Лидери и представители на основните политически сили в парламента коментираха отчета на президента Румен Радев за първата година от мандата му. От ГЕРБ заявиха, че президентът верояно иска политическа криза. От БСП пък смятат, че дуржавният глава е изпълнил институцията със съдържание. ДПС пък имат по-големи очаквания от него.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че президентът подкрепя мотивите за вота на недоверие срещу кабинета. И призова държавния глава да каже ясно дали желае политическа криза.

"Но и да обясни с какво тя ще спомогне за решаването на всички проблеми, които изброи в отчета си", допълни Биков.

Според него възгледите на президента съвпадат с тези на БСП и това е притеснително. Той напомни, че президентът трябва да е на всички българи, включително на тези, които са гласували за ГЕРБ.

"Ние не водим войни. Искаме да решаваме проблемите на хората. Нямаме време за войни, който има време - нека да води войни", заяви Биков.

Той каза, че не споделя мнението на президента за това, че у нас няма достатъчно свобода на словото.

"Виждам колко медии има около мен, ако това не е свобода на словото... Всички проблеми се дискутират по телевизиите постоянно", смята Биков.

Според него само преди дни президентът е аплодирал ангажимента на правителството до 2024 г. да постигнем 2% от БВП за отбрана.

"Сега сме изненадани от позицията му, че е разочарован от това, че не са отделени 2%", каза Биков.

Според депутата президентът по-скоро е отчел управлението на ГЕРБ, а той е очаквал да чуе какво самият държавен глава е направил.

"Президентът Румен Радев се опита да бъде обединител на нацията, но нашите избиратели, които гласуваха за него, имат малко по-големи очаквания" - това заяви лидерът на ДПС Мустафа Каадайъ.

Водачът на ДПС отказа да отоваря на въпроси в какво точно се изразяват тези очаквания.

Карадайъ даде положителна оценка на първата година от президентския мандат на Румен Радев. Според председателя държавният глава е имал успешни опити да бъде коректив и на законодателната, и на изпълнителната, и на съдебната власт.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова президентската двойка е изпълнила институцията със съдържание и последователно изпълнява предизборните си обещания.

"Респектиращ беше отчетът на президента и вицепрезидента. Те придадоха ново съдържание на празидентската институция. Имаха впечатляваща международна дейност, в която президентът отстояваше националния интерес", смята Нинова.

Тя призна, че президентът не е убедил всички партии, включително БСП, за отделяне на 2% от БВП за армията. Нинова обаче изтъкна, че Румен Радев много пъти е бил на различни позиции с управляващи. И като пример даде антикорупционния закон.

Нинова обаче не е съгласна с твърдението на Радев, че има само разминаване между институциите. Според нея между правителството и президента има противоборство.

"Управляващото мнозинство и президентът са на абсолютно различни позиции по важни за държавата теми, като например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване, това е битка на концепции", смята Нинова.

Тя е съгласна с твърдението на Радев, че парламентът е нотариат, който заверява подписа на Бойко Борисов. Нинова припомни, че Борисов отдавна не е идвал на парламентарен контрол, което е системно и последователно погазване на Конституцията.