - редица талантливи млади хора! Които не почват като Вас направо с пълнометражен игрален филм (недебютен!?!), а дълго доказват качествата си с краткометражни филми и са носители на изключително престижни международни награди!... Защо ги ограбвате?” Вижте, аз не твърдя, че съм като Левски. Със сигурност имам пороци и не съм идеална, но просто търся правата си. Нека всички тези талантливи млади хора се обърнат към бившия министър Стоянович и директора на НФЦ г-н Чолаков и да им поискат отговор на простичкия въпрос: защо не са спазили законите и правилниците. P. S. Г-жо Кънчева, аз съм студентка в 3-ти курс в НБУ – специалност Танцов театър. Въпреки социалното ми положение, аз плащам такса за обучението ми в този университет. Тъй като втората ми специалност ще бъде Кино и телевизия, изпращам Вашия коментар за мен, заедно с този мой отговор до Вас, на ректора на НБУ. Учителската професия е една от най-достойните професии. Учителят трябва да бъде пример за подражание от младите. Вие такава ли сте? Уважаеми читатели, за да не се питате коя е и откъде се взе Росица Караджова, предлагаме нейната кратка Биография Родена е на 21 юли 1992 г. в Хасково, в семейство на глухи родители. При раждането ѝ лекарите установяват 80% наследствена глухонемота. По законите на Република България тя е инвалид втора група. Член е на „Съюза на глухите” в България. От 6-годишна танцува в групата за модерни танци при РД на Глухите - Хасково. През 2010 г. е носителка на короната „Мис Тишина” - България. Завършва средното си образование в ПГЛП “Райна Княгиня” - гр. Хасково. През 2010 г. участва в първото издание на шоуто за сбъдване на мечти “Байландо”, стига до финала и променя представата за глухите хора в България. През 2011 г. е член на журито на конкурса – „Мис Тишина”. Лауреат е на 8 фестивала на „Съюза на глухите” в България. Участва в различни модни ревюта и рекламни кампании като лице, заснема фотосесии и работи професионално като танцьор в шоу програми и концерти. В момента учи актьорско майсторство и танцов театър в НБУ. На 27 юли 2011 г. издателство „Сиела” издава дебютния роман на Росица, озаглавен „Ритъмът на сърцето”. Малко по-късно тя адаптира романа в сценарий за игрален филм. Не след дълго получава номинация за млад сценарист и наградата за сценарий на „Тракийско дружество” на конкурса „Южна пролет”. Американски продуцент и режисьор се заемат на направят екранизацията - филм по действителна история, в който Росица да е съпродуцент, сценарист и играе себе си. В средата на 2011 г. получава почетен медал за особени заслуги – най високото отличие на Съюза на глухите в България. В края на 2011 г. получава специалната стипендия за млади писатели и таланти от Министерството на културата. През 2012 г. сама продуцира и финансира рекламен късометражен филм – презентация на проекта „Ритъмът на сърцето“. През 2013 г. достига до полуфинала на телевизионното шоу “Турция търси талант”. В същата година получава първата си роля в пълнометражния игрален филм – „Живи легенди“. По повод 100-годишнината от изтреблението на тракийските българи в Беломорска Тракия през 1913 г. пише сценарий за игрален филм, озаглавен „Армаган - долината на смъртта“. Сценарият получава одобрение от Тракийските дружества в България и те създават кампания за финансиране на филма. В началото на 2014 г. получава и първата си главна роля в „Красавицата и звяра“ – едноминутен игрален филм за фестивала „Jameson“.

Почна се! Росица Караджова, която с реакцията си срещу методите на Националния филмов център (НФЦ) разтърси не само нашия сайт, но и социалните мрежи, вече е на топа на устата, фигуративно казано. 22-годишното момиче бръкна в раната не само на филмовата "индустрия", а и на цялата прогнила държава. И атаките срещу него започнаха. Можем да бъдем сигурни, че няма да спрат. Така се прави, това е стандартна процедура в тази част на Европа - когато някой ти пречи да си живуркаш спокойно, макар и с нечиста съвест, той трябва да бъде оплют, обруган и унизен. За назидание на всички останали, които биха си помислили да протестират. Сега Росица ще бъде обвинена в некадърност, непрофесионализъм, нахалство, прекалено високо самочувствие, прекалено ниско самочувствие, в неуважение към авторитетите. Ще я обвинят, че е млада, че е привлекателна, че ходи на токчета, че танцува пред хора, че не носи фередже, че се възползва от увреждането си. Ще разкритикуват и сценария ѝ - че е наивен, инфантилен, дилетантски, недостоен за финансиране. И всички атакуващи ще се правят, че тя се заяжда с тях на дребно - заради отхвърления си проект, а не заради нечестните "правила" в НФЦ - колкото и пъти тя да повтори, че е подала жалбите си преди, а не след обявяването на оценките. Пропускат, че тя извади на бял свят неопровержими факти за конфликт на интереси, но вече ѝ подхвърлят, че досега никоя жалба срещу НФЦ не е спечелена в съда от ищеца (което е факт, впрочем) - защо ли? Вече я "страхуват" лекичко в сайтове и социални мрежи - с намеци и недомлъвки, с директни анонимни псувни. Така е било, така и ще бъде. Докато... Картата на Геновева Димитрова Картата на Евгений Михайлов Не се наемам да твърдя докога. Искам само да споделя, че според скромните ми наблюдения един проблемен текст във всеки нормален сайт събира около 30% хейтвания към героя на текста. Хейтърите под "Жална му майка на българското кино" обаче са не повече от 1-2%. Това си е постижение. Но пък го е хейтнала обидената г-жа доц. Кънчева - член на комисията в НФЦ, и то с такова ехидно презрение, че моментално е насочила към себе си няколко омерзени коментара. За да минем напряко, пускаме едно към едно днешното писмо на Росица до нас. Здравейте, г-н Тонев, Пиша Ви не за да се защитавам, защото смятам, че нямам нужда от това. А за да изкажа отново мнението си на човек, засегнат от ситуацията около прословутото блокиране на почти 7 милиона лева заради жалба, подадена от мен относно последната конкурсна сесия в НФЦ. След последната моя позиция, публикувана от Вас, за което съм Ви безкрайно благодарна, се появиха нови спорове и нови нападки към мен. Изпращам ви нещо като обяснение на цялостната ситуация. В началото искам да благодаря на всички хора, които ме подкрепиха. Поклон пред тях! Сега само накратко да припомня събитията: През март подадох документи в конкурсната сесия, обявена от НФЦ. След като открих нарушения в процедурата, подадох жалби - седмици преди излизането на резултатите. Подчертавам – седмици преди! Но, както и предполагах, нарушенията, за които предупреждавах, бяха извършени. Тогава заведох жалба, този път в Административен съд. Откакто съм подала жалбата в съда, моят равен шанс бе пренебрегнат, и не само това – получих наказателен вот заради жалбите ми. Непрестанно получавам обвинителни съобщения, писма и коментари. Един от тези коментари е на доц. Юлия Кънчева - член на художествената комисия за игрално кино към НФЦ. Сега към нея: г-жо Кънчева, извинявайте, но коментарът Ви по мой адрес не отива на човек като Вас - преподавател във висше учебно заведение. Този път ще ви отговоря с факти. Г-жо Кънчева, многократно заявих, че не оспорвам последното място в класирането, защо продължавате да твърдите обратното? Неразгърнати проекти. Вие и останалите от комисията можехте да докажете, че сценарият ми е лош. Но само ако всички бяхте прочели сценария преди началото на този медиен скандал. Защото от 9-те подвързани екземпляра, които съм представила на комисията, 6 въобще не бяха отваряни. Всички сте попълнили оценъчните карти, но мога да ви докажа, че някои изобщо не са чели сценария. За съжаление не мога да докажа кои. Сега поред: 1. На заседанието член от комисията (Валентина Илкова) коментира един исторически проект – „Земетръс”. Г-жа Илкова казва: „Разбира се, аз мисля, че големият плюс на този сценарий в случая за нас е, че това е единственият сценарий на историческа тема”. Друг член на комисията обаче казва: „Не е, не е единственият.” „Как да не е единствен?”, учудва се г-жа Илкова. Очевидно е, че тя не знае, че и моят проект „Армаган – долината на смъртта” е исторически – за трагедията на тракийските българи от началото на ХХ век. Как мислите, защо не знае? Дали Валентина Илкова е чела моя сценарий и коректно го е класирала? 2. Казвате, че сте видели жалбата ми от 4 юли. Така е, тя е последната. Но аз сигнализирах за нередности много преди това и не съм се водила от оценките на художествената комисия – когато подавах жалбите си, сесията не бе приключила и още нямаше резултати. Имам копия от входящите им номера, с дати седмици преди да излязат резултатите. 3. „С какво ще се похвалите Вие - че сте "Мис Тишина" и сте участвали като танцьорка в "Байландо" (предаване, което никой не помни, за жалост!), дори без да го спечелите? Или с мелодраматичния си роман "Ритъмът на сърцето" и НОМИНАЦИЯ за награда на "Южна пролет"... ? Просто номинация! Или със заявеното си желание да станете звезда от Холивуд? Малко лош вкус, макар и разбираем инфантилен стремеж на провинциално по дух младо момиче.” Това ми го казахте Вие, г-жо Кънчева. По никакъв начин няма да си позволя да Ви обиждам или коментирам уменията Ви, социалното Ви положение и произход, защото не е достойно. Но, г-жо Кънчева, моите мечти не са свързани със световния мир, не са свързани и с глобалното затопляне, затова простете ми, че мечтая за Холивуд, мечтая да съм жива, мечтая да правя филмите си. За какво мечтаете Вие?... 4. „Госпожице Караджова, на 22 години сте, без никакъв опит в киното (с изключение на няколко минутните компромати, които сте направили като 2 клипчета!), а тропате с лъскави токченца от средностатистически хасковски магазин...” Това пак е от Вас, доц. Кънчева. Да, бедна съм, глуха съм и съм от провинцията. Обувките ми струват 10 лв. и няма как да е иначе, защото инвалидната ми пенсия е 120 лв. Обаче обувките ми са чисти и въпреки че са евтини, не ме е срам от това. Аз съм само едно младо момиче и може би нямам точно решение за проблемите. Но защо Вие, г-жо Кънчева, искате да ме поставите зад една решетка, където правилата са нечестни и аз, и младите хора като мен, които не искаме да ги спазваме, биваме смачквани? Относно моя опит като сценарист и продуцент: да, аз едва сега прохождам в това амплоа. Но цитирам: НФЦ осъществява държавната подкрепа и подпомагане на българското кино. Основната му функция е подпомагане на филмопроизводството. А основният приоритет - подкрепата на нови таланти и млади автори. Къде в думата „подкрепа“ става ясно, че трябва да се подкрепя само опитен и зрял човек? Не трябва ли да се подпомагат млади хора, които искат да се развиват и доказват? Къде по света се подпомага или финансира втори път човек, който веднъж е взел пари и е направил слаб филм? А след втория му слаб филм? Как така няколко продуцентски фирми могат да бъдат подпомагани от НФЦ всяка година по няколко пъти, независимо от това какви филми произвеждат. И как тази „процедура” продължава повече от 10 години? 5. „И не спекулирайте, моля, с проблема си - никой не Ви е дискриминирал поради тази причина...” Явно визирате проблема „глухота“. Е, г-жо Кънчева, много жалко, че смятате глухотата за проблем. Ние не сме проблем, ние просто сме родени без слух. Само имаме различна комуникация от вас, чуващите хора. Простено да Ви е… Нито един от нас не е напълно зрящ или чуващ. В това се състои нашата уникалност, в собствените ни непълнота и несъвършенство, които непрестанно ни тласкат напред. Слепотата или глухотата, физически или духовни, винаги са били и ще бъдат едновременно наше наказание и наш дар. Ние избираме доколко да наказваме себе си, допускайки страданието да ни погълне. Все пак не трябва да забравяме, че най-големият дар винаги е този, който човек сам дава на себе си. 6. „Малко ми е мъчно, че младо момиче като Вас, уж под мотото, че ще се бори със "системата" (в която, без съмнение, има много "кривици", както би казал Левски!), някак доста злорадо и тъмнозелено злъчно споделя с УДОВОЛСТВИЕ, че ще лиши и без друго мизерното ни кинофинансиране не само тази година, а и в бъдеще. Напомняте ми като поведение гадния шопски виц: "Не е важно на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле!" Хора, работили с години върху проектите си, ще бъдат съсипани от Вашите действия! Мечтите им, труда им, животите им... Между тях - редица талантливи млади хора! Които не почват като Вас направо с пълнометражен игрален филм (недебютен!?!), а дълго доказват качествата си с краткометражни филми и са носители на изключително престижни международни награди!... Защо ги ограбвате?” Вижте, аз не твърдя, че съм като Левски. Със сигурност имам пороци и не съм идеална, но просто търся правата си. Нека всички тези талантливи млади хора се обърнат към бившия министър Стоянович и директора на НФЦ г-н Чолаков и да им поискат отговор на простичкия въпрос: защо не са спазили законите и правилниците. P. S. Г-жо Кънчева, аз съм студентка в 3-ти курс в НБУ – специалност Танцов театър. Въпреки социалното ми положение, аз плащам такса за обучението ми в този университет. Тъй като втората ми специалност ще бъде Кино и телевизия, изпращам Вашия коментар за мен, заедно с този мой отговор до Вас, на ректора на НБУ. Учителската професия е една от най-достойните професии. Учителят трябва да бъде пример за подражание от младите. Вие такава ли сте? Уважаеми читатели, за да не се питате коя е и откъде се взе Росица Караджова, предлагаме нейната кратка Биография Родена е на 21 юли 1992 г. в Хасково, в семейство на глухи родители. При раждането ѝ лекарите установяват 80% наследствена глухонемота. По законите на Република България тя е инвалид втора група. Член е на „Съюза на глухите” в България. От 6-годишна танцува в групата за модерни танци при РД на Глухите - Хасково. През 2010 г. е носителка на короната „Мис Тишина” - България. Завършва средното си образование в ПГЛП “Райна Княгиня” - гр. Хасково. През 2010 г. участва в първото издание на шоуто за сбъдване на мечти “Байландо”, стига до финала и променя представата за глухите хора в България. През 2011 г. е член на журито на конкурса – „Мис Тишина”. Лауреат е на 8 фестивала на „Съюза на глухите” в България. Участва в различни модни ревюта и рекламни кампании като лице, заснема фотосесии и работи професионално като танцьор в шоу програми и концерти. В момента учи актьорско майсторство и танцов театър в НБУ. На 27 юли 2011 г. издателство „Сиела” издава дебютния роман на Росица, озаглавен „Ритъмът на сърцето”. Малко по-късно тя адаптира романа в сценарий за игрален филм. Не след дълго получава номинация за млад сценарист и наградата за сценарий на „Тракийско дружество” на конкурса „Южна пролет”. Американски продуцент и режисьор се заемат на направят екранизацията - филм по действителна история, в който Росица да е съпродуцент, сценарист и играе себе си. В средата на 2011 г. получава почетен медал за особени заслуги – най високото отличие на Съюза на глухите в България. В края на 2011 г. получава специалната стипендия за млади писатели и таланти от Министерството на културата. През 2012 г. сама продуцира и финансира рекламен късометражен филм – презентация на проекта „Ритъмът на сърцето“. През 2013 г. достига до полуфинала на телевизионното шоу “Турция търси талант”. В същата година получава първата си роля в пълнометражния игрален филм – „Живи легенди“. По повод 100-годишнината от изтреблението на тракийските българи в Беломорска Тракия през 1913 г. пише сценарий за игрален филм, озаглавен „Армаган - долината на смъртта“. Сценарият получава одобрение от Тракийските дружества в България и те създават кампания за финансиране на филма. В началото на 2014 г. получава и първата си главна роля в „Красавицата и звяра“ – едноминутен игрален филм за фестивала „Jameson“.

доцент доктор

Да... Ше стана архигилдист

Селяк

Това е пътят. Браво на това момиче - не тръгна по Европа да се жали от държавата си - просто иска да накара институциите да се размърдат . Нека да го подкрепим.

Иван Филев

Поствам част от писмото си до Росица Караджова, понеже мисля, че трябва повече хора да се запознаят с личността Кънчева... [...] Също така, искам да споделя, че преди малко попаднах на изказването на Юлия Кънчева, един човек, който аз познавам. Преди 10 дни завърших бакалавър в НБУ, специалност "Кино и телевизия" и тази личност ми е водила лекции, за дълбоко мое съжаление. С колегите сме свиквали срещи с директора на програмата, за да му кажем, че не можем да плащаме големи такси и насреща да ни говорят само глупости на лекциите. За огромно мое щастие, успяхме да накараме някои от преподавателите да напуснат, след аргументираните ни тези, че от тях не можем да научим нищо, понеже има разлика между професионалист в сферата и човек, който може да предава знания. Уви! Прекрасната Кънчева през годините показа, че не иска и по никакъв начин няма да напусне преподавателското място, въпреки нашите оплаквания. Та нали това си е една постоянна заплата, която не може да пропусне да получава. И въпреки обещанията, че няма повече да закъснява за лекции и ще се говори нещо съществено на тях, нищо не се промени. Лично аз съм имал почти същите спорове с нея, понеже ни даваше ужасно некачествени, нейни любими, филми, които трябваше да анализираме. Четеше ми анализите на глас пред всички и, със същия цинизъм, както при Вас, се опитваше да ми каже, че аз съм никой и нищо и не мога да говоря така за българското документално кино. Е, мен такива неща не ми влияят и просто реших, че повече не мога да си позволя да посещавам тази лекция, понеже няма да ме научи на нищо. [...]

Иван Филев, някой може евентуално да го научиш на нещо,ако желае, показвайки му и дискутирайки най-добрите български и европейски документални филми за годината, освен задължителната класика!Филмите на Юлий Стоянов, Адела Пеева, Елдора Трайкова, Борис Десподов и пр. не считам, че са некачествени автори! Запознати сте с най-новите тенденции заради участието ми в PRIX EUROPA като член на журито! Гордея се със студентите ми Св. Драганов, Ат. Христосков, Ив. Трайков, П. Веснаков, Н. Василев, П. Айолов, Д. Симионов, Н. Пехливанова, П. Накова и др., които не пропускат да споменат "ролята" ми в тяхното професионално развитие като творци! Вие имате оценка 6 в курса ми, което доказва, че не съм Ви подценила! Жалко! Толкова много злоба в един млад човек... Колкото до "оплакванията", нека да е ясно - 5 от 57! Когато човек е неталантлив - търси проблема в другите... Бяхте дипломиран малко по милост! Никога, /а-ма никога!/ не съм казвала на човек, че е никой и не може да изрази мнението си! Демократичността е мое верую! Желая Ви успех в бъдеще!

Коментар

Много неправди навсякъде се случват. Момичето просто е взело пари от родителите си, за да заведе делото. Ако всички имахме пари за адвокати като нея, щяхме да съдим кого ли не. Браво на момичето! Богаташите като нея винаги си знаят правата. Дано успее да ги осъди. :)))))))

Момичето за което пишеш е полусирак, глухо, с една глуха майчица.

Ивелин

Г-жа Кънчева, бихте ли се постарали, с труд и усилия, да отстраните административните нарушения, които *СЪДЪТ* _законно(!)_ намира за основателни, за да няма причина това 22-годишно момиче да предизвиква просташките ви коментари.

Не е ли вече време Госпожата Кънчева да се извини на момичето

доц. Юлия Кънчева

Не знам за какво да се извиня на г-ца Р. Караджова, тъй като съм дала най-високите оценки за проекта й!Май тя трябва да ми се извини, че обърка името ми с друга колежка...

малко по-кротко с дова доц. да не ти изпадне или увисне....

EK

Не се правете на ударена, оценките нямат никакво отношение, както самата г-ца Караджова е казала. Въпросът е, че има нарушения и корупция. А на г-ца Караджова можете да се извините, че се опитахте да я засегнете за цената на дрехите ѝ.

Ивелин

За махленското си поведение се извинете! Не бях срещал възпитан човек да обижда някой, който го е объркал! Наглостта не може да компенсира липсата на доводи, но може да ме вбеси и не отива на титлата доцент, която прилежно прикачате към коментарите си!

Георги Пейчев

Много ме радва като чета как засегнатите изливат псевдо морала си! Вие ли ще поучавате бе, крадци и лицемери долни, объркаха ли ви далаверите? Чолаковци, Михайловци, Кънчеви, Мановци и цялата ви паплач, вие ли се наричате киногилдия бе жалки дребни мошеници? Хайде сега да ви видя от къде ще крадете? Или то мухата винаги ще намери л...о да кацне.

Темида

Давам идея - ако всички 41500 читатели на тази статия съберат от 1 до 10 лв. на човек, което е само част от парите спестени от Роси на българският данъколатец.Те ще могат да отидат за нейният проект "Армаган - долината на смъртта". По този начин комисия ще бъде не куклите от НФЦ а сърдечността, емпатията и острото чувство за справедливост на всички нас - бъдещите зрители на този филм. Нека промяната започне от днес!

Албена

Явно не сте разбрали от какво се вълнува Росица Караджова...Не виждам чувството за справедливост, за което споменавате!

Евгени Михайлов е известен не толкова с канарчетата,а с манипулираните думи на Петър Младенов,след това само береше и бере ...

koneye

Има злоупотреба и разхищение на държавни средства, не думай

Чичо Том

Ти какъв си бе,адвокат ли си на тая грешка на природата кънчева?Я марш в дупката от която си изпълзял.Повръща ми се вече от вас.Когато някой надигне глава гледате да го принизите със земята щото не ви било изгодно да развявате байряка десителетия.Типично българска черта.Като си ва спряли сега парите и ако през годините когато цоцахте от държавната нянка бяхте изкарали нещо стойностно и да спечелите пари ,а не да ги крадете половината ,а с останалите да замазвате очите ,сега нямаше да ви пука за тези 7 милиона.Това само по себе си доказва че през годините сте доказали че сте ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ..

доцент доктор

шшт мълчи бе тука само архигилдистите посочват кой ше харчи я стани ти доцент да видиш хубаво ли е

venzi.l

Ако до всяко добро същество застане поне още едно...

ст.н.с.Чуклев

Браво,момиче,покажи им на тези червени номенклатури къде зимуват раците.Успех младо момиче и никога не се предавай.И запомни-никой не може да ти отнеме мечтите.

Г-н Чуклев, лошото тук че тези не са червени, а са от новите "изявени демократи" и всички те действат както през номенклатурното време. Парадират, че са демократи, а са по-гнусни и от червените номенклатури.

Lekar

Да, госпожице Караджова, в здравеопазването например такива като вас блокират с месеци процедури по внос на лекарства и апаратура - в резултат мнозина пациенти измират или получават необратими усложнение, чакайки поредната доза заради обжалване на юнаци и юначки като вас. Защото такъв е законът, а той у нас, когато е най-безумен, най-строго се спазва. Хубаво е, че в българското кино все пак никой няма да умре, ако се проточи процедурата. До следващия път, когато друг Херострат като вас пак ще обжалва, пък може и вас да ви огрее заради бурната ви съдебно-следствена дейност на някоя от следващите сесии. И така, докато в България останат само активно обжалващите и класирани на последно място в конкурсната процедура (като вас) - последните ще станат първи, нали така, госпожице?! Мерзостта не ходи в гората я!

Ивелин

Аз не разбирам сега защо от девет кладенци вода се носи, вместо да се седне и да се реши действителния проблем - да се премахнат административните нарушения, които са повод за делото. Има проблем - има решение. А е очевидно, че последните вече са станали първи след като само 3 от 100 филма със субсидия са на печалба, а доцент обижда на обувки...

Чичо Том

Lekar- Ето още един адвокат на кънчева,или може би сте самата вие.Сигурно вече страдате от раздвоение на личноста и вече сте за Карлуково.Какво общо има здравеопазване тук ,и аз вече се обърках.Къде чукаш,къде се пука?Ти ако искаш стани им гъзолизник на тези нещастници,но кой ти дава право да критикуваш който и да било че си търси правата?Ей от такива мижитурки като теб дето си натискат парцалите и нямат смелост да надигнат глава срещу неправдата тази държава след време ще бъде само понятие.Живота е борба,нещастни човече,и победителите не ги съдят.Разумеш!!!!?

Lekar

За какви права става дума? Госпожицата обжалва процедурата, не си търси правата. А ако някога някое лекарство не стигне до вас навреме, да знаете, че някой си търси правата и си гледайте кефа, чичо Том. Аз съм онколог, знам какво значи обжалване на процедура, дал съм си и труд да изчисля колко от моите пациенти измират заради забавено лечение - което у нас е равно на оспорена процедура - 23 процента!

Росица Караджова

Сега фактите: 1.От запис предоставен официално на всички които сме участвали в конкурсната сесия, ви представям само няколко кратки изречения - обсъждането на един член от комисията - Валентина Илкова, на проекта - Земетръс – който проект е исторически. Земетръс не е моя проект, но защо посочвам именно него. Защото той също е исторически както моя, който мой проект се казва „Армаган – долината на смъртта“. „Армаган - долината на смъртта“ е един исторически сценарий, за трагичната история на българското население от Западна Тракия, през 1913 година. Няма живи от родените и преживелите събитията през 1913 година, но потомците им говорят. Това е историята на Тракия. Валентина Илкова за „Земетръс“: Валентина - … И разбира се аз мисля че големия плюс на този сценарий за в случая за нас че, това е единствения сценарий на историческа тема. Друг член на комисията - мъж - Да Валентина – Единствения Друг член на комисията - жена – Не е, е , не е единствения…. Валентина – Как да не е единствен? След което спорът продължава от останалите членове, дали има други исторически проекти в сесията. Да поясня – Валентина Илкова казва че, в сесията единствения исторически проект е Земетръс. А къде тогава е моя – аз съм писала сценария и отлично знам че е исторически. Тук моя коментар за това, дали Валентина Илкова е чела моя сценарий и дали коректно го е класирала, ще оставя на вас – читателите и зрителите. Да беше объркано името на Юлия Кънчева, точно в една статия. Но, това не я прави невинна. Дори аз и се извиних най-почтено за объркването, дори и човека пуснал статията и се извини. Но, сега вече оттеглям извинението си и точно тук, аз искам да я попитам следното: Г-жо Кънчева, от записите се чува, че вие сте там, точно в същата стая, в същия час и в същия този ден. Как така Вие, човек с ерудицията която твърдите че имате, как така Вие, преподавател на млади студенти, как така Вие, след като чухте мотивите на Валентина Илкова и след като, от тези нейни мотиви става ясно че, тя си няма представа, че сред проектите които трябва да класира след няколко минути, има и друг исторически проект, какъвто е моя? Как така Вие, не спряхте гласуването и оценяването още на момента. Имахте ли право да замълчите, когато видяхте, че има некоректност и лъжа във класирането. Защо не се изправихте пред всички и не заявихте, че след като има член от комисията който е неподготвен в момента, заседанието трябва да се отложи, докато този член не прочете всичко за което е нает, плаща му се и не бъде адекватен в оценките си.

Pisatel

Караджова, това, че проектът ви е исторически, не го прави автоматично ценен, нито пък състоятелен. Като ви чета слога, нито вие сте сценаристка, нито пък 22 години са достатъчни за проучване за документален филм точно за тракийските българи и то по свидетелства - такива сценарии се пишат с години, а опасността да се плъзне човек по повърхността и клишето е огромна. Много ми се иска да си публикувате някъде сценария - тогава истината ще излезе наяве, а защитниците на процедурите, които у нас са повече от защитниците на професионализма, ще имат случая да се възхитят на плодовете на труда ви. Малко почтеност на 22 не е излишна - та значи, публикувайте!

Аз съм за тези 7 милиона да влязат в здравеопазването и без това филмите "им" са твърде "елитарни" с такова национално значение... Хайде сега, лекарю онколог писател, кажи ми колко лева печалба връщат обратно в държавата тези елитарни филмчета отличени на престижни фестивали в бангладеш?! Мисля че ако даден творец не спечели повече отколкото е похарчил за филм, не трябва да се надява повече на моите пари които държавата заделя за поредния блестящ мухльо.

Ева

Да се намеся и аз: не само с хляб живее човек, а като се прехвърли борбата за хляб в борбата за оцеляването на някаква култура основно чрез субсидии (никъде в света не е другояче, даже в САЩ), тогава се получа казусът "Р. К." И хич не вярвам, че девойката е реагирала спонтанно, спонтанно можеш да идеш да се доучиш някъде, а да търсиш под вола теле е друг тип спорт.

Ивелин

Pisatel - Защо се опитвате да противопоставите защитниците на процедурите срещу защитниците на професионализма? Къде е конфликтът? Аз защитавам и двете! Малко почтеност на 22 не е излишна, а за един доцент след 22 е почти задължителна! Дайте пример!

Чичо Том

О,свещенна простота.Изумен съм от факта колко невежи хора има в нашата мила родина.На олигофрена който е неграмотен-филма е игрален,исторически а не документален Чул от някъде и се наредил и той да коментира.Четете бе ей ,четете преди да изръсите някоя глупост като "академик"Кънчева,и после да се вайкате как сте казали друго .

Браво,мило момиче!Ти си пример за всички ,които се спотайваме и си мълчим въпреки, че виждаме несправедливостите около нас. Нямаме смелостта да се изправим и да се борим.Ако всички бъдем като теб имаме реален шанс да променим живота си.Дерзай и дано повече млади хора те последват.

Спас

Господин Тонев, вие взехте ли си хонорара за сценария на филма ОМБРЕ? Питам ви, защото ми е интересно, как същите тези хора (не буквално същите, разбира се) бяха готини и честни, когато класираха вашия проект за финансиране, а сега са лоши и подкупни, когато не класират проекта на момичето. Или ако нещата са принципни и има закононарушения защо не ги посочихте, когато одобриха вашия проект? Процедурата не е променяна от тогава. Господин Тонев, вие имате ли нещо общо със сценария на това момиче? Участвали ли сте в написването му? Господин Тонев, американските фирми Ню Бояна и БУФО помагат ли на това момиче в борбата му с "нечестните и подкупни български кинаджии"? Срещу какво? И накрая - ДА, Господин Тонев, има много нередни работи в НФЦ и комисиите, но мислите ли, че с тези ваши (и на протежето ви) действия ще спомогнете за направата на хубави български филми? Ще могат ли въобще да се правят български филми в тази среда? Или парите за тях вече ще отиват в американските сървиз компании? Сигурен ли сте в това, което правите Господин Тонев?

e.tonev

Като си напишете истинското име, тогава ще ви отговоря, гражданино Спасе. С тролове нямам навик да общувам.

скоро, струва ми се тъй нар. "доценка" Юлия КЪНЧЕВА ще тряба да си търси държава за спешна емиграция.... всички ще я соооочат с пръст като особа нетолерантна /към различните/ и снобка /оценяваща хората по дрехите/обувките/

катания

Чолаков е такъв гьонсурат! Веднага да си подава оставката! Ако ли не, да бъде уволнен! А въпросната председателка на гилдия, Галина Тонева, която е излъчила Геновева Димитрова, е и председател на Националния съвет за кино към НФЦ! Формално Жана Караиванова и Георги Тодоров-Жози са излъчени от други гилдии, но Тонева е направила необходимото да ги вербува, сключвайки с тях трудови договори за филм, който в момента снима - "Семейни реликви". От гилдията на Тонева е и Чолаков. Изобщо - мафия отвсякъде! Само дето не убиват! Заради такива като тях и следващите сесии ги чака същата съдба. И не е виновна Росица Караджова. Тя само каза на глас, по силен от гласа на всички, ИСТИНАТА!

Георги Пейчев

Тук като чете постове от името на Спас да знаете, че това е Георги Чолаков. Същият този за които става въпрос в статията, той е върха на корупцията, интригите, интелектуалните кражби и всичко най-лошо в българските кино среди. Спасе Геоги Чолаков, няма да се спасиш, този път няма да ти се размине. Познай още колко много шум ще вдигаме и ще посочваме твоето име по медии и инстанции, че ти си в основата цялата корупция докато не те изритат от НФЦ и да не помиришеш повече проект с държавно, общинско или европейско финансиране. Това заслужаваш.

фен

Моля ви, нито дума повече срещу рекордьора Георги Чолаков! Клипа с неговите пазарлъци е гледан от 48 500 души, а всички български игрални филми имат за изминалата година 18 300 зрители! Поклон!!!

Росица Караджова

Г-Н ЧОЛАКОВ, СЪС ОБВИНЕНИЯТА СИ КЪМ МЕН ЗА АМЕРИКАНСКИ КОНСПИРАЦИИ, ПРЕМИНАХТЕ ВСИЧКИ ГРАНИЦИ. В ПОНЕДЕЛНИК ЩЕ ПОДАМ ЖАЛБА В ПРОКУРАТУРАТА. Чл. 147. Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание. Чл. 148. За обида: 1. нанесена публично; 2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин; Този път жалбата ми ще бъде не към НФЦ, а лично към Вас.

димчоу

Росица Караджова, респект! Съдери им гъзовете на тия нагли плужеци търтей, които освен, че задушават БГ киното, но и харчат парите на бг данакоплатеца и въртът далавери, на гърба на хора, които искат да постигнат нещо с труд! Това комунистите трябва да се избиват с камъни!

А!??теБили 13милиона

Все си мисля че нравствеността не трябва да е зависима от пари. Щом днес всеки 4-ти българин е емигрант, е напълно видимо по какъв начин оцелява културата Ни. Дебили!

и г-жа Кънчева е подсъдима по наказателния кодекс за обида

EK

Направо съм в потрес от реакцията на доц. Юлия Кънчев. Да се заядеш на някой за цената на обувките, които носи...и човек с такава култура да бъде член на толкова важна комисия? Какви комплекси трябва да имаш, за да можеш да говориш за цена на дрехи, произход, външен вид и да имаш това за съществен аргумент? Какви комплекси трябва да имаш, какви ценности, каква култура? Не стига, че знае колко корупция има и колко непрозрачно протичат конкурсите, ами и ще вика на черното-бяло и ще се мъчи да защитава нарушенията и да манипулира по всички възможни начини. Росица Караджова си е казала, че иска просто конкурсът да бъде прозрачен, да няма ОЧЕВИДНИ нарушения и да се работи по правилата. А Вие какво искате, Кънчева? Нелегитимен конкурс, протекъл непрозрачно и с очевидни нарушения да бъде одобрен? И като някой все пак иска малко от малко да имаме държава, той е много лош човек? Така ли? Вие какво направихте, седяхте и гледахте злоупотребите на колегите си и мълчахте? Какво направихте за проблемите, които признате, че има? Ще ви кажа какво-нападнахте момичето за това колко пари има, от къде е, на колко е години и как изглежда. Заради вашият рахат и корупция нямаме култура, нямаме държава... Това действия на достоен човек ли са, доц. Кънчева? ОСТАВКА! ВЪН!

JULIA TIHOMIR

ПРОСТО ИСКАМ ДА СЕ ПОКЛОНЯ ПРЕД ТОВА МОМИЧЕ, ВЕЧЕ МЛАДА И КРАСИВА БЪЛГАРСКА ЖЕНА. ДА И ЧЕСТИТЯ РОЖДЕНИЯ ДЕН и ДА И КАЖА ,ЧЕ НЕ Е САМА. ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ВЪРВИШ ВСЕ НАГОРЕ и НАГОРЕ.

Стефан Г.

Браво, момиче! Успех в борбата и не се отказвай!

Така, така, нека девойчето съди, спира процедури, въобще нека упражнява власт. Който беше що-годе талантлив, той отиде на Запад. Българската култура заслужава да умре, щом един донос може да решава съдбата на кино продукции за една календарна година. На кого му пука, чалга да има и ТВ формати, а който иска нещо повече - "светът е голям и спасение дебне от всякъде"...

смях на парцали

Ти мили човеко си проблемът на тази държава...

denis

Откога дебилните аривистки у нас почнаха да се наричат "мили, възпитани и внимателни момиченца"?! Девойката е за психотерапевт, не за съд

Славейко Радев

Няма по-смешно нещо от бг старчоци облечени като "кинаджии". Няма по-смешно нещо от млади хора , които си мислят, че щом са в България творчеството им изведнъж става Значимо. "Редица изложби в страната и чужбина", "редица награди от фестивали у нас и в чужбина"....Кого лъжете бе шмекери?:) Който е талантлив се е доказал навън. Койно е боклук, остава значим единствено по телевизора при Гала и пред хора които предпочитат да щтракат с пръсти на чалга:) Росица не я познавам, но изглежда мило, възпитано и умно момиче, па макар и глухо. Няма да победи мафията на посредствените. Никой не може да победи мафията на озлобените, бедни и грозни хора които още драпат да се занимават с изкуство (понеже са прекалено тъпи за нещо друго). Или Росица ще зареже киното, или някой независим продуцент ще оцени каква златна мина е това момиче. А Чолаков и свитата му от кино-зомбита ще продължават да смучат държавните субсидии. Докато има такива. А дано да няма скоро, че АМАН от комунистически тарикати:)

доктора

Целият Национален съвет за кино подкрепят Чолаков, защото им "уреди" да не връщат 5% от държавната субсидия, както е по закон. Всички са за съд. Посредствени и крадливи, разсипаха българското кино.Съдружничката на Чолаков - Павлина Желева също е за съд. Мизерни и жалки крадци

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.